Bianet’in basından derleyerek oluşturduğu “erkek şiddeti çetelesi”ne göre 2018 yılında, 225 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Ancak bu sayı sadece basına yansıyan şiddeti yansıtmakta. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Aile Bakanına cevaplandırmak üzere sığınmaevlerinin yetersizliğine dair soru önergesi sundu.
SiyasiHaber
Bianet'in yerel ve ulusal basından derleyerek oluşturduğu "erkek şiddeti çetelesi" ne göre 2018 yılında, Aralık ayına kadar 225 kadın erkekler tarafından öldürüldü.Sadece basına yansımış olan bu sayının gerçekte kaç olduğu ise bilinmemektedir.
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un cevaplandırması için sığınmaevlerinin yetersizliğine dair meclise soru önergesi sundu.
Soru önergesinin tam metni:
Türkiye’de 2018 yılı Aralık ayına kadar haber sitesi olan Bianet’in derlediği yerel ve ulusal basına yansımış olan kadın cinayeti sayısı 225’tir. 225 kadın; kocaları/eski kocaları, sevgilileri/eski sevgilileri, abileri, babaları, erkek kardeşleri, erkek akrabaları ya da tanımadıkları erkekler tarafından öldürülmüştür. Sadece basına yansımış olan bu sayının gerçekte kaç olduğu ise bilinmemektedir. Yargıya başvurulmayan, kaza ya da intihar süsü verilen ve basına yansımayan kadın cinayetlerinin yaşandığını biliyoruz.
Avrupa Parlementosu’nun 1998’de çıkarmış olduğu tavsiye kararına göre; her 7500 kişilik nüfus için sığınma evlerinde bir kişilik yer olmalıdır. 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi) gereği Türkiye, yeterli sayıda uygun ve kolayca ulaşılabilir sığınağın hazırlanmasını sağlamak üzere gereken yasal düzenlemeleri yapmakla yükümlüdür. 5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre ise; her 100 bin nüfuslu Belediye, sığınma evi açmak zorundadır. Oysa birçok belediyenin sığınma evi bulunmamaktadır ve sığınma evleri olanların ise kapasitesi çok yetersizdir.
Bu Gerekçeyle;
1. Bakanlığınızın kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine ilişkin veri tabanı mıdır? Yoksa neden yoktur ve veri tabanı oluşturmak için çalışmalarınız var mıdır?
2. Bakanlığınıza, belediyelere ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı toplam kaç kadın sığınma evi vardır? Bu sığınma evleri hangi illerde bulunmaktadır? Ve sığınma evlerinin toplam kapasitesi nedir?
3. Nüfusü 100 bin üzerinde olan belediyelerin sığınma evi açma zorunluluğu Bakanlığınız tarafından denetlenmekte midir? Sığınma evi açmamış olan belediyelere yaptırım uygulanmakta mıdır?
4. Sığınma evlerinde kalan kadınların bilgilerinin gizli tutulması ile ilgili ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunları önlemek, olası şiddeti engellemek için diğer Bakanlıklarla birlikte çalışmalarınız var mıdır?
5. Mevcut sığınaklarda, ŞÖNİM’lerde ve İlk Adım Merkezlerinde çalışan personeller, mesleki eğitimlerinin yanı sıra şiddet mağduru kadın ve çocuklara destek sunabilmek için eğitimler almakta mıdır?
6. Hizmet alımı (taşeron) yöntemiyle alınan personeller sığınaklarda hangi görevlerde istihdam edilmektedirler?
7. Kadın Konukevlerinin Açılması ve İşletilmesine Dair Yönetmelikte; on iki yaşından büyük erkek çocuğu ve engelli çocuğu olan kadınlar veya “konukevi” olmayan ilçelerde sığınma talebinde bulunan kadınlar için bağımsız bir ev kiralanabileceği, masrafların sığınak bütçesinden karşılanabileceği belirtilmiştir. Başvuru yapmış olmasına rağmen bu hizmetten yararlanamayan ve çocuklarını şiddet ortamında bırakmak zorunda kalan kadınlar olmuştur. Bu hizmetin sağlanabilmesi için denetim mekanizmalarınız var mıdır? Bunun için Bakanlığınız ne kadar bütçe ayırmıştır? Bugüne kadar kaç kadın bu hizmetten yararlanabilmiştir?