7’inci Bağdat Uluslararası Diyalog Konferansı bugün Babil Oteli Salonu’nda başladı.
“Kalkınma ve bölgesel istikrar için iletişim” temasıyla düzenlenen konferansa siyasiler, akademisyenler ve uluslararası uzmanlar katılıyor.
Irak Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ve BM Genel Sekreteri’nin Irak Özel Temsilcisi Muhammed el-Hasan da konferansa katılan önemli isimler arasında yer alıyor.
Rudaw’da yer alan habere göre, konferansın başlangıcında bir konuşma yapan Başkan Neçirvan Barzani, Kalkınma Yolu Projesi’nin, Irak’ı Ortadoğu’da etkili bir devlet haline getirmek için önemli bir adım olduğunu vurguladı.
‘Kalkınma entegrasyon olmadan sağlanamaz’
Barzani, konuşmasında şunları söyledi:
“Biz, tüm Irak’ın siyasi ve ekonomik istikrarının ulusal bir çıkar olduğuna inanıyoruz. Gerçek kalkınma, Bağdat ile Erbil’in yanı sıra Irak ile bölgesindeki ve dünyadaki ülkeler arasındaki entegrasyon olmadan sağlanamaz.”
Barzani, konferansın Irak’ın bölgesel açılım ve entegrasyon vizyonunu yansıttığını belirterek, “Irak’ın sürdürülebilirliği, çatışma ve kısıtlamadan değil, iş birliği ve ortaklıktan geçer. Bu doğrultuda Kalkınma Yolu Projesi, komşu ülkelerle entegrasyonu ve ekonomik çeşitliliği temel alan, daha istikrarlı ve refah içinde bir Irak inşa etme yolunda tarihi bir adımdır” ifadelerini kullandı.
“Irak, çatışmaların değil, diyaloğun köprüsü olabilir” diyen Barzani, ülkenin gelecekte bölgesel ticaretin merkezi haline gelme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.
Barzani, “Irak toplumunun çeşitliliği, ülkenin en büyük gücüdür. Tüm zorluklara rağmen, ortak çabalarla Irak ilerleyebilir” diyerek, krize rağmen ülkenin gelişme yolunda ilerleyebileceğini belirtti.
Son olarak Barzani, Başbakan Sudani’ye diyalog temelli yaklaşımından dolayı teşekkür ettiğini dile getirdi.