İtalya’daki koalisyon hükümetinden Ermeni Soykırımı’nı resmi olarak tanıması ve bunu uluslararası alanda savunmasını isteyen önerge, 43 çekimsere karşı 382 evet oyuyla kabul edildi.
İtalya parlamentosu, Ermeni Soykırımı’na ilişkin verilen önergeyi kabul etti.
Karşı oyun çıkmadığı önergeye sadece muhalefetteki sağ görüşlü Forza İtalia partisinin milletvekilleri çekimser oy verdi.
Mecliste yapılan oturumda söz alan hükümet ortağı, popülist 5 Yıldız Hareketi (M5S) partisinden milletvekili Enrico Carelli, "Osmanlı İmparatorluğu'ndan tamamen farklı olan, dost bir ülke olan (Türkiye ile) iyi ilişkilerimizi tartışma konusu yapmayın." dedi. Carelli, Türkiye'nin Doğu ve Batı arasında stratejik bir rol oynadığının altını çizdi.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı "İtalya Temsilciler Meclisinin önergesi Ermeni iddialarının iç siyasi çıkar hesapları için bir araç olarak kullanılmasının yeni bir örneğidir. Bu önergeyi şiddetle kınıyoruz" diyerek kararı tanımadığını açıkladı.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Önergenin, Türkiye-İtalya ilişkilerini sabote etmeyi görev edinmiş Matteo Salvini’nin lideri olduğu Lega Partisi tarafından hazırlanması şaşırtıcı olmamıştır" ifadesi yer aldı.
Açıklamada, "Tarihi siyasallaştıran tüm girişimler gibi bu önergenin de Türkiye açısından hiçbir hükmü yoktur" denildi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Tarihi siyasallaştıran tüm girişimler gibi İtalyan Temsilciler Meclisi’nin bu kararı da yok hükmünde. İtalyan Meclisi'nin, yabancı düşmanı Lega Partisi’nin AP seçimlerindeki oyunu artırmak maksadıyla sahnelediği oyuna alet olması kabul edilemez" ifadesini kullandı.