Amerikan NBC Televizyonu Trump yönetiminin federal kanun yürütme kurumlarından “Fethullah Gülen’i ABD’den çıkarmanın” yasal yollarının araştırılmasını istediğini öne sürmüştü. İddia ABD Dışişleri tarafından yalanlandı.
NBC'ye konuşan dört kaynak, ABD yetkililerinin, FBI ve Amerikan Adalet Bakanlığı'ndan, Türkiye'nin Gülen için yaptığı iade talebini yeniden değerlendirmesini ve İç Güvenlik Bakanlığı'ndan da Gülen'in yasal statüsü hakkında bilgi istediğini söylemişti.
Beyaz Saray'ın özellikle, Gülen'in ABD'de ikamet edebilmesine olanak sağlayan yasal durumuna ilişkin ayrıntıları öğrenmek istediği iddia edilmişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada bu iddialar yalanlandı ve Beyaz Saray'ın 'Gülen'in iadesiyle ilgili herhangi bir görüşme yapmadığını' söyledi.
"Belgeler değerlendiriliyor"
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, yaptığı açıklamayla haberi yalanlarken Türk hükümetinin Gülen'in iadesi için ABD'ye defalarca talepte bulunduğunu söyledi ve Türk hükümetinin sağladığı belgelerin Adalet Bakanlığı tarafından değerlendirildiğini ifade etti.
Türkiye yerine Güney Afrika
NBC'ye konuşan kaynaklar, Türk yetkililer ile Trump yönetiminden yetkililerin Gülen'in iadesi mümkün olmazsa, doğrudan Türkiye'ye gönderilmesi yerine Güney Afrika'ya gönderilmesi seçeneğinin de görüşüldüğünü söylemişti.
Kaynaklar ABD'nin Gülen'i Güney Afrika'ya gönderebilmesi için yasal gerekçesinin bulunmadığını dolayısıyla kendi rızasıyla gitmediği sürece bu seçeneğin çok gerçekçi olmadığını ifade etti.
"Kaşıkçı'yla ilgisi yok"
Türkiye hükümetinin Kaşıkçı cinayetiyle ilgili kaygılarını Gülen'in iade davasıyla ilişkilendirilmediği açıklanmıştı. Durumu doğrulayarak birbirleriyle bağlantılı meseleler olmadığını belirten Nauert bu konuda Beyaz Saray'la da görüştüğünü, Beyaz Saray'ın bu konuda Türkiye'yle herhangi bir görüşme yapmadığını söyledi.
BBC