HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Türkiye’de gazetecilere uygulanan baskıları, yaşanan gözaltıları ve OHAL döneminde kapatılan medya kuruluşlarını Meclis’e sunduğu soru önergesi ile gündeme taşıdı.
SiyasiHaber
Halkların Demokratik Partisi Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Türkiye'de son yıllarda basın özgürlüğüne karşı artan baskıları Meclis'e sunduğu önerge ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'a sordu.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün (RSF) 2018 yılı dünya basın özgürlüğü raporuna dikkat çeken Hatimoğulları, Türkiye'nin basın özgürlüğü sıralamasında 2 sıra gerileyerek 180 ülke arasında 157'nci sıraya gelmesi hakkında Bakanlık'ın bu durumu geriletmek için ne tür çalışmalar yaptığının cevaplandırılmasını istedi.
Hatimoğulları'nın Meclis'e sunmuş olduğu soru önergesi:
Geçtiğimiz Nisan ayında, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün (RSF) 2018 yılı dünya basın özgürlüğü raporu açıklandı. Raporda Türkiye, geçen yıla göre iki sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 157’inci sırada yer buldu.
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) gazetecilere yönelik hak ihlallerini içeren Ekim ayı raporuna göre ise; 172 gazeteci tutuklu, 15 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci tutuklandı, 1 gazeteci hakkında dava açıldı, 42 gazeteci yargılandı, 5 gazeteci 12 yıl 6 ay 27 gün hapis cezasına çarptırıldı, 1 gazeteci öldürüldü, 1 gazeteci sürgün edildi.
Türkiye’de OHAL KHK’ları ile 70 gazete kapatıldı. Kapatılan dergi sayısı 20’ye ulaştı. 34 radyoyla ilgili kapatma kararı alındı. 30 yayınevi ve dağıtım şirketi ve 33 televizyon kanalı da kapatıldı.
Gazetecilerin gözaltına alındığı haberlerini aldığımız, yukarıda bahsedilen medya kuruluşlarının yanı sıra internet haberciliği yapan sitelerin sürekli kapatılma kararlarının alındığı son dönemde, özellikle muhalif basındaki baskılar çeşitli şekillerde artmıştır. Basın özgürlüğü; demokrasi için olduğu kadar halkın doğru ve tarafsız haber alması açısından da oldukça önemlidir.
Bu Gerekçeyle;
1. Basın Özgürlüğü Endeksi olarak tariflenen sıralamada 157. olan Türkiye’nin 30 yılı aşkın süredir emsali görülmeyen seviyelere gerilediği belirtilmektedir. Bu gerilemeyi gidermek için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?
2. Anayasa, düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünü garanti altına alıyorken; basın hürriyeti başlığı altında “basın hürdür ve sansür edilemez” hükmüne yer vermektedir. Yaşanan pratik ile bu Anayasal haklar çelişmektedir, bu aykırılığı önlemek için çalışmalarınız var mıdır?
3. Gizli tanık ifadelerine dayanan iddianamelerle uzun süre gözaltında tutulan ya da tutukluluk halleri uzun süren gazetecilerle ilgili Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?
4. OHAL sürecinde kapatılan medya kuruluşlarının OHAL Komisyonu tarafından gündeme alınması/süreci hızlandırmak için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?