Büro Emekçileri Sendikası Malatya İl Temsilcisi olan Defterdarlık Uzmanı Remzi Aydın KHK ile ihraç edildi. Remzi Aydın, Malatya’daki KESK üyelerinin nasıl ihraç edildiğini yazdı.
Remzi Aydın'ın yazısı şöyle:
10 Ocak 2017 tarihinde Malatya TEM polislerince sabahın erken saatlerinde yapılan ev baskınlarıyla; İHD ve KESK üyeleriyle birlikte, kapatılan Malatya 'Çadır yardımlaşma ve dayanışma derneği' üyesi 4 kamu görevlisi arkadaşımız göz altına alınmıştır. Gözaltına alınanlar ilk 6 gün avukatları dahi hiç kimseye görüştürülmemiş ancak 7. gün avukat görüşü gerçekleştirilebilmiştir. 17 Ocak 2017 tarihinde savcılık tarafından tutuklanmaları talebiyle sulh ceza hakemliğine sevk edilmiş Hakimlikteki ifadelerinin ardından KESK’e bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası üyesi ve İHD Malatya şube yönetim kurulu üyesi hemşire Fatma Turan adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken KESK Esm Şeker Fabrikası işyeri temsilcisi memur ve ÇADIR DER Başkanı (eşim) Dilber Aydın ile KESK’ bağlı Eğitim-Sen Malatya eski yönetim kurulu üyesi (İhraç) öğretmen Engin Cengiz ve KESK’e bağlı SES Malatya eski Eşbaşkanı Özdemir Aydın, tutuklanarak Malatya E tipi ceza evine konulmuşlardır. Tutuklanan Özdemir Aydın, Fatma Turan'ın eşidir ve birisi yüzde yüz görme engelli olan 2 çocukları vardır.
Arkadaşlarımızın tamamı Malatya demokratik kamuoyunca yakinen tanınan emek, demokrasi, sendikal hak mücadelesinin aktif üyeleri olarak insan hakları ve barış savunucusu ortak paydasına sahip kimselerdir. Soruşturmada yasal basın açıklamaları suç faaliyeti gibi gösterilmiştir. 4 arkadaşımıza yapılan suçlamanın ortak noktası yasal olarak kurulmuş Çadır DER etkinliklerinin örgütsel faaliyet kapsamında sunulmasıdır. Halbuki Çadır DER'in kuruluş öncesi çalışmaları ve sonrası faaliyetlerinin tamamı idarenin gözetimi ve denetimi altında takdir ve teşvikiyle sürdürülmekteydi.
Dernek Suriye’deki yıkım ve savaştan kaçıp Malatya iline çoğunluğu Kobani başta olmak üzere gelen ailelere gönüllü olarak dayanışma da bulunmak üzere 'Koba'ne dayanışma çadırı' adıyla 13 gün süren bir açık alan etkinliği düzenlenmiş, Malatya' da yaşayan tüm kesimlerden duyarlı yurttaşın katılımıyla yardımlar ulaşmaya başlayınca açık hava çadırı yetersiz kalmış bunun üzerine bir depo tutulmak suretiyle yardım faaliyetleri henüz resmi bir hüviyeti olmamasına karşın buradan yürütülmeye başlanmıştır. Malatya Milletvekili ve AK Parti genel başkan yardımcısı sayın Öznur Çalık bir ziyareti esnasında valilikten ilimizdeki mültecilere ilişkin bilgi alırlarken Malatya'da kurulu iki adet çadır kentle ilgili veriler aktarılmasına karşın özelikle Kobani’den gelip şehrin farklı mahallelerine yerleşmiş ailelere 'Kobane Dayanışma Çadırı'nın yardımda bulunduğu bilgisinin aktarılması üzerine detaylı bilgi almak ve yardım faaliyetlerini yerinde görmek amacıyla ziyaret istekleri valilik aracılığıyla arkadaşlarımıza iletilmiş, arkadaşlarımızın ziyaretten memnuniyet duyacaklarını bildirmeleri üzerine 13.11.2014 tarihinde bir heyet halinde dönemin AK Parti il başkanı Sayın Bülent Tüfenkçi, dönemin Vali yardımcısı sayın Latif Memiş, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı sayın Ertan Mumcu ve basın mensupları olmak üzere kalabalık bir heyetle Kobene dayanışma çadırı ziyareti gerçekleşmiştir.
Ziyaret esnasında depoda bulunan gönüllü yardım çalışanları ile birlikte bugün terör örgütü adına faaliyet yürütmekle suçlanıp tutuklanan Özdemir aydın arkadaşımız heyeti karşılamış başta kendisi olmak üzere arkadaşlar tarafından yardım çalışmalarıyla ilgili detaylı bir sunum yapılarak Ziyaretten duyulan memnuniyet karşılıklı olarak teyit edilmiş başarı dilekleriyle çalışmalarımız takdir edilerek teşvik edilmiş, idareden isteklerimiz dinlenmiş yakın ve koordine içinde çalışma arzusu karşılıklı olarak temini edilerek basın mensuplarına birlikte açıklama yapılmıştır. Söz konusu ziyaret başta milletvekili sayın Öznur Çalık'ın kişisel internet sayfasında olmak üzere bir çok ulusal ve yerel basın yayın organında haber olarak yer almıştır.
Ziyaretten kısa bir süre sonra Malatya Valiliği kapsamında yapılan toplantıya davet edilen arkadaşlarımızla yapılan değerlendirmeler sonucu yardım faaliyetlerimizde eksik kalan hususlar toplantı gündemine taşınmış ve idarenin bilgisine sunularak her türlü koordinasyon ve birlikte çalışma irademiz beyan edilmiştir. Bu ziyaret ve toplantılar neticesinde ailelere kira yardımı verilmeye başlanmış, Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen iki adet eczaneden ihtiyaç sahiplerine ilaçlar bedelsiz olarak sağlanmış ve gönüllülerimizin katılımıyla AFAD tarafından ailelere kömür ve gıda dağıtımına başlanmıştır. Ailelerin kamusal hizmetlerden daha iyi faydalanmaları için, Valilik tarafından verilen geçici kimlik belgelerini almak üzere, aileler Valiliğe yönlendirilmiş bu kimlik kartlarıyla sağlık ulaşım gibi kamusal hizmetlere ulaşmaları temin edilmiştir.
Ziyaretin basında yer almasıyla çevre il ve ilçelerden yardım çalışmalarımıza artan bir oranda her kesimden dayanışma gösterilmiştir. Bu sebepledir ki yaklaşık 600 aileden oluşan, beş bin kişilik nüfusun temel ihtiyaçları, asgari düzeyde aylarca dayanışma çadırımız aracılığıyla karşılanmıştır. Ve yine bu sebepledir ki misafirlerimizle mahalli halk arasında en küçük bir hadise yaşanmamış içten bir sahiplenme ile kardeşlik duyguları güçlendirilmiştir. Çalışmalarımız tüm toplumsal kesimler tarafından yakinen takip edilerek her düzeyde takdir ve dayanışma görmüştür.
Bu değerli kamusal çalışmanın verdiği şevk ve coşkuyla çadır faaliyetlerinin böylesi süreçlerde yetersizliği görüldüğünden dernekleşme kararı alınarak yasal bir hüviyet kazanılması ihtiyacından dolayı daha nezih bir yer kiralanmak suretiyle Çadır DER kurulmuştur. Dernek herhangi bir çevre ve federasyona bağlı olmaksızın bağımsız olarak faaliyetlerini sürdürmüş kongrelerini yasal süre ve usullerle neticelendirmiştir. Malatya'ya gelen bir çok ailenin geri dönüşlerine yardımcı olunmuştur. Kobaneli ailelerin geri dönmeleriyle birlikte dernek faaliyetleri seyrekleşmiştir. Depodaki azalmış giyecek yiyecek ve içeceklerin kalanı mahalli halktan ihtiyaç sahiplerine dağıtılmış son kulanım tarihi yaklaşan az bir gıda maddesi ile kullanılmış bir miktar giyim eşyası ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere çalışmalarımızdan haberdar olan Diyarbakır merkezli Rojava derneğinin derneğimizle irtibata geçip acil yardım talebi üzerine internetten yapılan araştırmayla anılan derneğin yasal mevzuat çerçevesinde kurulup faaliyet yürüttüğü anlaşıldığından ve Diyarbakır da kendi yerel dağıtım ağımız bulunmadığından dernek yönetim kurulu kararıyla birincisi eski yönetim döneminde olmak üzere iki defa birer küçük kamyon yardım malzemesi makbuz mukabili anılan derneğe gönderilmiştir.
Derneğimiz tarafından gönderilen yardım, talep üzerine ve kamu yararı gözetilerek yapılmıştır. Yardıma muhtaç kimselerin ivedi ihtiyaçlarının giderilmesinden başka bir maksat güdülmemiştir. Kuruluş öncesi çalışmaları takdirle karşılanan derneğimizin aynı minvalde üzere devam ettirdiği çalışmaları, valilik kararıyla 11 Kasım 2016 tarihinde 3 ay süreyle geçici olarak durdurulmuştur. Akabinde yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile dernek tamamen kapatılmıştır.
Çadır Der’in kurucuları ve yönetim kurulu üyeleri arasında KESK'e bağlı farklı sendikalardan bir çok kamu çalışanı bulunmaktadır. İlimizde kamu görevinden çıkarılan 35 KESK üyesi emekçiden 12’si dernek üyesidir. Derneğimizin KHK’da belirtilen gerekçelerle kapatılarak başkanının ve üyelerinin tutuklanması derneğin bir terör örgütüyle ilişkili ve iltisaklı gösterilmek suretiyle; ihraç edilen kamu çalışanları açısından ihraçlarda gerekçe mi oluşturulmak isteniyor algısını doğurmaktadır.
Mustafa Remzi AYDIN
Büro Emekçileri Sendikası Malatya İl Temsilcisi.
Defterdarlık Uzmanı (İHRAÇ)