Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Unutmadım Aklımda

    1 Temmuz 2025

    Ölüm, açlık, aşırı yoksulluk ve yetersiz beslenme girdabında…

    1 Temmuz 2025

    ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

    30 Haziran 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      Unutmadım Aklımda

      1 Temmuz 2025

      İsrail’in nükleer politikası ve stratejik silah sistemleri 

      24 Haziran 2025

      Kuyu tipi hapishaneler: Faşizmin tecrit politikaları ve devrimci tutsakların direnişi

      19 Haziran 2025

      Özdağ serbest, ‘Barış’ tutsak!

      18 Haziran 2025

      Bir Banka, Bir Saat, Bir Yalnızlık: isviçre

      16 Haziran 2025
    • Seçtiklerimiz

      Ölüm, açlık, aşırı yoksulluk ve yetersiz beslenme girdabında…

      1 Temmuz 2025

      ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

      30 Haziran 2025

      Üç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı

      30 Haziran 2025

      Trumpoloji: Barış için densizlik!

      30 Haziran 2025

      İran’ın güneşli günleri

      29 Haziran 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      Kadir Akın: “Türk sosyalistleri Ermeni sosyalistlerinin varlığını görmezden geldiler, çünkü onlar Ermeniydi.”

      27 Haziran 2025

      SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

      11 Haziran 2025

      Josu Urrutikoetxea: Silahlı mücadeleden müzakereye, ETA’dan Kürt mücadelesine

      9 Haziran 2025

      Bırakılan silahların yankıları: PKK ve ETA’nın karşılaştırmalı analizi

      9 Haziran 2025

      Grup Yorum’un notası emperyalizme teslim olmadı

      8 Haziran 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Zeynep Cemali Edebiyat Konferansı: Sorumluluğumuz, ürettiğimiz metnin kıymeti, niteliğidir

    Zeynep Cemali Edebiyat Konferansı: Sorumluluğumuz, ürettiğimiz metnin kıymeti, niteliğidir

    Siyasi Haber4 Ekim 2017
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Türkiye’nin tek, yıllık yayıncılık konferansı Zeynep Cemali Edebiyat Günü’nün yedincisinde, edebiyatçılar, kitaplara emek verenler ve okurla kitapları buluşturan tüm paydaşlar Kadir Has Üniversitesi’nde bir araya geldi. Yayıncılık ve edebiyat dünyasının buluştuğu konferans önemli isimleri ağırladı.

    Çocuk ve gençlik edebiyatının uzman yayınevi Günışığı Kitaplığı'nın 2011 yılından beri düzenlediği konferansta çok sayıda edebiyatçı, yayıncı, editör, çevirmen, tasarımcı, illüstratör, telif ajansı, kitapçı, dağıtımcı, sivil toplum kuruluşları, kütüphaneler ve medyadan yetkililer bir araya geldi. Edebiyat günü, 6, 7, 8. sınıf öğrencileri için yurt çapında düzenlenen Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2017 Ödül Töreni'ne de ev sahipliği yaptı.


    Konferansta, yayıncılığa dair; basılı kitaptan e-kitaba geçiş nasıl olacak? Sosyal medya kullanımı ve kitapları ve edebiyatı nasıl etkiliyor? Dijital yayıncılık neler getiriyor? Yazarın politik ve sosyal tutumu eserinin önüne geçebilir mi? Yeni baskı teknolojileri ne  gibi yenilikler getiriyor? Türkiye’deki yayıncılık sektörü uluslararası fuarlarda yeteri kadar temsil edilebiliyor mu? Kamu kuruluşları ile yayıncılar arasındaki ilişki hangi boyutta? Türkçe kitapları yabancı dillere çevirme noktasına hangi aşamadayız? Gibi birçok soruya hem konuşmacılar hem de yayıncılar tarafından cevap arandı.


    Yayıncılığın güncel konularının tartışıldığı tam günlük konferansın açılış konuşmasını, hem çocuklar hem yetişkinler için üreten sanatçı Behiç Ak yaptı. Dünyada her şeyin kötüye gittiği bir dönemde, çocuk edebiyatının insanlığa yepyeni bir kapı araladığına dikkati çeken yazar, "Yetişkinlerle çocuklar arasındaki duvarı yıkmak için çocukların deneyimsizliğine ihtiyacımız var. Yakın geçmişte çocuk edebiyatına burun kıvıranlar şimdi çocuklarıyla, torunlarıyla çocuk kitabı okuyor," dedi. 


    Sektöre 40 yıldır emek veren, usta edebiyatçı Enis Batur, konferansın iz bırakan kapanış konuşmasını yaparken, ülkenin tablosunun iç karartıcı olduğunu, ancak bunun panzehirinin, herkesin kendi işini en iyi şekilde yapmaya çalışması olduğunun altını çizdi. Batur, "Yayın dünyası, Don Kişoteks bir dünya değil; ne durumda olduğumuzu bilmek ve ona göre hareket etmek gerekir. Sorumluluğumuz, ürettiğimiz metnin kıymeti, niteliğidir," ifadesini kullandı. 


    KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, siyasi, ekonomik ve sosyokültürel koşulların yayıncılığa, kültür sanat ortamına yansımasını güncel veriler ışığında ele aldı. Bir zamanlar ötekileri korkutmak için yaratılan hikâyelerin gerçeğe dönüştüğünü ve korkunç bir kutuplaşma olduğunu belirten usta araştırmacı, Türkiye'deki toplumsal duruma ilişkin öngörülerini şöyle açıkladı: "Türkiye, el freni çekik araba gibi. Bireysel hayatta ne kadar umutlu ve sorun çözücüysek, ortak hayatlarda o kadar umutsuz ve sorunlara teslim haldeyiz."


    Ödüllü öykücü, televizyoncu Yekta Kopan ile kültür sanat gazeteciliğinin üretken isimlerinden, yazar Sibel Oral, yeni iletişim evreninde edebiyatın yerini masaya yatırdı. Yeni medya ortamlarındaki edebiyat, dil ve ifade anlamındaki değişimlerin vurgulandığı söyleşide Yekta Kopan, "Kitap, yerine başka bir şey koyamayacağımız bir buluştur. Kitap, bedensel değil, zihinsel uzantımızdır. Biz yok olacağız, ama kitap yok olmayacak," dedi. Basılı kitabın hiçbir zaman ölmeyeceğini belirten Sibel Oral ise, "Sosyal medya sayesinde yaralanan bir şey var, ama o kitap değil; dil, eleştiri, yazar ve okur," ifadesini kullandı.



    Günün konuk konuşmacısı hayatını kitaplara adamış bir yayıncı, gazeteci, edebiyat eleştirmeni olan Turhan Günay'dı. Cumhuriyet gazetesinin yöneticileriyle birlikte gözaltına alınan ve dokuz ay tutuklu kalan Cumhuriyet Kitap Eki Yayın Yönetmeni Günay, konuşmasında, bu ülkede her ne olursa olsun, kitaba ve kitapçıya olan ihtiyacın hiç bitmeyeceğine işaret ederek, yayıncılık dünyasını selamladı: "Uzun süre aranızda değildim, ama yine kitapların dünyasındayım."



    Edebiyat ajanı Nermin Mollaoğlu ile yazar, yayıncı Mine Soysal'ın edebiyatımızın son 10 yıldaki yurtdışı serüveninin masaya yatırdığı oturumda, yayınevlerinin yaklaşımından uluslararası fuarlara dek birçok başlık değerlendirildi. Nermin Mollaoğlu, yurtdışı fuarlarda konuk ülkelik deneyiminin bu fuarlara hazırlık sürecindeki önemini vurguladı ve, "Yayınevlerinin web sitelerine, İngilizce katalog hazırlıklarına, telif hakları bölümlerine istihdam konusunu ciddiye almaları gerekiyor," dedi.  Yayınevlerinin yazarlarıyla yurtdışı temsil konusunda işbirliği içinde çalışmasının anlamını hatırlatan Mine Soysal, "Yazarının kitabını yurtdışında temsil eden, tanıtan çok az yayınevi var. Yazar, koca bir dünyada tek başına," dedi.



    İstanbul İstanbul romanıyla Vaclav Havel 2017 Ödülü'ne değer görülen ve ödül töreni nedeniyle New York'ta bulunan yazar Burhan Sönmez, katılımcılara video kaydı aracılığıyla seslenerek, edebiyatın özgürlük dilini vurguladı. 

     

    Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2017 Ödül Töreni'nde konuşan Proje Başkanı Müren Beykan, dayanışma kavramını, muhtaç olana yardım etmek, büyük bir iyilik yapıp gönenmek olarak düşünen gençlerin azımsanmayacak sayıda olduğuna dikkati çekti. "Birçok öyküde, dayanışma, sadece iyilik yapmak üzerine kurgulanmış, bir o kadarı da dayanışmanın 'elbirliği etmek' gerektirdiğini unutuvermiş," sözlerini kullandı. 


    Konferansların ardından Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın ödül törenine geçildi. Asya İnce, Ekin Toygur, Fatma Vural, Pelin Biçen’in ödül kazandığı yarışmanın seçici kurulundaki isimler Faruk Duman, Feridun Andaç, Gaye Boralıoğlu, Müge İplikçi ve Müren Beykan. Ödül törenini sunan Beykan, yurt içinde düzenlenen yarışmaya 500’e yakın öykünün katıldığını ve seçim yapma aşamasının çok zor olduğunu söyledi. Törende kazananlara ödülleri ise Gülten Dayıoğlu, Behiç Ak, Yekta Kopan ve Sevim Ak tarafından takdim edildi.


    Coşkulu bir katılımla gerçekleşen konferansın tüm içeriği, Aralık'ta e-dergi Keçi'nin KIŞ 2018 sayısında yayınlanacak. Keçi e-dergi, www.keciedebiyat.com adresinden ücretsiz okunabiliyor. Ayrıca Konferansa ilişkin gözlemlerinizi, görüş ve önerilerinizi seminer@gunisigikitapligi.com adresine, "zceg.7" konu başlıklı bir maille iletebilirsiniz. Yıllık yayıncılık konferansının sekizincisi 29 Eylül 2018'de gerçekleşecek. Konferansa dair tartışmaları Twiter'da #zceg7 Hashtag'ı üzerinden de inceleyebilirsiniz. 


     

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    Mahir Sayın: “Demokratik konfederalizm, bölge halklarının barışa ve refaha kavuşabilmeleri için tek seçenek gibi durmaktadır”

    28 Haziran 2025

    Barış Ünlü: “AKP ‘Türklük Sözleşmesi’nin devlet ayağını çökertti”

    6 Haziran 2025

    Kürt Dili Bayramı, ana dili ve sağlık

    14 Mayıs 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Mehmet Murat Yıldırım

    Unutmadım Aklımda

    Coşkun Özdemir

    İsrail’in nükleer politikası ve stratejik silah sistemleri 

    Coşkun Özdemir

    Kuyu tipi hapishaneler: Faşizmin tecrit politikaları ve devrimci tutsakların direnişi

    Mehmet Murat Yıldırım

    Özdağ serbest, ‘Barış’ tutsak!

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Süleyman Karan

    Ölüm, açlık, aşırı yoksulluk ve yetersiz beslenme girdabında…

    Ercüment Akdeniz

    ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

    Akdoğan Özkan

    Üç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı

    Fehim Taştekin

    Trumpoloji: Barış için densizlik!

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    İşçiler ne yapsın?

    11 Haziran 2025

    Grev okulundan dersler

    10 Haziran 2025

    İzBB grevinin hatırlattıkları…

    7 Haziran 2025
    KADIN

    Patriarkayı yık

    22 Haziran 2025

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.