Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    ücretsiz emek ya da feminizmin ekonomik politikası

    21 Temmuz 2025

    Jeopolitik ve emperyalizm

    21 Temmuz 2025

    İsrail’in ‘iç’ mücadelesi gerçekten çıkmazda mı?

    21 Temmuz 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      Suruç’un çocukları geri gelmeyecek

      20 Temmuz 2025

      Anayasa’dan Önce Yapısal Reform

      19 Temmuz 2025

      Kadınlar yaşamak istiyor! 

      18 Temmuz 2025

      Demokratikleşme Olmadan Anayasa Değişikliği Olur mu?

      16 Temmuz 2025

      Öcalan ve Hozat’ın feraseti, Erdoğan’ın hamaseti

      14 Temmuz 2025
    • Seçtiklerimiz

      ücretsiz emek ya da feminizmin ekonomik politikası

      21 Temmuz 2025

      Jeopolitik ve emperyalizm

      21 Temmuz 2025

      Vahşetin idaresi!

      21 Temmuz 2025

      Üniter devlet ve resmî dil sorunu

      20 Temmuz 2025

      Reel sosyalizm neden çöktü?

      20 Temmuz 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      İsrail’in ‘iç’ mücadelesi gerçekten çıkmazda mı?

      21 Temmuz 2025

      SYKP Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz: Kalıcı barış için sürecin seyircisi değil, öznesi olmalıyız

      8 Temmuz 2025

      Yangınların ortasında dayanışmanın motor gücü: Kuryelerin afetle mücadelesi – Mesut Çeki

      2 Temmuz 2025

      Kadir Akın: “Türk sosyalistleri Ermeni sosyalistlerinin varlığını görmezden geldiler, çünkü onlar Ermeniydi.”

      27 Haziran 2025

      SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

      11 Haziran 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Zarrab konuşuyor, dava Türkiye’ye uzanıyor, medya görmüyor!

    Zarrab konuşuyor, dava Türkiye’ye uzanıyor, medya görmüyor!

    Siyasi Haber2 Aralık 2017
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Reza Zarrab, tanıklık yaptığı ‘ABD, Atilla’ya karşı’ davasında dünyada şok etkisi yaratan itiraflarda bulundu ancak iktidar medyası iddiaları görmedi.

    Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın "ABD'yi dolandırmak için kumpas kurmak", "Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı delmek için kumpas kurmak", "Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak", "Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurmak", "Kara para aklamak" ve "Kara para aklamak için kumpas kurmak" gerekçeleriyle 50 yıla kadar hapis ve 2 milyon dolar para cezasıyla yargılandığı davada suçunu kabul ederek itirafçı olan Reza Zarrab, 3 gün süreyle tanık sandalyesine oturdu.


    Zarrab tanıklığındaki iddialarında İran’ın petrol ve gaz satışı karşılığı elde ettiği parayı, uluslararası ödemelerde kullanabilmesine Türkiye’deki siyasiler ve kamu bankalarının nasıl aracı olduğunu anlattı.


    Davaya pazartesi günü devam edilecek. Salı günü ise sözün savunmaya geçmesi ve aynı zamanda Zarrab’a soru yöneltmesi bekleniyor. 


    Zarrab davasının Türkiye yansıması ise şöyle: 17-25 Aralık sürecinde "büyük iş adamı" olarak ilan edilen Zarrab'a bugün ajan muamelesi yapılıyor. Hatta geçtiğimiz gün "gizli kalması gereken bilgileri açıkladığı" gerekçesiyle ajanlık suçlamasıyla mal varlığına el konuldu.


    Türkiye hükümetinden peş peşe yapılan açıklamalarda ise Zarrab’ın anlattıklarının ‘kumpas’ olduğu öne sürülüyor ve bu davanın 'FETÖ' organizasyonu olduğu iddia ediliyor.


    İktidarya yakınlığıyla bilinen gazetelerde yer alan köşe yazılarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a "itibar suikastı" yapıldığı algısı yaratılmaya çalışılıyor. İktidar medyası Zarrab davasını ‘haber’ olarak da görmezden gelmeye devam ediyor. 


    Reuters haber ajansı, abonelerine "Türkler altın tüccarının davası için sosyal medyanın başında toplandı" başlığıyla duyurduğu haberde de Türkiye medyasını davanın esas haber unsurlarına yer vermemekle eleştirdi. Haberde, “Türkiye’nin siyasi ve mali konulardaki liderlerinin yasa dışı davranışları bu hafta ülkede büyük şaşkınlık yarattı ancak bazı gazetelerin bunun yerine mahkeme salonu komplolarına ve kıyafetlere odaklanması nedeniyle çok sayıda Türk habere aç kaldı” ifadeleri kullanıldı.


    Financial Times: Erdoğan töhmet altında 


    İngiliz Financial Times gazetesi, Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın yargılandığı ve Reza Zarrab’ın tanık olarak ifade verdiği davaya yarım sayfa ayırdı. Gazete, ABD’deki yaptırımları ihlal davasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili olarak kafalarda soru işaretleri yarattığını yazdı.


    Gazeteye göre Zarrab “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve onun dostlarını da töhmet altında bırakabilecek” bir davanın odağına yerleşmiş durumda.


    İran’a entrika ile petrol ve gaz karşılığı milyonlarca dolar ödenerek bu ülkeye yönelik yaptırımların ihlal edildiğinin öne sürüldüğünü hatırlatan Financial Times, “Bu dava Washington ile Ankara arasındaki ilişkilerin kesilmesine yol açabilir” diyor.


    3 gün boyunca rüşveti ve usulsüzlüğü anlattı 


    Zarrab, hayali ihracattan verilen milyonlarca dolarlık rüşvetlere, alınan talimatlardan tapelerde yer alan konuşmalara, 3 gün boyunca bu ağı nasıl kurduklarını ve kimlerin bu işin içinde olduğunu anlattı. Reza Zarrab’ın üç gündür anlattıklarından kısa derlemeler ise şöyle: 


    İlk gün: Çağlayan'a 45-50 milyon avro rüşvet verdim 


    Reza Zarrab ilk gün ifadesine 2016 yılında Florida eyaletinde gözaltına alınması sürecinde yaşananları aktararak başladı. Duruşmayı takip eden Amerikalı gazeteciler, Zarrab’ın anlattıklarını Twitter üzerinden aktardı. Duruşmayı takip eden gazetecilerden Pete Brush, Zarrab’ın “İş birliği sorumluluğu kabul etmenin ve cezaevinden çıkmanın en hızlı yoluydu” dediğini aktardı.


    Zarrab, davanın tutuklu sanığı Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakkında “Yaptırım kuralları hakkında bankadaki en bilgili kişi. Oluşturduğumuz yapının Amerikan yaptırımlarıyla uyumlu gözükmesi için katkıda bulundu” diye konuştu.


    Duruşmada Reza Zarrab, Halkbank ile temasın 2012’de kurulduğunu söylese de, ilişkilerin daha eskiye dayandığını ifade etti. 


    Eşi Ebru Gündeş’in ünlü bir isim olması nedeniyle başlangıçta Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın kendisiyle çalışmak istemediğini söyledi. Zarrab, daha sonra konuyu dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a taşıdığını, Halkbank ile bağlantının kurulması için Çağlayan’a 45-50 milyon avro, 7 milyon dolar ve yaklaşık 2.5 milyon Türk Lirası rüşvet verdiğini söyledi.


    İkinci gün: Erdoğan’dan iki banka için talimat geldi 


    Reza Zarrab ikinci gün duruşmaya mahkum kıyafetiyle değil, kravatsız bir takım elbiseyle getirildi.


    Zarrab bu duşmada İran Ulusal Petrol Şirketi NIOC yetkilileri ile dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan arasındaki görüşmelerden bahsetti. 


    Zarrab’ın ifadesine göre Süleyman Aslan, Zarrab’a, aldığı büyük riskten rahatsız olduğunu söyledi. “Bir şekilde geleceğini garanti altına almak istiyordu. (…) Zafer Çağlayan gibi o da para istiyordu” diyen Zarrab, Aslan’a ödeme yapmak için Dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’dan izin istediğini ifade etti.  


    Zarrab, Cumhurbaşkanı Erdoğan (Dönemin Başbakanı) ve Dönemin Hazineden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’la ilgili bazı bağlantılara değindi. “Erdoğan ve Babacan iki Türk bankasına daha -Ziraat Bankası ve VakıfBank- benimle ilgili işlemlerime yardımcı olması için de talimat verdiler.”


    Reza Zarrab, bu talimatın verildiğini Zafer Çağlayan’dan öğrendiğini kaydetti.


    Mahkemede Zarrab’ın şirketinin iç muhasebe kayıtlarına bakıldı. Zarrab ifadesinde ödemelerden birinin saat satın alınmasıyla ilgili olduğunu, çok sayıda saat satın alındığını söyledi. Muhasebe kayıtlarında, Süleyman Aslan’a 2 milyon avroluk ödeme yaptığı görüldü.


    Üçüncü gün: Yasada açık bulup altın ve gıda ticareti yaptık


    Zarrab bu defa da Atilla ile planlayıp hayata geçirdikleri hayali ihracatı anlattı. Duruşmada dinlenen tapede Dubai aracılığıyla İran’a gıda ticareti yapıldığı, günlük hedeflenen ticaret hacminin de 10-15 milyon (Paranın cinsi belirtilmiyor) olduğu ifade ediliyor. Zarrab gıdanın hiçbir zaman gönderilmediğini söyledi.


    Duruşmada Zarrab Nisan 2013’te Halkbank’ın Eski Genel Müdürü Süleyman Aslan ve Halkbank Eski Yöneticisi Hakan Atilla ile yaptığı toplantıda gıda ticaretinin nasıl yürütülmesi gerektiğini netleştirdiklerini anlattı.


    Altın ticareti zora girince gıda ticaretine geçildiğini, ancak Atilla’nın yasalarda bir açık bulmasıyla altın ticaretine geri dönüldüğünü, daha sonra ikisinin beraber gittiğini anlattı.


    Ayrıca, Zarrab “Süleyman’a ne zaman telefon etsem borçlu çıkıyorum” ifadesini kullandı. Zarrab, yardımcısı Happani’den, Süleyman Aslan’a yine rüşvet vermemek için imzasını photoshopla taklit etmesini istediğini aktardı.


    (EVRENSEL)

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    Mahir Sayın: “Demokratik konfederalizm, bölge halklarının barışa ve refaha kavuşabilmeleri için tek seçenek gibi durmaktadır”

    28 Haziran 2025

    Barış Ünlü: “AKP ‘Türklük Sözleşmesi’nin devlet ayağını çökertti”

    6 Haziran 2025

    Kürt Dili Bayramı, ana dili ve sağlık

    14 Mayıs 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Mehmet Murat Yıldırım

    Suruç’un çocukları geri gelmeyecek

    Mete Gönültaş

    Anayasa’dan Önce Yapısal Reform

    Mehmet Murat Yıldırım

    Kadınlar yaşamak istiyor! 

    Mete Gönültaş

    Demokratikleşme Olmadan Anayasa Değişikliği Olur mu?

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Ayşe Düzkan

    ücretsiz emek ya da feminizmin ekonomik politikası

    Ergin Yıldızoğlu

    Jeopolitik ve emperyalizm

    Fehim Taştekin

    Vahşetin idaresi!

    Tolga Şirin

    Üniter devlet ve resmî dil sorunu

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    İşçi sınıfının açlıkla imtihanı

    5 Temmuz 2025

    İşçiler ne yapsın?

    11 Haziran 2025

    Grev okulundan dersler

    10 Haziran 2025
    KADIN

    Patriarkayı yık

    22 Haziran 2025

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.