AYM’de görülen HDP’nin kapatma davası içerisine de “suç” olarak gösterilen bir dava, Yargıtay tarafından bozuldu.
Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) görülen Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatma davası içerisine de “suç” olarak gösterilen bir dava Yargıtay tarafından bozuldu. Van’da 2015 yılında yapılan bir etkinlikte konuşan dönemin Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar hakkında “Örgüt propagandası” yapmak iddiasıyla dava açılmıştı. Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Doğar’ın yargılandığı 6 dava ile birleştirilerek, hüküm verilmişti.
Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, Doğar’ın yargılandığı altı dava ile birleştirilerek hüküm verilmişti. İstinaf Mahkemesi tarafından da onan ceza ardından Yargıtay’a taşındı.
Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, kararını veren Yargıtay, şöyle dedi: “Van Belediye Başkan yardımcısı olan sanığın olay tarihinde, konser alanında yapmış olduğu konuşmasında ‘Lider Apo Türk devletinin esaretinde, zindanda direniyor’ şeklinde ifadelerde bulunduğu somut olayda; olay tarihi ve yeri, sanığın konumu, muhatap kitle üzerindeki etkisi, toplantının olaysız dağılmış olması da gözetildiğinde, yapılan konuşmanın terör örgütünün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini öven, meşru gösteren ya da bu yöntemlere başvurulmasını teşvik eden bir muhteva da içermediğinin anlaşılması karşısında; ancak; yapılan açıklamalar dolayısıyla açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde TCK’nın 215. maddesinde yazılı ‘suç ve suçluyu övme’ suçunun oluşacağı gözetilip terör örgütünün propagandasını yapmak suçunun unsurlarının oluşmadığı…”
‘Yerel mahkeme yanılgılı ve eksik inceleme yapmış’
Yerel mahkemenin delillerin değerlendirilmesinde yanılgıya düştüğü ve eksik inceleme yaptığına dikkat çekilen kararda, “Atılan slogan dolayısıyla açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkıp çıkmadığı değerlendirilerek sonucuna göre hukuki durumun tayin ve takdiri gerekirken delillerin değerlendirilmesinde düşülen yanılgı ve eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması, kanuna aykırı, sanık müdafinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün bu sebepten dolayı bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir” denildi.
Yargıtay tarafından bozulan dosya tekrar yerel mahkemeye gönderildi.