Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

    30 Haziran 2025

    Üç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı

    30 Haziran 2025

    Trumpoloji: Barış için densizlik!

    30 Haziran 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      İsrail’in nükleer politikası ve stratejik silah sistemleri 

      24 Haziran 2025

      Kuyu tipi hapishaneler: Faşizmin tecrit politikaları ve devrimci tutsakların direnişi

      19 Haziran 2025

      Özdağ serbest, ‘Barış’ tutsak!

      18 Haziran 2025

      Bir Banka, Bir Saat, Bir Yalnızlık: isviçre

      16 Haziran 2025

      NATO’nun çürüyen tahtı; Emperyalizmin hırsızlık imparatorluğu çöküyor mu?

      2 Haziran 2025
    • Seçtiklerimiz

      ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

      30 Haziran 2025

      Üç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı

      30 Haziran 2025

      Trumpoloji: Barış için densizlik!

      30 Haziran 2025

      İran’ın güneşli günleri

      29 Haziran 2025

      Savaşın maddi koşulları

      29 Haziran 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      Kadir Akın: “Türk sosyalistleri Ermeni sosyalistlerinin varlığını görmezden geldiler, çünkü onlar Ermeniydi.”

      27 Haziran 2025

      SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

      11 Haziran 2025

      Josu Urrutikoetxea: Silahlı mücadeleden müzakereye, ETA’dan Kürt mücadelesine

      9 Haziran 2025

      Bırakılan silahların yankıları: PKK ve ETA’nın karşılaştırmalı analizi

      9 Haziran 2025

      Grup Yorum’un notası emperyalizme teslim olmadı

      8 Haziran 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Wagensberg: Katalonya olarak Rojava’ya her türlü desteği vermemiz gerekiyor

    Wagensberg: Katalonya olarak Rojava’ya her türlü desteği vermemiz gerekiyor

    Katalonya Parlamentosu heyeti Rojava Özerk Yönetimi’ni (Kuzey ve Doğu Suriye) ziyaret ederek bölge yetkilileriyle bir araya geldi.
    Siyasi Haber2 Ocak 2025
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Katalonya Parlamentosu Milletvekili Ruben Wagensberg, Suriye’deki çatışmaların çözümü ve kalıcı barış için Kürtlerin her müzakere masasında yer alması gerektiğini vurguladı.

    Wagensberg, Rûdaw’a verdiği demeçte Rojava Özerk Yönetimi ziyaretine, yetkililerle yaptığı görüşmelere, kampların durumu ve Suriye’nin geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

    Katalonya olarak Rojava’ya destek vermeleri gerektiğini dile getiren Katalan milletvekili, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ile yaptıkları görüşmede şu mesajı verdiklerini aktardı:

    “Şam’da kalmaları ve Suriye’nin yeni hükümetiyle müzakere ve diyalog kurmaları önemli. Ayrıca Katalonya olarak elimizden gelen her türlü desteği sağlamamız gerekiyor.”

    Wagensberg, Rojava Özerk Yönetimi’ndeki insani durumun oldukça zor olduğunu belirterek “Bize göre durum hiç iyi değil, inanın bana. Geçmişte dünyanın dört bir yanındaki mülteci ve göçmen kamplarını ziyaret ettim. Rojava Özerk Yönetimi’ndeki durum çok zor, çünkü hiçbir uluslararası yardım almıyorlar. Uluslararası kuruluşlar orada çalışmıyor, yani durum iyi değil. Orada çalışan sadece bir kuruluş görüyoruz, o da Heyva Sor (Kürt  Kızılayı). Örneğin Birleşmiş Milletler, BMMYK, UNICEF ve Sınır Tanımayan Doktorlar orada yok, sadece Heyva Sor var” dedi.

    Wagensberg, Kürtlerin kendilerini idare etmesi gerektiğini belirterek “Bizim için Kürt halkının kendi halkını korumak için kendi yönetimine sahip olması önemli ve bunun için çaba göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

    Rûdaw’dan Zana Kayani’nin Wagensberg ile yaptığı röportaj şöyle:

    Rûdaw: Sayın Ruben Wagensberg, öncelikle hoş geldiniz. Sizinle bu röportajı yapabildiğim için çok mutluyum ve bu fırsat için teşekkür ederim. Sağlığınızın iyi olmadığını biliyorum ama yine de bize bu fırsatı verdiğiniz için teşekkürler. Rojava Özerk Yönetimi’de bir heyet olarak dört gün kaldınız. Ziyaretinizin amacını açıklamanızı ve hedeflerinizin ne olduğunu öğrenmek istiyorum.

    Ruben Wagensberg: Çok teşekkür ederim. Merhaba, iyi akşamlar. Beni programınıza davet ettiğiniz için teşekkür ederim. Daha önceki ziyaretlerimizde olduğu gibi, yerinden edilmiş insanların durumunu yakından görmek için Rojava Özerk Yönetimi’ni ziyaret ettik. Ziyaretimiz öncelikle daha önce Efrin’de yaşayan ve şu anda Rakka ve Tabka’ya yerleştirilen Şehba bölgesindeki yerinden edilmiş insanların durumunu aydınlatmak içindi.

    Ziyaret öncelikle gazetecilik ve siyasi amaçlıydı, yanımızda bir grup gazeteci vardı. Sonuç olarak, Avrupa’ya bazı haber ve raporlar ilettik ve bu insanların karşı karşıya olduğu insani durumun zorluğuna dikkat çektik.

    Ayrıca gelecekteki ihtiyaçlarının ne olduğunu öğrenme fırsatı bulduk. Şu anda aldıkları uluslararası yardımlar da sınırlı. Orada dört gün kaldık. Zamanımızın çoğunu bu konuya ayırdık.

    Rûdaw: Peki Sayın Wagensberg, görüşmelerden bahsedelim. Orada Demokratik Suriye Güçleri yetkilileriyle ve özellikle DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ile birçok görüşme yaptınız. Bu görüşmenin içeriğinden bahseder misiniz? Neler konuştunuz?

    Ruben Wagensberg: Evet, eş başkanlarla olmak üzere birkaç görüşme yapma fırsatımız oldu. Ayrıca şehrinin mevcut durumu ve yeni göç dalgasından bahseden Rakka Belediye Başkanı ile de görüştük. Tabii ki Suriye’nin yeni durumu ve siyasi meseleleri de ele aldık. General Mazlum ile de görüşme fırsatı bulduk. Bazı konuları tartışabildik. Örneğin, Türkiye’nin olası yeni bir işgali, örneğin Kobani şehrinde, ayrıca bu çatışma genişlerse olası yeni bir göç dalgasını konuştuk.

    Çok iyi görüşmeler oldu, sadece Mazlum ile değil, Suriye’nin kuzeydoğusunun ve Suriye’nin yeni durumunu daha iyi anlamak için tüm yetkililerle görüştük. Ayrıca Suriye’deki Kürt halkının geleceğinin ne olacağını da tartıştık.

    Rûdaw: Peki Sayın Wagensberg, o görüşmede Mazlum Abdi’ye ne söylediniz? DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi size ne söyledi? Özellikle endişeleri var mıydı? Rojava’daki yönetimin sona ermesinden… Size bu endişeden bahsetti mi?

    Ruben Wagensberg: Öncelikle, durumu daha iyi anlamak için General Mazlum’u ve diğer siyasetçileri dinledik, şu anki Suriye’de herhangi bir Kürt yönetimine verilen destek bizim için önemli, çünkü uzun yıllardır Özerk Yönetim ve DSG’nin tüm bileşenleri ve Kürt halkını koruduğunu anlıyoruz.

    Haklar konusunda ilerleme kaydettiler, örneğin kadın hakları alanında. Suriye’nin yeni hükümetiyle ne olacağını bilmiyoruz ancak anlıyoruz ki herhangi bir çatışma çözümü ve Suriye’nin geleceği için, Kürt halkının bu çatışmanın çözümü için her masada bulunmasını gerektiriyor. Bu yüzden Mazlum’a Şam’da kalmaları ve Suriye’nin yeni hükümetiyle görüşme ve müzakere yapmaları gerektiğini söyledik. Ayrıca Katalonya olarak tüm desteğimizi sunmamız gerekiyor.

    Rûdaw: Peki, izin verirseniz bu soruyu biraz daha detaylı sorayım: Özellikle Mazlum Abdi size Suriye ve Rojava Özerk Yönetimi’nin karşı karşıya olduğu yeni durum hakkında ne söyledi? Uluslararası toplumdan ne gibi talepleri vardı?

    Ruben Wagensberg: Örneğin, Katalonya Parlamentosu’nda 2021’de bunu siyasi bir mesele olarak kabul ettik. Bu önemli çünkü şu anda yönetim, Katalonya hükümeti ve diğer yönetimlerle siyasi ilişkiler kurabilir. Tanınmasını ve diğer ülkelerle, örneğin Irak Kürdistan Bölgesi’yle ilişkiler kurmasını istiyoruz.

    Mazlum Abdi ile görüşmemizde de biz ‘Katalonya’da yaptığımız gibi diğer Avrupa ülkelerine de baskı yapmamız önemli’ dedik. Parlamentonun Özerk Yönetim’le diğer yönetimler gibi görüşmesi için parlamentoyu ikna etmemiz gerekiyor ve bunu yapabileceğimiz inancındayız. Bizim için Kürt halkının kendi halkını korumak için kendi yönetimine sahip olması önemli ve bunun için çaba göstereceğiz.

    Rûdaw: Peki, hem DSG hem de diğer taraflarla, örneğin ENKS ile de görüştüğünüzü belirttiniz, gördüklerinize dayanarak herhangi bir uyum görüyor musunuz? Sizce Kürtlerin Rojava Özerk Yönetimi’deki haklarının güvence altına alınması konusunda Kürt tarafları arasında bir mutabakat var mı?

    Ruben Wagensberg: Hayır, bence burada herkes Kürt halkının birliğini istiyor. Burada, örneğin Katalonya’da durum çok farklı ama Franco diktatörlüğünün 30-40 yıl önce sona ermesinden sonra bizim de sizinkine benzer sorunlarımız vardı. İspanya ile Katalonya’nın özerkliği için müzakere yapmak zorundaydık, örneğin okulların ve üniversitelerin Katalanca eğitim vermesi ve İspanya’nınkinden farklı bir Katalonya siyaseti oluşturmak için. Örneğin, İspanya’dan ayrı bir polis gücü. Ayrıca, şüphesiz Katalonya’da farklı ideolojiler var, hepsi Katalandır ama farklı ideolojiler var, soldan ve sağdan var, birçok tarafla birlik oluşturmak çok önemliydi, bu yüzden bence Suriye’de de aynı şey geçerli.

    Tüm Kürt halkının birliği için çalışmamız gerektiğine inanıyoruz. Şüphesiz bence bazı sorunlar zor ama aynı zamanda bu sürecin şimdi gerçekleşmesi için çok iyi bir fırsat, çünkü sadece Kürtlerin bir kısmı için değil, Suriye’deki tüm Kürt halkı için hakların güvence altına alınması için bir şansımız var.

    Rûdaw: Sayın Wagensberg, bu böyle olmalı ama siz her iki taraftan da böyle bir isteğin olduğunu gözlemlediniz mi? 

    Ruben Wagensberg: Size söylediğim gibi, tüm zamanımızı veya çoğunu göçmenler hakkında konuşmaya ve ardından Suriye’nin geleceği ve Özerk Yönetim ile Suriye’nin yeni hükümeti arasındaki müzakerelere ayırdık, ancak bu ikinci kısımda tüm Kürt halkının temsil edilebileceği ve ayrıca Rojava Özerk Yönetimi’nde yaşayan diğer azınlıklar gibi önemli konuları da ele aldık, çünkü bildiğiniz gibi orada sadece Kürtler değil, Araplar, Süryaniler, Türkmenler var, yani Şam’daki müzakereler için bu halkların birlik olması gerekiyor.

    Rûdaw: Özellikle insani durumdan bahsedelim. Sorumu şöyle yöneltmek istiyorum; belirttiğiniz gibi dört gün orada kaldınız ve gözlemlerinizi yaptınız, Rojava Özerk Yönetimi’ndeki insani durum genel olarak nasıl? Neye ihtiyaçları var?

    Ruben Wagensberg: Bize göre durum hiç iyi değil, inanın bana. Geçmişte dünyanın dört bir yanındaki mülteci ve göçmen kamplarını ziyaret ettim. Rojava Özerk Yönetimi’ndeki durum çok zor, çünkü hiçbir uluslararası yardım almıyorlar. Uluslararası kuruluşlar orada çalışmıyor, yani durum iyi değil. Orada çalışan sadece bir kuruluş görüyoruz, o da Heyva Sor- Kızılay. Örneğin Birleşmiş Milletler, BMMYK, UNICEF ve Sınır Tanımayan Doktorlar orada yok, sadece Heyva Sor var.

    Bu yüzden uluslararası kuruluşlara diğer ülkelerde olduğu gibi oraya gitmeleri gerektiğini söylemeliyiz. Ayrıca şu anda Rojava Özerk Yönetimi halkına yardım etmek isteyen birinin tek bir seçeneği var, o da Kızılay.

    Rûdaw: Uluslararası kuruluşların oraya gitme imkanı ve fırsatı var mı? 

    Ruben Wagensberg: Evet, hem imkanları var hem de gitmeleri onların sorumluluğu. Bu çok önemli, çünkü binlerce insanın yardımlarına ihtiyacı var. BMMYK’ya, UNICEF’e ve diğer büyük kuruluşlara ihtiyaçları var, çünkü engeller şu anda çok büyük. Çünkü Şehba’da çok fazla insan var, şu anda Rakka’da, Tabka’da, okullarda, yeni kamplarda, evlerde bazen elektrik yok, sıcak suları yok, yiyecekleri yok. Bu yüzden bu kuruluşların Rojava Özerk Yönetimi’ne gitmesi çok önemli.

    Rûdaw: Sayın Ruben Wagensberg, benimle olduğunuz için teşekkür ederim, bu fırsat için çok teşekkürler. Sağlıklı günler diliyorum.

    Ruben Wagensberg: Bu fırsat için çok teşekkür ederim. Kusura bakmayın, bugün iyi değilim ve biraz hastayım.

    Rûdaw: Çok teşekkürler.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    Dişi aslan ve av

    16 Haziran 2025

    Hollanda Dışişleri’nin raporu: “Suriye’de durum belirsizliğini koruyor”

    9 Haziran 2025

    ‘Muzaffer’ Suriye tam teslim

    9 Haziran 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Coşkun Özdemir

    İsrail’in nükleer politikası ve stratejik silah sistemleri 

    Coşkun Özdemir

    Kuyu tipi hapishaneler: Faşizmin tecrit politikaları ve devrimci tutsakların direnişi

    Mehmet Murat Yıldırım

    Özdağ serbest, ‘Barış’ tutsak!

    Zeynel A. Göçer

    Bir Banka, Bir Saat, Bir Yalnızlık: isviçre

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Ercüment Akdeniz

    ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

    Akdoğan Özkan

    Üç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı

    Fehim Taştekin

    Trumpoloji: Barış için densizlik!

    Kıvanç Eliaçık

    İran’ın güneşli günleri

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    İşçiler ne yapsın?

    11 Haziran 2025

    Grev okulundan dersler

    10 Haziran 2025

    İzBB grevinin hatırlattıkları…

    7 Haziran 2025
    KADIN

    Patriarkayı yık

    22 Haziran 2025

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.