Twitter’ın yayınladığı şeffaflık raporuna göre Türkiye, 2016’nın ilk yarısında sansür başvurusunda dünya birinciliğini korudu. İçerik kaldırma başvurularında önceki döneme göre artış gözlenirken, Türkiye kendi rekorunu bir adım daha ileri taşıdı.
Twitter’ın resmi internet sitesinde yayınlanan raporda göre bu dönemde 5 bin 195 içerik başvurusu kaldırma başvurusunun 2 bin 493’ü Türkiye’den geldi. Bu başvuruların 712’si mahkeme kararıyla gerçekleşirken, bin 781’i Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), polis ve diğer kurumlar tarafından yapıldı.
Sansür talebinde yüzde 13’lük artış
Türkiye, bu başvuru rakamlarıyla birlikte Twitter’dan sansür talebinde bulunan ülkeler arasında dünya birinciliğini korurken, aynı raporun bir önceki dönemine göre sansür talebinde yüzde 13’lük artış yaşandığı görüldü.
Toplamda 20 bin 571 Twitter kullanıcı hesabına yönelik yapılan başvurunun 14 bin 593’ü de Türkiye’ye ait.
1571 tweete erişim engellendi
Twitter, 2016’nın ilk yarısında Türkiye’deki 222 kullanıcı hesabını askıya alırken, bin 571 tweete erişimi de engelledi.
‘Mahkeme kararları ifade özgürlüğü ilkesiyle bağdaşmıyor’
Mahkemelerden gelen 712 kararın 346’sına yasal itirazda bulunduklarını belirten Twitter raporunda, “İtirazlarımızın temelinde kararların ifade özgürlüğü ilkesiyle bağdaşmıyor oluşudur” dendi.
Yapılan itirazların kabul edilmesi sonucu 20 tweetin erişim engeli ise kaldırıldı.
Türkiye’yi toplam bin 601 sansür talebiyle Rusya takip etti. Raporda iki ülkenin de tarihin en yüksek içerik kaldırma talebi sayısına ulaştığı kaydedildi. (Diken)