Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Eleştirel Batı Düşüncesinin Çıkmazları – Maurizio Lazzarato

    12 Haziran 2025

    Seçimsiz ve barışsız Türkiye olmaması için

    12 Haziran 2025

    SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

    11 Haziran 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      NATO’nun çürüyen tahtı; Emperyalizmin hırsızlık imparatorluğu çöküyor mu?

      2 Haziran 2025

      Yaban domuzunun günahı ne?

      31 Mayıs 2025

      Artı Değer Van Spor ve Marx’ın teorisi üzerine mizahi bir deneme

      28 Mayıs 2025

      Ahmet Saymadi’nin ilk duruşması: “Tutukluluk halinin devamına…”

      21 Mayıs 2025

      Tarihin sustuğu yüzyıl: Kürtler, Lozan ve barışın hikâyesi

      18 Mayıs 2025
    • Seçtiklerimiz

      Eleştirel Batı Düşüncesinin Çıkmazları – Maurizio Lazzarato

      12 Haziran 2025

      Seçimsiz ve barışsız Türkiye olmaması için

      12 Haziran 2025

      SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

      11 Haziran 2025

      İşçiler ne yapsın?

      11 Haziran 2025

      Grev okulundan dersler

      10 Haziran 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

      11 Haziran 2025

      Josu Urrutikoetxea: Silahlı mücadeleden müzakereye, ETA’dan Kürt mücadelesine

      9 Haziran 2025

      Bırakılan silahların yankıları: PKK ve ETA’nın karşılaştırmalı analizi

      9 Haziran 2025

      Grup Yorum’un notası emperyalizme teslim olmadı

      8 Haziran 2025

      Gölgede kalan mesele: Lozan ve Süryaniler

      31 Mayıs 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Trakya toprakları ve kaya gazı… – Yusuf Gürsucu

    Trakya toprakları ve kaya gazı… – Yusuf Gürsucu

    Siyasi Haber15 Eylül 2015
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Bölgede planlı, programlı, isteyerek, kasten ve tasarlanarak cinayet işleniyor. İlk adım olarak Trakya tarım topraklarının 1/3’ü ve bütün su varlığı kaya gazı ve petrolüne kurban ediliyor. Daha önce ufak sondajlar yaptıkları bölgeye 2015 yılı içinde topluca girecekler. 2 yılı aşkın süredir Diyarbakır’da sondaj işlemleri süren kaya gazı üretim sürecine dair birçok yazı yazmaya çabaladık. Bu nedenle Silvan’da bir panel düzenleyerek sürecin sulara, toprağa ve canlı yaşama etkilerini konuştuk.

    Oradan Trakya halkına kötü bir kader birliği yaşadığımızı fakat bu süreci ortak mücadelelerle durdurabileceğimizi ve başarının da ancak bu yolla mümkün olabileceğini duyurmaya çalıştık. Tabii süreç her iki bölgede de henüz görünür değildi ve hala topraklarımızda yoğun bir çalışma başlamış değil ancak kararlarını aldılar imzaları çaktılar ve kan emiciler, yok ediciler önümüzdeki günlerde birer birer boy göstermeye başlayacaklar.

    Trakya’yı nasıl planladırlar!

    (İMP) İstanbul Metropolitan Planlarında, tüm Marmara bölgesi içeren bir yaklaşımla Kocaeli, Yalova, Bursa, Çanakkale ve özellikle Trakya’ya yeni bir rol biçildi. Trakya ve Namık Kemal Üniversitelerince hazırlanan ve AKP hükümetince 2005 yılında kabul edilen Trakya’nın çevre düzeni planı, Trakya Kalkınma Ajansı tarafından revize edilmesine karar veriliyor ve bu iş İMP’yi hazırlayan şirkete ihale edilerek üniversitelerce planda yer verilen koruma bölgeleri kaldırılıyor.

    Üniversitelerce hazırlanan ve bakanlıkça kabul edilen 1/100.000 çevre düzeni planlarına uygun 1/25.000’lik planlar yıllarca Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ belediyelerince yapılmadı ve İMP’nin planları iğdiş etmesi beklendi ve iğdiş edilen 1/100.000’lik planlara uygun 1/25.000’lik planlar CHP’li belediyelerce yapıldı. CHP ve AKP meclis üyeleri bu planları el birliği ile onayladılar.

    2012 yılında Lüleburgaz Mal Müdürlüğü’nde yapılan bir ihale ile Lüleburgaz çevresinde bulunan yaklaşık bin dekar arazinin 5 yıllığına kiralanma ihalesi yapıldığı basında yer almıştı. Trakya dışından kişilerin gelip ihaleye girmesi nedeniyle “Trakya toprakları istila mı ediliyor?” biçiminde tartışmalar yaşanmıştı.

    Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya 2012 yılında, bankalar tarafından kıskaca alınmış ve borç batağı içine sürüklenmiş köylülere şöyle sesleniyordu “Dünyanın ilk 4 zengini blok, tek tapu olarak yekün verimli tarım arazilerini son 10 yıldan beri topluyor. Şehrimizin tarım arazilerine yönelik onu elde etmeye, arazi, arsa, tarla toplamaya yönelik bir gayretin olduğunu işittim. Valiniz olarak, bir kardeşiniz olarak ben dahi 1 dekar araziyi bana verin parası neyse alayım dersem lütfen buna bile cevap vermeyin” diyerek ne anlatmaya çalışıyordu acaba! Yazımızın ilerleyen kısmında göreceğiniz gibi tarım topraklarının tamamının yok edilmek istendiği bir döneme girerken vali toprak satışlarına o gün niye karşı çıkıyordu ve bugün yaşananlar karşısında nasıl bir tutum alacak doğrusu merakla bekliyoruz.

    Son gelişmeler!

    Milliyet gazetesinde yayınlanan bir haberden alıntı ile yazımıza devam edelim, “Türkiye’nin Rusya ile doğalgazda indirim pazarlığı devam ederken Ceyhan’ın ardından Trakya da enerji merkezi oluyor. Rusya’dan gelecek gaz Trakya’dan girecek. Böylece Trakya bir doğalgaz merkezi olacak. Burada LNG tesislerinin de kurulabileceği, geniş bir alan oluşturulacak. Trakya’nın İran, Irak, Rusya, Azerbaycan gibi çok sayıda ülkenin yeni yatırımları için büyük önem taşıdığı belirtiliyor.”

    Bu yaşanacakların sadece bir yanı. Asıl tehlike kaya gazı denilen ve yerin 3-5 bin metre altında bulunan karbon kayaçların sondajlarla döşenen borular yoluyla çok yüksek basınçla ve içine 1000’e yakın kimyasal eklenmiş suların yer altına basılması. Bu yolla kırılmalar yaratıp bu kırılmalar sonucunda açığa çıkan gaz ve petrolün yer yüzüne alınması. Süreç kısaca böyle. 1 hektar alanda en az 1 sondaj yapıldığını düşünürsek binlerce sondajla bölge delik deşik edilecek. Yer üstü ve yeraltı tüm su varlığını tüketip, aküferlerin tamamen kirletileceği ve geri dönülmesi imkansız bir sürece doğru gidiyoruz.

    Transatlantic Exploration Mediterranean International Pty. Ltd. Kendi sitesindeki etkinlik alanı!

    Sürecin aktörleri!

    Geçtiğimiz günlerde Resmi gazetede, Trakya topraklarının yeni sahiplerinin kimler olduğu yayınlandı. Toprakların yeni sahipleri olan şirketlerin isimlerine ve işgal edilecek toprakların yer ve miktarına bir göz atalım;

    *Transatlantic Exploration Mediterranean International Pty. Ltd., Petrako Petrol Doğalgaz İnşaat Taahhüt İşleri ve Dış Tic. Ltd. Şti. ve Valeura Energy Netherlands B.V. adlı ortaklığa Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde 1049, Edirne’nin Süloğlu ve yine Kırklareli’nin Havsa ilçelerinde 11.559 hektar ve ilave olarak 5.395 hektar alan yani toplam: 18.003 hektar 1. sınıf tarım toprağı.

    *Thrace Basin Natural Gas Türkiye Corporation, Pinnacle Turkey Inc. Ve Corporate Resources B.V. şirketlerine Tekirdağ merkez ve Muratlı ilçesinde 6327 hektar 1. sınıf tarım toprağı.

    *Türkiye Petrolleri A.O. ve Amity Oil International Pty Ltd. ortaklığına Tekirdağ Çorlu ve Çerkezköy’de 1561 hektar 1. sınıf tarın toprağı.

    *Türkiye Petrolleri A.O. ve Petronas ortaklığına, Tekirdağ Hayrabolu’da 2429+2430+964: 5823 hektar 1. sınıf tarım toprağı.

    Toplam 31.714 hektar, yani 317.140 dönüm 1. Sınıf tarım arazisi kaya gazı şirketlerine verilmiş. 2005 verilerine göre Trakya’nın tarım toprağı 1.042.000 hektardır. 9 yılda bu alanların çokça daraldığının da farkındayız ancak net bir veri elimizde yok. Buna rağmen çok açık bir biçimde Trakya tarım topraklarının en az 1/3’ü bu kararlarla birlikte tarım toprağı olmaktan çıkmıştır. Kalan topraklar ise kaya gazı üretiminden doğacak sonuçlar nedeniyle tamamen yok edileceğinden dolayı Trakya’da tarımın bitmek üzere olduğunu açıkça söyleyebiliriz.

    Kaya gazı çıkarılma sürecinde bir adet sondaj kuyusuna bir seferde 1000’e yakın kimyasal ve kumla birlikte yaklaşık 18.000M3 su basılmaktadır. Bir kuyuya bu su basma işlemi 15-20 kez tekrarlanmakta ve toplamda bir kuyuda ortalama 300.000M3 su kullanılmaktadır. Kullanılan kimyasallar, petrol ve gaz nedeniyle sular hiçbir biçimde geri kazanılamamaktadır. Sondaj kuyularının sayısı binlere, onbinlere ulaştığında yer üstü ve yer altı sularının tükenip kirleneceğini, yeraltında suyu depolayan aküferlerin yok edileceğini, çevrede bulunan barajların ve derelerin tamamının kuruyacağını ve tarımın yapılamaz hale geleceğini ve nihayetinde tüm insan ve hayvanların bölgede yaşayamaz hale gelerek göç etmek zorunda kalacağını bilmek zorundayız.

    Trakya ve Mezopotamya topraklarında ezelden bu yana tarım yapılmaktadır. Her iki bölgede kapitalizmin ve sermayenin üretim süreçleri ve birikim yolları için feda edilebiliyor. Uzun yıllardır Kürt halkının özgürlük mücadelesi sürerken bu mücadeleyi sönümlendirmekten gayrı bir hedefi olmayan hükümet, barış sürecini de böyle ele almakta ve attığı her adımda ilke edindikleri “kazan-kazan” hedefi ile hareket ederken sermaye çıkarlarından ve bölgenin her karış toprağı ile emek gücünün sermaye birikim sürecine bağlanmasından gayrı hiçbir dertlerinin olmadığı açıkça görülebiliyor.

    Trakya’da amaçlanan da farklı değildir. 2009 yılından bu yana Trakya’da yaşananlar bize gösteriyor ki her şey planlı ve programlı olarak devam ediyor. Sözde muhalefet partisi olan CHP ve MHP’de bu süreçlerde adeta mevcut hükümetin koltuk değnekliğini yapıyor. Bizleri kamplara bölen sistem partilerinin hepsi, mevcut sömürü ve saldırı düzeni olan kapitalizmin birer uzvu olduklarını attıkları adımlarla bizlere gösteriyorlar.

    Bu süreci durdurmak zorundayız. Alacağımız tutumun iki sonucu olacak, ya insanlık ve doğa kazanacak ya da barbarlık…

    (Bu yazı 23 Aralık 2014 günü Özgür Gündem Gazetesinde yayınlanmıştır)

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    Barış Ünlü: “AKP ‘Türklük Sözleşmesi’nin devlet ayağını çökertti”

    6 Haziran 2025

    Kürt Dili Bayramı, ana dili ve sağlık

    14 Mayıs 2025

    Bahçeli’nin ‘totaliter’ fantezileri

    3 Nisan 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Coşkun Özdemir

    NATO’nun çürüyen tahtı; Emperyalizmin hırsızlık imparatorluğu çöküyor mu?

    Mehmet Murat Yıldırım

    Yaban domuzunun günahı ne?

    Zeynel A. Göçer

    Artı Değer Van Spor ve Marx’ın teorisi üzerine mizahi bir deneme

    Siyasi Haber

    Ahmet Saymadi’nin ilk duruşması: “Tutukluluk halinin devamına…”

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Siyasi Haber

    Eleştirel Batı Düşüncesinin Çıkmazları – Maurizio Lazzarato

    Onur Hamzaoğlu

    Seçimsiz ve barışsız Türkiye olmaması için

    Siyasi Haber

    SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

    Mürüvet Küçük

    İşçiler ne yapsın?

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    İşçiler ne yapsın?

    11 Haziran 2025

    Grev okulundan dersler

    10 Haziran 2025

    İzBB grevinin hatırlattıkları…

    7 Haziran 2025
    KADIN

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025

    Kadınlar Taksim’de yasağa rağmen yürüdü: Susmuyor, isyan ediyoruz

    8 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.