Ticaret Bakanlığı, bazı ürünlerin İsrail’e ihracatını kısıtlama kararı aldı. Bakanlığın İsrail’e yönelik kısıtlama kararı 54 ürün grubunu kapsıyor. Açıklamada “İsrail, Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda, kesintisiz yardıma izin verinceye kadar belirlenen kısıtlamalar yürürlükte kalacaktır” denildi.
Ticaret Bakanlığı kısıtlama kararını sosyal medya hesabından açıkladı. Kısıtlama getirilen ürünler arasında alüminyum profiller, teller, boya, çelik borular, çelik kuleler, çimento, elektrik kabloları, inşaat demiri, inşaat makinaları, kimyasal gübreler, kükürt, madeni yağlar, vinçler olmak üzere 54 ürün bulunuyor.
Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail aleyhinde soykırım sözleşmesini ihlal ettiği gerekçesiyle açılan dava kapsamında aldığı 26 Ocak ve 28 Mart 2024 tarihli ihtiyati tedbir kararlarının hukuken bağlayıcı olduğu belirtilen açıklamada “Bu doğrultuda, Türkiye, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren, ilk aşamada Ek’te belirtilen ürün grupları altında yer alan ürünlerin İsrail’e ihracatını kısıtlama kararı almış bulunmaktadır. Bu kararın gerekleri Ticaret Bakanlığı tarafından derhal yürütülecektir. Bu karar, İsrail, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar yürürlükte kalacaktır. Esasen, çok önceden bu yana, İsrail’e askeri amaçla kullanılabilecek herhangi bir ürün veya hizmetin satışına ülkemizce izin verilmemiştir ve verilmemektedir. Gazze Şeridi’nde gelinen vahim aşama çerçevesinde, uluslararası camianın tüm üyelerine çağrımız, İsrail’in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerine uymasını teminen, üzerine düşenleri yerine getirmeleridir. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve halkı olarak, bugüne kadar olduğu gibi Filistin’in ve halkının yanında yer almaya ve desteklemeye devam edeceğiz.” ifadeleri kullanıldı.
“Ticaret sonlandırılsın” talebini getirenler suçlandı
Türkiye’nin, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını sürdürürken İsrail’e ihracatı devam ettirmesi tepkilere neden olmuştu.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan dün “İsrail Türkiye’nin yardımlarına engel oluyor. İsrail’e yönelik yeni tedbir almayı kararlaştırdık” açıklaması yapmıştı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Türkiye mart ayında İsrail’e 423 milyon 83 bin dolar büyüklüğünde ihracat yaptı.
İsrail’in 6 aydır Filistin’de sürdürdüğü katliamlara rağmen Türkiye’nin İsrail ile ticaretin sürdürülmesine tepkiler yükselirken, iktidar tepkilere karşı dört bir koldan savunma ve suçlamaya geçmişti. İstanbul Valisi Davut Gül dün protestocuları “beşinci kol” diyerek casuslukla suçlamış, yandaş medya ise İsrail’le ticaretin aslında Filistin’e giden ürünler olduğunu öne sürmüştü. AKP Sözcüsü Ömer Çelik de eleştirilerin odağındaki Erdoğan’ı “Cumhurbaşkanımızın Filistin konusundaki tutumuna ilişkin saldırılar mesnetsiz, haksız, izansız ve hukuksuzdur” diyerek savunmuştu