“Tanrıçalar Adalet Arıyor” adlı interaktif gösteri, 25 Kasım’da seyircilerle buluşuyor. Gösterinin yazar ve oyuncuları Aktivist Avukat Birsen Atakan ve Oyuncu Yazar Banu Başeren: “Tüm şiddet bağımlısı, tecavüzcü, tacizci, hırsız tanrılar buradaysa biz de buradayız. Çaldığınız ve kana buladığınız yerküreyi yeniden yeşertmek için tüm haklarımızı geri istiyoruz.”
Aktivist Avukat Birsen Atakan ve Oyuncu Yazar Banu Başeren’le 25 Kasım’da seyircilerle buluşturacakları, “Tanrıçalar Adalet Arıyor” adlı interaktif gösteri ve gösterinin hikayesi hakkında konuştuk.
Oyuncu Yazar Banu Başeren, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde, İstanbul Sözleşmesi’nin önemini bir kez daha vurgulayarak haklarını mitolojideki kadınlar üzerinden ifade edeceklerini söyledi.
Gösterinin gerçekleşeceği Medusart Cafe’yi, pandemi döneminde sanatçılarla dayanışmak ve kendi gösterilerini gerçekleştirmek için açtığını belirten Başeren, “Pandemi döneminde sanatçılar yok sayıldılar. Ben de ‘bir etkinlik yapalım’ ve ‘sanat artık butikleşmeli’ dedim. Sanatçılar çok aç. Yaklaşık 370’in üzerinde müzisyen intihar etti. Biz de ‘bir sokakta olsa, bir kafede olsa kendimizi ifade edelim’ dedik” dedi.
Yüz yıllardır verdikleri mücadelenin ardından birçok kazanım elde ettiklerini söyleyen Aktivist Avukat Birsen Atakan gösterinin hikayesini şöyle anlattı:
“İstanbul Sözleşmesi ve 6284(Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun) sayılı kanun bu kazanımların bazıları. Uluslararası birçok sözleşme ve yasa var. Sonrasında dedim ki, ‘Medusa’nın zamanında İstanbul Sözleşmesi olsaydı ne yapardı acaba? Gaia günümüzde yaşasaydı tahtını Uranüs’den nasıl alırdı? Hera aldatıldığını öğrendiğinde başka kadınları suçlamak yerine Zeus’a nasıl bir tazminat davası açardı? Demeter adaletin tıkandığı, bürokrasinin yavaş işlediği bir süreçte sosyal medya gücünü nasıl kullanırdı?’ ve bir araya geldik. Bu fikri ‘hikayeleştirelim’ dedik.”
Haklarımızı savunmuyoruz çünkü haklarımızı bilmiyoruz diyen Atakan, “Hukuksal süreçlerin mitoloji ile birleştiği interaktif gösteri. Gelin ayağınız adalete alışsın. Tüm şiddet bağımlısı, tecavüzcü, tacizci, hırsız tanrılar buradaysa biz de buradayız. Çaldığınız ve kana buladığınız yerküreyi yeniden yeşertmek için tüm haklarımızı geri istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Söyleşinin tamamı:
“Tanrıçalar Adalet Arıyor” adlı interaktif gösterinin ilk gösterisi, Yeldeğirmeni Medusart Cafe’de 25 Kasım Perşembe günü saat 20:00’da gerçekleşecek. Gösteri ücretsiz olacak.
Gösterinin sahneleneceği diğer yerler:
Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi – 27 Kasım cumartesi 20:30
Kadıköy Kozyatağı Kültür Merkezi – 11 Aralık cumartesi 20:30
Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi – 17 Aralık Cuma 20:30
Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi – 8 Ocak cumartesi 20:30