Denizli’nin Sarayköy ilçesine yapılmasını planlanan ‘Tekkehamam Jeotermal Enerji Santrali” projesi halk bilgilendirme toplantısı, Sarayköy halkı tarafından yaptırılmadı. Köylüler “Başımıza neler geleceğini biliyoruz. Toplantı istemiyoruz. JES istemiyoruz” dediler.
Özgürdenizli'nin haberine göre: AKP hükümeti tarafından 2020 yılına kadar HES, RES ve JES’lerden üretilen enerji için verilen teşvikler nedeniyle Ege’nin bereketli tarım arazileri işgal edilmeye devam ediyor. Özellikle Ege bölgesinin JES’lerden elektrik üretimi elde edilmesi için gerekli şartları karşılaması, büyük enerji devlerinin iştahını kabartıyor. Köylünün, küçük üreticinin geçimlik tarımsal üretimi yerine büyük sermayeye göz kırpılıyor. Ege bölgesi halkı bunun farkında. Aydın ilinde yaşanan JES deneyimi, köylünün topraklarına sahip çıkma bilincini körüklemiş durumda.Tire-Başköy, Kızılcaköy, Salihli direnişlerine Sarayköy direnişi de eklendi. Bunu diğer Ege köyleri de izleyecek görünüyor.
Tekkehamam Joeotermal Enerji Santrali-II (35 MWe) projesi için ilk olarak 18 Aralık 2018 tarihinde İnaltı Oteli’nde “ÇED Halk Bilgilendirme Toplantısı” yapılmak istenmişti. Bir araya gelen köylülerin direnişi sayesinde, ÇED toplantısının yapılması engellenmişti.
Aydın Germencik’ten, Kızılcaköy’den, Aydın’dan gelen doğaseverlerin katkıları ile halk JES gerçeğini yaşayanlardan öğrendi. Bugün sabah saat 09:30’da Hasköy’de bir kahvehanede yapılmak istenen toplantıya köy halkı, mahalle muhtarları ve yaşam alanı savunucularının yoğun katılımları oldu. “ÇED Halk Bilgilendirme Toplantısı” tiyatrosunun sahnelenmesine halk izin vermedi.
Kahvehane önüne halktan çok önce çok sayıda jandarma ekibi geldi.
Hasköy, Karakıran, Tırkaz köyleri ve Sarayköy’den gelenler kahvehaneyi doldurdu. ÇED toplantısını başlatmaya gelen kamu görevlileri ile birlikte halk kahvehaneyi boşalttı ve ÇED bilgilendirme toplantısını istemediklerini, heyetin köyü terk etmesini istediler. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yetkililerin yoğun ısrarlarına rağmen halk direnişini alkışlarla, sloganlarla, masalara vurarak sürdürdü. “JES istemiyoruz”, “JES’e hayır”, “Halk burada”, “Direne direne kazanacağız”, ”Hasköy bizimdir, bizim kalacak” sloganları sık sık kahvehaneyi inletti.
Köylüler yetkililere “Biz çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğini karartmak istemiyoruz. Burada biz yaşıyoruz, holding sahibi İstanbul’da yaşıyor. Bu topraklar bizim, kanser olmak istemiyoruz” diyerek tepki gösterdi.
Toplantının yapılmadığını imza altına alan belgeyi almadan ayrılmayacaklarını yetkililere bildirdiler. Yetkililerle halk arasında inatlaşma uzun süre devam etti. Halkın ısrarlı tutumu yetkililere geri adım attırdı. Menderes Havzası İnisiyatifi, muhtarlar, Denizli Barosu Çevre Komisyonu avukatları ve halktan birkaç kişinin gözetiminde toplantının yapılamadığı tutanağı tutturuldu.