Rusya, geçişe kapattığını açıkladığı Kerç Boğazı’na ilerleyen Ukrayna savaş gemisini vurdu, 1 Ukraynalı askerin yaralandığı açıklandı. Rusya, 3 geminin alıkonulduğunu duyurdu.
Kerç Boğazı’na ilerleyen Ukrayna’ya ait savaş gemileri, Rus savaş gemileri tarafından durduruldu. Ukrayna, savaş gemisinin vurulduğunu ve 1 askerinin yaralandığını açıkladı.
Ukrayna’nın Azak Denizi’ne iki zırhlı araç göndermek istemesine tepki gösteren Rusya, Kerç Boğazı’ndan geçişi engellediğini ve Azak Denizi’ne ulaşımı yasakladığını açıklamıştı.
Ukrayna, Kerç Boğazı’na ilerleyen savaş gemisinin vurulduğu duyurdu. Açıklamada, 1 Ukraynalı askerin yaralandığı belirtildi.
Rusya: gemiler Karadeniz’de alıkonuldu
Sputnik’te habere göre Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ukrayna’ya ait Berdyansk, Nikopol ve Yany Kapu gemilerinin Rus kara sularını ihlal girişiminde bulunduğunu belirtti.
Açıklamada, Ukrayna savaş gemilerinin güç kullanılarak durdurulması amacıyla silahların kullanıldığı ve gemilerin Rusya’nın Karadeniz’deki karasularında alıkonulduğu aktarıldı.
Açıklamada “Ukrayna tarafının, savaş gemilerinin Rusya kara sularından ve Kerç-Yenikale kanalındaki geçişinden haberdar olduğu not edilmelidir” ifadelerine yer verildi.
Kriz nasıl gelişti?
Sabah saatlerinde, Ukrayna'ya ait Berdyansk ve Nikopol gambotlarıyla, Yana Kapa römorkoru Karadeniz'deki liman kenti Odessa'dan Azov Denizi'ndeki Mariupol'a gitmek üzere yola çıktı.
Ukrayna, Ruslar'ın römorkora çarparak gemileri durdurmaya çalıştığını söylüyor. Ukrayna gemileri daha sonra Kerch Boğazı'na doğru yollarına devam etti, ancak tanker tarafından yolları kesildi.
Rusya bölgeye iki avcı uçağı ve iki helikopter yolladı. Moskova, gemileri karasularına yasadışı bir şekilde girmekle suçluyor ve bölgede güvenlik nedeniyle deniz trafiği durdu.
Rus İstihbarat Servisi FSB, devriye teknelerinhden birinin Ukrayna Donanması'na ait gemileri ele geçirmek için güç kullandığını kabul etti, ancak sadece üç denizcinin yaralandığını belirtti.
Ukrayna ise, gemilerin Mariupol'a gönderileceğini daha önceden Ruslar'a bildirdiklerini savundu.
Uluslararası tepkiler ne?
Avrupa Birliği Rusya'ya "Kerch Boğazı'ndan geçiş özgürlüğünü sağlaması" çağrısında bulundu ve "tüm tarafların çok itidalli davranmasını" istedi.
NATO ise "Ukrayna'nın egemenliğini ve karasularını kullanma hakları da dahil toprak bütünlüğünü tamamen desteklediğini" belirtirken, Rusya'nın Azov Denizi'ndeki Ukrayna limanlarına sorunsuz erişimi sağlaması gerektiğini" bildirdi.
Olayın arka planı ne?
Sığ Azov Denizi Kırım'ın doğusunda ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından ele geçirilen Ukrayna topraklarının güneyinde.
Kuzey kıyılarındaki iki Ukrayna limanı Berdyansk ve Mariupol, buğday ve çelik ihracıyla, kömür ithali açısından önemli.
2003'te Rusya ve Ukrayna arasında yapılan anlaşma, iki ülkenin gemilerinin de özgürce bölgede seyredebilmesini öngörüyor.
Ancak Rusya geçtiğimiz günlerde Ukrayna limanlarına giren ve çıkan gemileri aramaya başladı. Bu ay başında AB bu konuda önlemler alınacağı uyarısı yapmıştı.
Aramalar, Ukrayna'nın geçen Mart'ta bir balıkçı teknesine el koymasıyla başlamıştı. Moskova, Ukraynalı radikallere dikkat çekerek, aramaların güvenlik nedeniyle gerekli olduğunu savunuyor.