Ruanda, parlamentodaki kadın temsilinde %67.5 oran ile dünya rekorunu kırdı. Ruanda Meclisi’nde 80 üyenin 54’ünü kadınlar oluşturuyor. Türkiye’de ise Meclis’te kadın milletvekili oranı yüzde 17.
Ulusal Seçim Komisyonu 'nun 3 Eylül’deki parlamento seçimlerinin sonuçlarını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Kagame’in partisinin, toplam oyların% 74’ünü toplayıp 40 sandalyeye ulaştığını açıkladı. Diğer partilerin de kadın milletvekillerini ekleyince kadın sayısı 54 oluyor.
Ruanda'da 1994'te 800 bin kadar Tutsi'nin ölümüne yol açan soykırımdan dolayı erkek sayısının azaldığı için parlamentodaki kadın sayısının yüksek olduğu ifade ediliyor. Paris Ağır Ceza Mahkemesi, Ruanda'nın Kabarondo koyününün eski belediye başkanları Tito Barahira ve Octavien Ngenzi'ye soykırım ve insanlığa karşı suç işleme nedeniyle ömür boyu hapis cezası vermişti.
Türkiye kadının politikaya katılımında 113.sırada
Dünya Ekonomik Forumu’nun (DEF) 2018 Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre Türkiye, cinsiyet eşitsizliğinde 149 ülke arasında 130. sırada. Aynı raporda Türkiye, eğitimde 106. sağlıkta 67. ve politik katılımda 113. sırada görünüyor.
Ruanda hakkında
Ruanda ya da resmî adı ile Ruanda Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünün doğu kısmında yer alan ve denize kıyısı bulunmayan bir ülke.Ülkenin sınır komşularını Uganda, Tanzanya, Burundi ve bir kısmı Kivu Gölü ile olmak üzere Demokratik Kongo Cumhuriyeti oluşturuyor.
Başkenti Kigali.
Başkan: Paul Kagame
Nüfus: 12,21 milyon (2017) Dünya Bankası
Para birimi: Ruanda Frangı
Resmi dilleri: Fransızca, İngilizce, Ruandaca, Svahili
Tutsiler soykırıma uğradı
lk kez Belçikalılar tarafından 1931'de kimliklere "Tutsi" ve "Hutu" ibareleri eklendi ve bağımsızlığın kazanıldığı 1962'ye kadar ülke yönetiminde Tutsiler ön plana çıkarıldı. 1963'te yönetime Hutuların geçmesiyle ülkede etnik çatışmalar başladı. Yüz binlerce Tutsi komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldı.
Sömürgeciliğin Ruanda'ya getirdiği ırk ayrımcılığı ve yeni sosyal sınıflar ülkedeki dengeleri de değiştirdi. 6 Nisan 1994'te dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Hutular, olaydan Tutsileri sorumlu tuttu ve kazanın ardından 7 Nisan 1994'te başlayan ve 100 gün süren katliamda Ruanda hükümetinin verilerine göre yaklaşık 1 milyon, Birleşmiş Milletler kaynaklarına göre ise 800 bin Tutsi yaşamını yitirdi. Tutsilere sempatiyle bakan ılımlı Hutular da soykırımın kurbanı oldu.
Soykırım, çoğunluğu Tutsilerden oluşan Ruanda Yurtsever Cephesinin (FPR) 18 Temmuz 1994'te başkent Kigali'ye girip kontrolü sağlamasıyla sona erdi.
Bianet