“Biz meclisler yoluyla bütün mahalle halkını yönetime katmayı hedefliyoruz. Sorunlar ve çözüm yolları üzerinde hep birlikte kafa yormalı, düşünce ve çözüm üretmeliyiz. Böylece mahalle halkı kenarda durup seyreden değil, aktif olarak sorunların çözümü için çalışan bir topluluk olacak.”
Röportaj: Halit Elçi
İstanbul, Küçükçekmece, Atatürk Mahallesi’nin ilk kadın muhtar adayı Filiz Özdemir’le, mahallenin sorunları ve bunların çözüm yolları üzerine konuştuk. Özdemir, sorunların tüm mahallelilerin ortak çabasıyla, meclisler yoluyla çözülebileceğini söyledi.
Kendinizi tanıtır mısınız…
1980’de Tokat, Niksar doğumluyum. İşçiyim. Evliyim ve eşim de işçi. İki çocuğumuz var.
32 yıldır Atatürk Mahallesi’nde oturuyorum.
Mahallenizin en önemli sorunları neler?
Mahallemizin en önemli sorunlarından biri, uyuşturucu. Bu zehri mahallemizin gençlerine de bulaştırdılar. Uyuşturucu kullanan gençlerimiz bedensel ve zihinsel sağlıklarını yitiriyor, gelecekleri kararıyor.
Mahallede yaşayan işçilerin, öğrencilerin ve herkesin ulaşım sorunu var. İnsanlar kalabalıktan otobüslere, minibüslere binemiyor, binenler sıkış tıkış, sarkarak gidiyor. Aynı zamanda kısa mesafelere, uzun mesafe ücreti ödeniyor.
Mahallemizde iki parkımız vardı, ikisini de metro inşaatı gerekçesiyle ortadan kaldırdılar. Çocukların oyun oynayacağı park kalmadı. Şu anda mahallede hiç park yok, yeşil alan yok. Gençlerin spor yapacağı herhangi bir alan da yok.
Çalışan kadınların iş saatlerinde çocuklarını bırakabileceği bir kreş bulunmuyor. Bizim mahallede iki kadın erkekler tarafından öldürüldü. Aile içi şiddet ve erkek şiddeti yaşanıyor. Ama buna karşı kadınların başvuracağı, yardım isteyeceği, destek alacağı bir kurum yok. Kadın sığınma evi yok.
Mahallemizde kadınların da, gençlerin de sosyal ve kültürel faaliyet yapacağı, insanların bir araya geleceği hiçbir sosyal ortam bulunmuyor.
Mahalle halkının büyük çoğunluğunu işçi ve işsizler, işçi aileleri oluşturuyor. Bunların önemli bir bölümü de Organize Sanayi Sitesinde çalışıyor. İşçilerin haklarını savunmak için örgütleri ve hukuksal olarak danışacakları bir mecra yok.
Bu sorunlara ilişkin olarak, seçildiğiniz takdirde neler yapmayı planlıyorsunuz?
Ulaşım sorununun çözülmesi için çaba göstereceğim. Otobüs ve minibüslerin insanları düzgün biçimde taşıması için gerekli önlemlerin alınması lazım. Bunun için çalışacağım. Sanayi’ye, Bakırköy’e giden yolculardan kısa mesafe ücreti alınmalı. Bunun için halkla beraber girişimlerde bulunacağım. Bu konuda mahallemizde imza toplamış ve eylem yapmıştık. Ama bunlar yarım kaldı. Şimdi daha güçlü bir kampanya yapacağız. Mahalle halkının desteğini ve iradesini arkama alarak yetkililerle görüşmeler yapacağım, mahalle halkının taleplerinin yerine gelmesi için çalışacağım.
Uyuşturucu belasına karşı mahalle halkının duyarlılığını yükseltip ailelerden başlayarak sokaklara kadar uyuşturucuya karşı mücadele edeceğiz. Uyuşturucu dağıtım ağlarını dağıtacak, gençlerimizi bu zehirden kurtarmak için her türlü çabayı göstereceğiz.
Kadınlara, gençlere, işçi ve emekçi halka yönelik tüm çözüm yollarını birlikte tartışacak ve birlikte hayata geçireceğiz.
Seçim çalışmaları, ev toplantisi
Mahallenizde meclisler kurmayı öngörüyorsunuz… Nedir bu meclisler?
Tamam, muhtar dosyasını hazırlar, yetkililerden talepte bulunur. Ama muhtarın her isteği, talebi yerine getirilmiyor tabii. Muhtar, ancak arkasında örgütlü bir kitle olursa başarılı olur.
Ayrıca mahallemiz oldukça büyük bir mahalle. Bir kişinin mahallenin bütün sorunlarını kavraması ve çözüm üretmesi de mümkün değil.
Biz meclisler yoluyla bütün mahalle halkını yönetime katmayı hedefliyoruz. Çünkü bu mahallede bu insanlar yaşıyor, sorunları bu insanlar çekiyor. Sorunlar ve çözüm yolları üzerinde hep birlikte kafa yormalı, düşünce ve çözüm üretmeliyiz. Böylece mahalle halkı kenarda durup seyreden değil, aktif olarak sorunların çözümü için çalışan bir topluluk olacak. Birilerinin onlar adına karar vermesini, birilerinin onlar adına bir şeyler yapmasını doğru bulmuyoruz.
Herkes söz sahibi olmalı. Din, dil, kültür, ırk, siyasi görüş fark etmeden bütün insanlarımızı bu meclislerde yer almaya davet edeceğiz ve bu meclislerin aldığı kararları da ben Muhtar olarak uygulamaya söz veriyorum.
Bu meclisler nasıl hayata geçecek? Bütün mahalle halkını bir araya getirmek mümkün olmadığına göre, nasıl bir yol izleyeceksiniz?
Her sokakta bir küçük meclis oluşturulacak. Buralarda halk toplantıları yapacağız. Her sokak kendi temsilcisini seçip Mahalle Meclisi’ne yollayacak. Yolladığı kişiye de sokağın sorunlarını ve sokakta yaşayanların görüşlerini iletmesini görev olarak verecek.
Her dernek, her inanç topluluğu, her toplum kesiminin Mahalle Meclisi’nde temsilcisi olacak; onların sorunlarını ve görüşlerini Meclis’e aktaracaklar. Kadınların, gençlerin, yaşlıların, engellilerin de temsilcileri Meclis’te olacak.
Kadın, gençlik, işçi meclisleri de olacak ayrı ayrı… Çünkü bu kesimlerin her birinin kendine özgü sorunları var. Ama onları Genel Mahalle Meclisi’nde birleştireceğiz.
Doğrudan demokrasiyi uygulayacağız. Demokrasiyi mahalleden başlatacağız.
Muhtar adaylığın mahalle halkı tarafından nasıl karşılanıyor? Kazanacağına inanıyor musun?
Bu dediklerimizi geçmişteki hiçbir muhtar yapmadı, hatta dile bile getirmedi. Kimlikleri, kültürleri yan yana getirme, insanları yönetime katmayı hedefleyen, mahalleyi ortaklaştırarak yöneten hiçbir muhtar olmadı. Bu bir. İkincisi, mahallemizin sorunları görmezden gelindi ve hiçbir önemli konuda çözüm üretilmedi.
Ben bu söylediklerimi yerine getireceğime inanıyorum, çünkü biz zaten bugüne kadar bu sorunların çözülmesi için mücadele ettik. Zaten halk bunları görüyor. Yaptığımız halk toplantılarında ne yapacağımızı, nasıl yapacağımızı dile getiriyoruz ve toplumda da karşılık buluyor söylediklerimiz. Herkes bunun doğru bir yöntem olduğunu düşünüyor ve daha umutlu bakıyor geleceğe.
Mahallenin çeşitli kesimleri bu görüşlerimize destek veriyor.
Seçim çalışmaları, ev toplantısı
Bir kadın muhtar adayısınız. Bu nasıl karşılanıyor?
Kadın aday olmam herkes tarafından iyi karşılandı. Özellikle kadınlar bundan çok mutlu oldular. Mahallemizde ilk defa bir kadının “Ben adayım” demesi kadınlar arasında ilgi ve coşku yarattı. Kadınlar “Biz senden hem cesaret alıyoruz, hem de gurur duyuyoruz” diyorlar. Devlet kurumlarından köy derneklerine kadar her yerde kadınlar geriye itiliyor. Buralarda kadınlar yok denecek kadar azlar. Benim adaylığımla birlikte “Demek kadınlar da yapabiliyormuş” diyorlar, kendilerini motive ediyorlar.
Adaylığım erkekler tarafından da benimseniyor. Onlar da şöyle söylüyor: “Biz işe gidiyoruz. Bir sorun olduğunda annemiz, eşimiz, kardeşimizin muhtarlığa gitmesi gerekiyor, ama erkek muhtarla iletişim kurmakta zorlanıyor. Muhtar kadın olursa rahatlıkla sorununu anlatır.” Yani herkes adaylığıma olumlu bakıyor.
***
Filiz Özdemir seçilmesi halinde şunları yapmayı vaat ediyor:
KREŞ: Kadınların çalışma hayatına dahil olabilmeleri, ev ekonomisinde söz sahibi olmaları için çocuklarını bırakabilecekleri kreşler açmak için girişimlerde bulunacağız.
KADIN SIĞINMA EVİ: Kadına yönelik şiddete maruz kalan kadınlar için sığınabilecekleri mekanlar oluşturmak için çalışmalar yapacağız.
İŞÇİ HAKLARI: İşçilerin sorunlarını konuştuğu, çözüm yollarının arandığı, avukatların işçilere ücretsiz hukuki destek verdiği işçi derneği kuracağız.
ULAŞIM: İşçilerin, öğrencilerin ve mahalle halkının yakın lokasyonlara (Sanayi Sitesi ve mahalle dışındaki okullara) ucuz gidecekleri indirimli otobüs hattı talep edeceğiz.
KADIN DERNEĞİ: Mahallemizde kadınların yan yana gelebilecekleri, yaptıkları ürünleri mübadele edebilecekleri, çay kahve içebilecekleri ve kadın sorunlarını konuşup tartışacakları kadın derneği açacağız.
GENÇLİK MERKEZİ: Gençleri uyuşturucudan, çeteleşmeden uzak tutacak alternatif yaşam alanları yaratacağız. Müzik, tiyatro, spor, kültür ve sanatla uğraşacakları gençlik merkezleri oluşturmak için çalışma yapacağız.
HALK MECLİSİ: Yukarıda sıraladığımız işleri toplumun her kesiminden bireylerin katılımı ile kuracağımız Halk Meclislerinde tartışıp kararlaştıracağız. Muhtar olarak Genel Halk Meclisinin aldığı kararları uygulamak için çalışmaya söz veriyorum.
Seçim çalışmaları