Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    ücretsiz emek ya da feminizmin ekonomik politikası

    21 Temmuz 2025

    Jeopolitik ve emperyalizm

    21 Temmuz 2025

    İsrail’in ‘iç’ mücadelesi gerçekten çıkmazda mı?

    21 Temmuz 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      Suruç’un çocukları geri gelmeyecek

      20 Temmuz 2025

      Anayasa’dan Önce Yapısal Reform

      19 Temmuz 2025

      Kadınlar yaşamak istiyor! 

      18 Temmuz 2025

      Demokratikleşme Olmadan Anayasa Değişikliği Olur mu?

      16 Temmuz 2025

      Öcalan ve Hozat’ın feraseti, Erdoğan’ın hamaseti

      14 Temmuz 2025
    • Seçtiklerimiz

      ücretsiz emek ya da feminizmin ekonomik politikası

      21 Temmuz 2025

      Jeopolitik ve emperyalizm

      21 Temmuz 2025

      Vahşetin idaresi!

      21 Temmuz 2025

      Üniter devlet ve resmî dil sorunu

      20 Temmuz 2025

      Reel sosyalizm neden çöktü?

      20 Temmuz 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      İsrail’in ‘iç’ mücadelesi gerçekten çıkmazda mı?

      21 Temmuz 2025

      SYKP Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz: Kalıcı barış için sürecin seyircisi değil, öznesi olmalıyız

      8 Temmuz 2025

      Yangınların ortasında dayanışmanın motor gücü: Kuryelerin afetle mücadelesi – Mesut Çeki

      2 Temmuz 2025

      Kadir Akın: “Türk sosyalistleri Ermeni sosyalistlerinin varlığını görmezden geldiler, çünkü onlar Ermeniydi.”

      27 Haziran 2025

      SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

      11 Haziran 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Mithat Sancar: İçtüzük değişikliği uyum yasalarını rahat geçmesi için

    Mithat Sancar: İçtüzük değişikliği uyum yasalarını rahat geçmesi için

    Siyasi Haber21 Temmuz 2017
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    HDP’li Mithat Sancar, içtüzük değişikliğinin Anayasa değişikliği için gerekli olan uyum yasalarını rahat geçmesi için yapıldığını belirtti.

    Meclis işleyişini düzenleyen içtüzük değişikliğine dair AKP ve MHP’nin ortaklaştığı teklif, dört gün süren mesainin ardından Anayasa Komisyonu’ndan kabul edildi. Gece yarısına kadar devam eden görüşmelerde, CHP ve HDP’nin muhalefeti susturmaya dönük eleştirilerine rağmen komisyonda kabul edilen teklif, önümüzdeki hafta başında Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak.


    Komisyonun HDP’li üyesi Mardin Milletvekili Mithat Sancar, komisyon aşaması sonrası yaptığı değerlendirmede, tamamlanan içtüzük teklifinin normal bir içtüzük değişikliği olarak gündeme gelmediğini, asıl amacın Anayasa değişikliği için gerekli olan uyum yasalarını rahat bir şekilde geçirmeye yönelik olduğunun altını çizdi.


    ‘Muhalefeti kısıtlıyor’


    Sancar, düzenlemeyle birlikte muhalefetin Meclis’te gündem belirleme imkanlarının kısıtladığını ve konuşma sürelerinin azaltıldığını belirterek, milletvekillerine de bir ceza tehdidini kapsadığını kaydetti.


    “İçtüzüğün çeşitli maddelerinde muhalefetin belli konuları gündeme taşımasına imkan veren hükümler törpülendi” diyen Sancar, böylelikle hükümet ya da iktidarın çok daha rahat bir şekilde Meclis’i istediği yönde çalıştırılabilmesinin önünün açıldığına işaret etti.


    Sancar, “Aslında Meclis’i bir tür yasa makinesi haline getirmek gibi bir hedefleri var. Ülke gündeminin tartışıldığı muhalefetin etkili olduğu bir parlamento istemiyorlar. Ülke meselelerinin tartışılması ve iktidarın muhalefet tarafından denetlenebilmesi konusunda imkanları oldukça daraltıldı. Meclis’i iktidarın ihtiyaç duyduğu düzenlemeleri kolayca ve hızlı bir şekilde geçirebileceği bir devlet kuruma dönüştürmek hedeflendi” dedi.


    ‘AKP ideolojik açıdan MHP ile aynılaşmıştır’


    Teklifin bu boyutuyla birlikte ikinci önemli bir özelliğinin de parlamenterlerin düşünce ve ifade özgürlüğünü sınırlamak olduğuna dikkat çeken Sancar, “Özellikle teklifin 14. 15. ve 16’ncı maddeleri bu amaca dönüktür. Aslında düşünce özgürlüğünü kısıtlamanın ötesinde bu maddelerin ideolojik bir rengi de var. Bu madde belli bir siyasal zihniyeti temsil etmektedir. Bu madde çokça yakın olan inkârcı, asimilasyoncu yeni bir resmi ideoloji yaratma heveslerinin bir ifadesidir. Resmi bir ideoloji yarattığınız anda da faşizmin sularına, sınırlarına girmiş olursunuz. Bir milletvekili ‘Kürdistan’ kelimesini kullandığında burada öngörülen cezaya çarptırılacak. Esasında Kürt coğrafyasına ait tanımlamaların kullanılmasını da para cezasına bağlıyor. Bu teklifle AKP öyle anlaşılıyor ki ideolojik açıdan MHP ile aynılaşmıştır. Çok övündükleri asimilasyonu ve inkarı bitirme iddiası da tamamen çökmüştür. İnkarı ve asimilasyonu Meclis’te güçlü bir şekilde canlandırmış oluyor” ifadelerini kullandı.


    ‘Kürt varlığını hedef alıyor’


    Sancar, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Teklifin 15’inci maddesi doğrudan Kürt varlığını hedef alan değişiklik, aslında mevcut hukuk düzeniyle de çelişki içerisindedir. Kürdistan kelimesinin kullanılmasının suç olmadığı Yargıtay içtihatlarında mevcuttur. Yine federasyonu tartışmak da suç olarak görülmüyor. Ayrıca şu an Kürdistan kelimesi bulunan iki siyasi parti resmen faaliyettedir. Bunlar resmen tescil edilmiştir. Anayasa'nın 83'üncü maddesi de milletvekillerinin sözlü açıklamalarına dair kürsü dokunulmazlığı kapsamında mutlak bir koruma getirmiştir. Ancak buna rağmen bu düzenle getirildi.” 


    ‘Değişiklikler bir makyajdı’


    İlk olarak sunulan teklife dair alt komisyonda ve komisyon görüşmeleri sırasında kimi değişiklikler yapıldı. Ancak muhalefetin taleplerini karşılamayan bu değişiklikleri “makyaj” olarak değerlendiren Sancar, “Bizim güçlü muhalefetimiz etkili itirazlarımız onları sıkıştırdı. İlk halini birazcık revize etme mecburiyetinde kaldılar. Galiba AKP içinde de rahatsızlıklar olmuş. Bizim açıklamalarımız komisyonlarımızdaki konuşmalarımız belli ki en azından bir kısım AKP’li vekilde bir endişe yaratmış. Bu endişe sanıyorum ki parti yönetiminin de o maddelerde biraz düzeltme yapmaya mecbur etmiş ama anlamsız bir makyajdan öte bir anlam taşımıyor. Sonuç olarak bu maddelerin hedefi Kürtlerin kendi temsiliyetlerini kendi bakış açılarıyla temsil etmelerine bir engel daha çıkarmaktır” diye konuştu.


    ‘Muhalefetsiz parlamento parlamento değildir’


    Düzenlemenin 15’inci maddesinin kendi içerisinde muğlak olduğunu da belirten Sancar, “Böyle muğlak ifadelerle dolu bir düzenlemenin bu hâliyle muhalefet milletvekillerine yönelik sürekli bir tehdit kaynağı olarak kullanılmasının da önü açılacak. Söz hakkı kısıtlamaları, muhalefetin etkili olma imkânlarının sınırlanması Parlamentonun itibarını da işlevini de zedeliyor ama aynı zamanda muhalefeti bu tür, hele ağır para cezası sonucu da bağladığınız disiplin hükümleriyle terbiye etmeye kalkarsanız artık muhalefetsiz bir parlamento istediğinizin ayrıca kanıtlanmasına gerek olmayacak bir durum ortaya çıkmış oluyor. Muhalefetsiz parlamento ise parlamento değildir” değerlendirmesi yaptı.


    ‘Hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmıyor’


    Sancar, milletvekillerinin döviz ve pankart gibi materyalleri kullanması yine kullanacağı ifadelere dair ceza yaptırımı ile düzenlemelerin hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığının altını çizdi. Sancar, “Hükmü uygulayacak olan makamın da birleşimi yöneten Meclis Başkanı ya da başkan vekili olduğunu düşündüğümüzde doğal olarak bu hükmü yorumlama yetkisinin de kendisinde olduğu sonucunu çıkar” diyerek, bunun da keyfi uygulamaları beraberinde getireceği eleştirisi yaptı. 


    ‘MHP koalisyon ortağıdır’


    Meclis’te iç tüzük değişikliği konusunda daha önce da birçok kez çalışmalar yürütüldü. Grubu bulunan siyasi partilerin temsilcileriyle uzlaşma aranan bu çalışmalara rağmen bu değişiklik MHP ortaklığıyla getirildi.


    AKP’nin uzlaşı arayışlarını artık tamamen bıraktığını ifade eden Sancar, “Dokunulmazlıkların kaldırılmasını da tek başına getirdi. 16 Nisan'daki tartışmalı referandum değişikliğini de sadece MHP ile yaptı. CHP ve bizimle herhangi bir uzlaşma arayışı olmadı. AKP ülkeyi şu an bir koalisyon ile yürütüyor. Bu koalisyonun bir unsuru Ergenekon bir unsuru da MHP'dir. Böyle bir koalisyon ile hareket eden bir partinin uzlaşmak için bizleri ziyaret etmesi beklenemezdi. Aslında AKP'nin MHP'ye de ihtiyacı yoktu. Bunu gerçekleştirme için basit çoğunluk yetiyordu. MHP ile yaptıkları ittifak onların siyasi ittifaklarının başka bir yansımasıydı. MHP aslında koalisyon ortağıdır. O nedenle bu bloğun bir parçası olarak kabul edildiğinden ihtiyaç olmadığı bir konuda da onun önerileri anılıyor ve kabul ediliyor” dedi.


    DİHABER

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    Mahir Sayın: “Demokratik konfederalizm, bölge halklarının barışa ve refaha kavuşabilmeleri için tek seçenek gibi durmaktadır”

    28 Haziran 2025

    Barış Ünlü: “AKP ‘Türklük Sözleşmesi’nin devlet ayağını çökertti”

    6 Haziran 2025

    Kürt Dili Bayramı, ana dili ve sağlık

    14 Mayıs 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Mehmet Murat Yıldırım

    Suruç’un çocukları geri gelmeyecek

    Mete Gönültaş

    Anayasa’dan Önce Yapısal Reform

    Mehmet Murat Yıldırım

    Kadınlar yaşamak istiyor! 

    Mete Gönültaş

    Demokratikleşme Olmadan Anayasa Değişikliği Olur mu?

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Ayşe Düzkan

    ücretsiz emek ya da feminizmin ekonomik politikası

    Ergin Yıldızoğlu

    Jeopolitik ve emperyalizm

    Fehim Taştekin

    Vahşetin idaresi!

    Tolga Şirin

    Üniter devlet ve resmî dil sorunu

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    İşçi sınıfının açlıkla imtihanı

    5 Temmuz 2025

    İşçiler ne yapsın?

    11 Haziran 2025

    Grev okulundan dersler

    10 Haziran 2025
    KADIN

    Patriarkayı yık

    22 Haziran 2025

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.