Sosyal Haklar Derneği Hukuk Çalışma Grubu Sosyal Hukuk, “Faşizme Karşı Hukuk Sempozyumu” ile Savcı Doğan Öz’ü kontrgerilla tarafından katledilişinin 43. Yılında anacak. 20-21 Mart’ta online gerçekleşecek sempozyumda Barış Terkoğlu, Ahmet Şık, İlhan Taşcı, Meral Danış Beştaş, İlhan Cihaner ve Altan Öymen gibi isimler konuşmacı olarak yer alıyor.
Sosyal Haklar Derneği Hukuk Çalışma Grubu, devlet içerisindeki kontragerilla yapısını araştırdığı dönemde 1978 yılında ülkücü İbrahim Çiftçi tarafından katledilen Savcı Doğan Öz’ün anısına “Faşizme Karşı Hukuk Sempozyumu” düzenliyor. Doğan Öz’ün katledilişinin 43’ncü yılında gerçekleşecek sempozyum, zoom üzerinden online yapılacak, Scope ve Youtube üzerinden canlı olarak izlenebilecek.
20-21 Mart tarihlerinde iki gün olarak planlanan sempozyumun sunumunu Elif Sıla Aşık, açılış konuşmasını ise Sezen Öz gerçekleştirecek.
Sempozyumun 3 oturumdan oluşan birinci gününde, “12 Eylül’e giderken bir darbeye nasıl varıldı” başlıklı ilk oturum, Evren İşler moderatörlüğünde Altan Öymen, Berivan Tapan ve Erşen Şansal’ın katılımıyla gerçekleşecek.
İkinci oturum ise, Melda Onur’un moderatörlüğünde Ahmet Şık, Ercan Karakaş ile Meral Danış Beştaş’ın katılımıyla “90’lı yıllar ve faili meçhul cinayetler başlığı ile yapılacak.
“2000’li yıllar ve F Tipi suikastler” başlıklı üçüncü oturumda ise Akçay Taşçı moderatörlüğünde Canan Coşkun, Ş. Can Atalay ve İlhan Taşçı konuşmacı olarak yer alacaklar.
21 Mart tarihinde gerçekleşecek sempozyumun ikinci gününün ilk oturumunda Berkin Asal ve Sungur Savran, Y. Deniz Özen moderatörlüğünde “’Popülizm’ tartışması ve Anayasalcılık’ başlığında konuşacak.
İkinci günün “Ceza hukukunda kanuniliğin tahribi ve ‘politik adliye’ sorunu” başlıklı ikinci oturumunda moderatörlüğü Merve Ömeroğlu üstlenirken, konuşmacılar ise Barış Erman, Barış Terkoğlu ve İlhan Cihaner olacak.
İkinci günün son oturumu ise Deniz Eylem Pak moderatörlüğünde Femime Ceren Akçabay ve Mehmet Cemil Ozansünün katılıyla “Faşist hukuk teorisi ve pratiği” başlığı ile gerçekleştirilecek.
Sempozyumun kapanış konuşmasını ise Mehmet Cemil Ozansü yapacak.
Doğan Öz kimdir?
Ankara’da Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Öz, henüz 44 yaşındayken evinden çıktığı sırada aracının içinde uğradığı silahlı saldırı sonucu 24 Mart 1978 tarihinde öldürüldü. Katil tescilli faşist İbrahim Çiftçi idi.
Cinayetin ardından yapılan soruşturma neticesinde tutuklandı İbrahim Çiftçi. Suçunu itiraf eden Çiftçi saldırıyı bütün ayrıntılarıyla anlattı, öldürme emrini Ülkü Ocakları’ndan aldığını ifade etti.
Çiftçi yargılama sonucu 4 kez idama mahkum oldu, idam kararı Askeri Yargıtay’da onaylandı. Ancak sihirli bir dokunuşla 1985 yılında Askeri Yargıtay Daireler Kurulu’nda 7’ye karşı 8 oyla beraat ettirildi. Salıverilen Çiftçi ticarete atıldı, devletten ihaleler aldı. Ardından 1997 yılında MHP Genel Başkanlığı’na aday oldu.
Doğan Öz bilinçli olarak seçilmiş bir hedefti.
Savcı Öz’ün;
Alevilere yönelik düşmanlığı körükleyen bir kitap hakkında başlattığı soruşturma,
Demirel’le ilgili bir yolsuzluk iddiasını soruşturması,
Sabahattin Ali cinayetini araştırması onun kimliği ve niçin hedef alındığı hakkında fikir verecek verilerdir.
Ama çok daha önemli olanı Savcı Öz’ün bizzat “Kontrgerilla”yı araştırıyor olmasıdır. Hedef alınmasının temel nedeni budur. Öz “kontgerilla” ile ilgili araştırma raporunu bizzat dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’e sunmuştu.
Savcı Öz’ün son baktığı dosya sol görüşlü Levent Özyörük adlı öğrencinin kız arkadaşıyla birlikte el ele yürürken öldürülmesi ile ilgili dosyaydı. Savcı Öz, saldırganın kaçarak faşist katillerin sığınağı olan Ankara Site Yurdu’na girdiğini tespit ederek yurtta arama yaptırmıştı. Devlet-kontgerilla-faşist işbirliği ile seri cinayetlerin işlendiği dönemde Ankara Site Yurdu bir tür devlet tarafından dokunulmazlık statüsü kazandırılmış bir mekandı.
Site Yurdu’nda yapılan aramada cinayet silahı bir dolapta bulundu.
Dönemin bazı MHP milletvekilleri Meclis kürsüsünden Savcı Öz’ün ülkücü öğrencilere komplo kurduğunu, hesap vereceğini söylediler.
Bu olaydan günler sonra Doğan Öz suikaste uğrayarak öldürüldü.
Doğan Öz’ün devlet-kontgerilla-faşist işbirliğiyle öldürüldüğü apaçık bir gerçektir. Bütün verilen bunu doğrulamaktadır.
12 dönemi Mamak’ın ünlü işkencecisi Racik Tetik de bunu tevil yoluyla ikrar etmiştir.
Savcı Öz’ün büyük oğlu Turan 12 Eylül döneminde okuduğu ODTÜ’de gözaltına alındı, işkence gördü. İşkencecisi Raci Tetik’ti. Tetik sorguda Turan’a, “Babanın neden öldüğünü biliyor musun?” diye soruyordu.
Fazla söze gerek yok. Doğan Öz’ün katili bellidir.