Rojava’nın Kobanê Kantonu’na yönelik IŞİD’in başlattığı saldırılardan sonra kentte bulunan üç hastane de bombalanarak kullanılamaz hale getirildi. Her gün onlarca insanın yaralandığı ve savaşçıların dışında binlerce sivilin bulunduğu kentte sadece 4 doktor bulunuyor. İki gözlü bir evde hastalarını tedavi etmeye çalışan doktorlardan Welat Xelîl Omer, hastalarının üçte ikisinin sivil halktan olduğunu söyledi. Hastalarının genellikle yaşlı, çocuk ve kadınlar olduğunu söyleyen Omer, doktor sayısının az olmasının yanında ilaç sıkıntısı da yaşadıklarını kaydetti.
Son günlerde havaların soğumasıyla birlikte çeşitli şikâyetlerle kendilerine başvuran hasta sayısında ciddi bir artışın olduğunu söyleyen Omer, savaştan dolayı insanların yetersiz ve sağlıksız beslenmelerinin de hastalıklara davetiye çıkardığını vurguladı. Omer, “Burada sadece yaralanan savaşçıları tedavi etmiyoruz. Sivil halktan gelen hastalarımız da çok fazla. Kadınlar, çocuklar ve yaşlılar son günlerde daha fazla gelmeye başladı. Çünkü havaların soğumasıyla bazı salgın hastalıkları baş göstermeye başladı. Yine yetersiz ve sağlıksız beslenmeden dolayı gelen şikâyetler çok fazla. Burada elimizden geleni imkânsızlıklara rağmen yapmaya çalışıyoruz. Mesela gelen birçok hasta, bizden yemek istiyor. Bizim bunları karşılama gibi bir şansımız yok. Biz ancak basit yaralanmalara müdahale edebiliyoruz” dedi.
“En çok sıkıntı yaşadığımız konulardan biri de sınır kapısının kapalı olması” diyen Omer, bugüne kadar kapının geç açılmasından dolayı 10 kişinin kan kaybından yaşamını yitirdiğini belirterek, şöyle devam etti. “Bugüne kadar 10’un üzerinde hastamız kapının açılmamasından dolayı kan kaybederek yaşamını yitirdi. Bunlardan 6’sı YPG/YPJ savaşçısıydı, 2’si Özgür Suriye Ordusu’ndandı, 2’si de sivildi. Yaraları ağırdı ve acilen ameliyat edilmeleri gerekiyordu. Ama 5 saate yakın kapıda bekletildiler. Sonuçta da şehit oldu bu arkadaşlarımız.” Omer, konuşmasının devamında sınır kapısının açılması gerektiğini belirterek, “Eğer bu kapı açılsa ve Kuzey’deki halkımız bize destek sunsa, doktor arkadaşlarımız yardımımıza gelse o zaman buradaki sağlık sorunlarını daha kolay çözebiliriz. Durumları ağır olanları ve burada tedavi imkânları olmayanları gönderiyoruz Kuzey’e gönderiyoruz” dedi.
IŞİD çetelerinin saldırısı sonucu savaşın kentte sıçraması üzerine Suruç’a gelen 5 bin Kobanêlinin yerleştiği Suruç Belediyesi’ne ait çadır kentte yaşam mücadelesi veriliyor. Kobanêlilere bir ayı aşkındır gönüllü sağlık hizmeti veren sağlık emekçileri her gün düzenli olarak çadır kentlerde sağlık taraması yapıyor. Sağlık taramasına katılanlardan gönüllü sağlık emekçisi Seher Tümer, göç dalgasına ani yakalandıklarını ve hazırlıksız olduklarının altını çizerek, Kobanê halkının büyük bir travma yaşadığını ifade etti. Ankara’dan gelen sağlık emekçisi Tümer, Kobanêlilerin en yoğun talebinin sağlık ve ilaç olduğunu kaydetti. Tümer, gönüllü uzman ekiplere ihtiyacın olduğunu kaydetti ve ekledi: “Burada psikiyatrist doktorlara da ihtiyacımız var. Buraya gönüllü bir hafta, 10 gün çalışabilecek uzman ekiplerin gelmesini istiyoruz. Çünkü çok büyük bir ihtiyacımız var.’’ dedi. (ANF – DİHA)