İzmir’e Sahip Çık Platformu, tarihi elektrik fabrikasının yeniden satışa çıkarılmasına ilişkin düzenlediği açıklamada, “İhalenin iptali konusunda çabalarımız sürdürecektir” dedi.
İzmir’e Sahip Çık Platformu, Alsancak’ta bulunan tarihi elektrik fabrikasının yeniden satışa çıkarılmasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Fabrika önünde yapılan basın açıklamasını, İzmir Barosu Saymanı Hüseyin Yıldız okudu.
İzmir Elektrik Fabrikası’nın tesisinin 1928 kurulduğunu hatırlatan Yıldız, tesisin İzmir Belediyesi’nden ETİ Bank’a, daha sonra da Türk Elektrik Kurumu’na geçtikten sonra 1989 yılında da kapatıldığını belirtti. Binanın ilk önce TEK, TEAŞ, GEDİZ Anonim Şirketin ve daha sonra TTA Gayrimenkul A.Ş.’ye devredildiğini dile getiren Yıldız, 26 Şubat 1998 tarihinde korunması gerekli taşınmaz kültür tabiat varlığı olarak tescil edildiğini söyledi. Özelleştirme idaresi tarafından 23 Ocak 2018 tarihinde bağlı bulunduğu kuruluş ihale ilanı adı altında, ihaleye çıkarıldığını öğrendiklerinin altını çizen Yılmaz, “İzmir Elektrik Fabrikası yerine kurulacak kötücül yapıyı engellemek üzere halka sorarak yerine modern sanat ve çocuk merkezi kurdurma çabası doğrultusunda bir araya geldik. İzmir’e Sahip Çık Platformu, İzmir Barosu, Tük Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB), Ege Çevre Platformu (EGEÇEP), Ayva Vakfı ve çeşitli demokratik kitle örgütleri halkla, kadınlarla ve çocuklarla beraber bu kamu arazisini yem etmeme kararı alırken, bu çerçevede TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası da uzmanlıkları gereği soruna dair çalışmalarda bulundu” diye konuştu.
Özelleştirme kararı aleyhine Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na İzmir 3. İdare Mahkemesinde 2018/377 esas sayılı dosyada iptal davası açtıklarını belirten Yıldız, mahkemenin görevsizlik kararı verdiğini be dava Danıştay 13. İdare Dairesi Başkanlığı’nda 2018/2028 esasta sürdüğünü hatırlattı. Yıldız, yerel seçimler öncesi devletin ve adresi belli şirketlerin uyuşması olasılığı ile 10 Ocak günü Resmi Gazete’de yayımlanan bilgiye göre ilgili parsel 1 milyon TL geçici teminat ile 16 Nisan tarihinde ihaleye çıktığını söyledi. Yıldız, “Bu işlem aleyhine de 60 gün içerisinde yapmak gerektiği şekilde, yine Danıştay’da bir dava açıp devam etmekte olan dava ile birleştirilerek görülmesini isteyerek iptal davası açmış bulunmaktayız. Bu davaya her gün İzmirli hemşerilerimiz tarafından da müdahil olma başvuruları yapılmaktadır. Yerel seçim yaklaşırken, ihalenin iptal olmaması halinde şehrimizin belediye başkan adaylarının, alan ile ilgili olarak ihale evrakını ele geçirerek ihaleye katılma, ihaleye sokulmazlar ya da şirketler aracılığı ile ihaleye katılma imkânları olmazsa mali kontrol yasasına göre kamusal faaliyet için bedelsiz alma yolunu düşündüklerini umuyoruz. Düşünmüyorlarsa da düşünmeleri gerektiğini hatırlatıyor, halk olarak arkalarında olduğumuzu ve ayrıca kamulaştırma yasasına göre de alan için tespit komisyonu kurma ve bedel belirleyip üst komisyondan geçirme ve teklif ve bedelde anlaşamama halinde İzmir 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne çözdürme gibi yöntemleri önerdiğimizi iletiyoruz” diye ihalenin iptali konusunda çabaların sürdüreceğini söyledi.
(Mezopotamya Ajansı)