İzmir’de on binlerce kişi “Taşerona hayır” mitinginde bir araya geldi. DİSK’in İzmir Gündoğdu Meydanı’nda düzenlediği “Taşerona Hayır” mitinginde konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, AKP döneminde taşeronlaşmanın yüz de yüz arttığını belirterek, sermaye ve AKP hükümeti için, “Bozacının şahidi şıracı” benzetmesi yaptı. Eylemde “Biji berxwedana Kobanê” sloganları atılırken, Kani Beko, “Bizim için Gazze Kobanê, Kobanê Gazze’dir” dedi.
On binlerce emekçi DİSK Genel İş Sendikası’nın Gündoğdu Meydanı’nda düzenlediği “Taşerona Hayır” mitinginde bir araya gelerek, hak ihlallerine işçi ölümlerine ve taşeronluk sistemine tepki gösterdi.
“Taşerona Hayır” sloganları atan ve aynı içerikte yazılı önlükler giyen emekçiler, “Taşeron sistemi öldürür yasa geri çekilsin” yazılı pankartı ve “PTT’de taşeron istemiyoruz”, “272 kaza değil iş cinayeti”, “Taşeron sistemi yargılansın” yazılı dövizler ile Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe, HDP, SDP, ESP, CHP gibi partiler ile demokratik sivil toplum örgütlerinin yanında, Soma’da yaşamını kaybeden 301 işçinin arkadaşları, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, CHP’li İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu katıldı. Yürüyüş boyunca işçilerin taleplerine sloganların yanı sıra, “Rojova halkı yalnız değildir”, “Soma’nın hesabını sorulacak”, “Biji Berxwedana Kobanê” sloganları atan emekçiler, ıslıklar ve alkışlarla Gündoğdu Meydanı’na ulaştı.
Miting, yaşamını kaybeden işçilerin anısına uçurulan siyah renkli balonlar ve saygı duruşu ile başladı. Mitingde ilk konuşmayı DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptı. Tüm işçilerle yan yana omuz omuza mücadele ettiklerini anlatan Beko, İzmir’in demokrat ve insan haklarına saygılı bir kent olduğunu söyledi. Konuşması sık sık, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı ile kesilen Beko, 1980 darbesinin İzmir’de Konak’ta işçileri işkence tezgahlarından geçirdiğini hatırlattı. Devrim mücadelesinde yaşamını kaybeden yoldaşlarını hiç unutmadığını söyleyen Beko, CHP’li belediyelere seslendi. Beko, “Umuyorum ki CHP’li belediyeler önümüzdeki günlerde İzmir’de Deniz Gezmiş’in, Mahir Çayan’ın Gezi Direnişi’nde yaşamını kaybeden o güzel arkadaşlarımızın isimlerinin yer aldığı parklar yaparlar” dedi.
Erdoğan’ın işçi ölümleri için “Bu işin fıtratında var” sözlerini hatırlatan Beko, “Ölümler kader değil. Bu ölümler resmen cinayettir. Türkiye’de her gün 4-5 işçi ölüyor. ‘Hükümet bu işin fıtratında var’ diyor. Sermayeyi koruyor. Bozacının şahidi şıracı. İş kazalarının en aza indirgenmesi için sermayenin değil halkın talepleri dikkate alınmalı” tepkisinde bulundu.
Kendilerinin 2007’de çözüm sunduklarını ve iş cinayetlerinin çözümünün sendikaların da ortak olduğu bir kuruldan geçtiğini söyleyen Beko, “Sendikalara seçme özgürlüğü olmalı. Bu özgürlük yok. Bunun en güzel örneğini Soma yaşadı. Sendikal kontenjanları atacak mıyız? Sendikalar barajları yıkmalıyız. İş cinayetlerinin önlenmesi için taşeronlaşmayı yasaklamak lazım. İşçilere resmen savaş açılmış. Bu savaşı açanlar işçilere ‘aç kal, köle gibi çalış, işçinin mesaisi olmaz, işçinin sendikası, toplu sözleşmesi olmaz’ diyor” diye konuştu.
İzmirlilere de seslenen Beko, taşeronun sadece işçiyi değil halkı da sömürdüğünü söyledi. Beko, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’e seslenerek, “Bu işçi arkadaşlarımızı işe geri alacak mısınız?” diye sordu. “Bu ülke topraklarında taşeronlaşmayı söküp atacağız” diyen Beko, “Bu bizim ölmüş arkadaşlarımıza sözümüzdür” dedi.
IŞİD çetelerinin katliamları ile ilgili de konuşan Beko, IŞID’i Türkiye’nin beslediğini belirterek, “Gazze’de Kobanê’de bizim çocuklarımıza saldırıyorlar. Biz, çocuklarımızı katledenleri biz kez daha lanetliyoruz” diye konuştu. Beko son olarak, “Biz Ortadoğu’da savaş isteyenlere karşı barış istiyoruz, kardeşlik istiyoruz. Bizim için Gazze Kobanê’dir. Kobanê Gazze’dir. AKP sınırları IŞİD’e açmıştır. Biz acılara pasaport sormayız. Ama AKP çetecilere pasaport sormaz ama barış isteyen halka sorar” diye konuştu.
Ayrıca miting boyunca mitinge katılan CHP’li İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, taşeron işçileri işten çıkarttığı için “İşçi düşmanı Kocaoğlu” sloganı ile protesto edilirken, Beko’nun konuşması sonrasında miting, sanatçı Hilmi Yarayıcı’nın söylediği şarkılarla ve emekçilerin sloganları ile son buldu. (ANF)