Bayram öncesi İspanya’dan ithal edilen 2 bin 939 besilik canlı hayvanın veteriner sağlık sertifikalarının sahte olduğu ortaya çıktı.
Bayram öncesi İspanya’dan ithal edilen 2 bin 939 besilik canlı hayvanın veteriner sağlık sertifikalarının sahte olduğu ortaya çıktı. Türkiye’nin dört bir yanına dağılan canlı hayvanların, İspanya’da hayvan giriş ve çıkışının salgın hastalık nedeniyle yasak olduğu bölgeden ithal edildiği iddia edildi. CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, söz konusu iddiayı TBMM gündemine taşıyarak besilik canlı hayvanların hangi illerde ve hangi işletmelerde bulunduğunun açıklanmasını talep etti. Konunun gündeme gelmesinin ardından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli açıklama yaptı. Pakdemirli, “Baktık ki belgelerinde sahtekarlık yapılmış, hayvanlara el koyduk, karantina altında. Hayvanlardan her türlü kan alındı, hiçbir sıkıntı yok, karantina devam ediyor” dedi.
MKA Hayvancılık Şirketi tarafından İspanya’dan Pinsos Ursa şirketi aracılığıyla ithal edilen 2 bin 939 canlı besilik hayvan, veteriner kontrolleri yapıldıktan sonra, 5 Temmuz’da İskenderun Limanı’ndan dağıtıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün İspanya’daki yetkili makamlarla iletişime geçerek gerçekleştirdiği kontrol sırasında Türkiye’ye getirilen 2 bin 939 hayvan için sunulan veteriner sağlık sertifikalarının “sahte” olduğu ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı, 12 Temmuz tarihli “çok ivedi” koduyla gönderilen resmi yazıda, İskenderun Limanı Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğüne işlemlerin durdurulması talimatı verildi.
CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, yasaklı bölgeden getirilerek yurda sokulan hayvanların karantina süreçlerinin Türkiye’nin değişik bölgelerindeki işletmelerde geçirmesinin salgın hastalıkların yayılması açısından büyük bir risk olduğunu söyledi. Bakırlıoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi:
Ülkeye girişi yapılan 2 bin 939 baş besilik dana hangi illerde, kimlere ve hangi işletmelere dağıtılmıştır?
Belgelerin sahte olduğu anlaşıldıktan sonra bu hayvanlarla ilgili hangi işlemler yapılmıştır?
Bu havyanlardan toplanan ve karantinaya alınan hayvan sayısı kaçtır?
Bakan Pakdemirli: Belgelerinde sahtekarlık yapılmış
Bakan Bekir Pakdemirli, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Yer Altı Barajları Eylem Planı’ tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Pakdemirli, İspanya’dan Türkiye’ye getirilen 2 bin 939 hayvanın karantinaya alınmasıyla ilgili, “İspanya’dan yola çıkıp Lübnan’a gitmesi planlanan; ama sonrasında bizim şüphelerimiz ve tespitimiz üzerine Türkiye’ye getirilen hayvanlara baktık ki belgelerinde sahtekarlık yapılmış, hayvanlara el koyduk, karantina altında. Hayvanlardan her türlü kan alındı. Hiçbir sıkıntı yok, karantina devam ediyor. Böyle bir durumda Dünya Hayvan Sağlığı Ögütü 21 gün süre veriyor. Bu 21 gün süre içerisinde siz bu karantina önlemlerini alıyorsunuz. Hayvanları Türkiye’ye ithal edip, millileştiriyorsunuz. Sağlıklı değilse de itlaf ediyorsunuz” dedi.
“Siyasete alet edilemeyecek bir konudur”
Bakan Pakdemirli, normal şartlarda hayvanların İspanya’dan Lübnan’a götürülmek için yola çıkarıldığını ifade ederek, “Bir evrakta sahtekarlık yapılarak Türkiye’ye sokulmak istenmiş. Türkiye tarihinde bir ilk olarak Gıda Kontrol Genel Müdürlüğümüz, çok güzel bir çalışmayla şüphe üzerine İspanya’dan gıda kontrol sertifikalarını doğrulama yoluna gitmiştir. Bu sertifikalarda bakıyorlar ki değişiklik var. Hayvanlara el konuluyor ve hayvanlar millileşme yolunda, iş, prosedür devam ediyor. İş teknik bir konudur. Siyasete alet edilmeyecek bir konudur. Cumhuriyet Savcılığına intikal etmiş bir konudur” diye konuştu.
(Evrensel)