İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG-M)’nin yayınladığı rapora göre 2015’in ilk 6 aylık döneminde en az 794 işçi hayatını yitirdi. En çok Mayıs ayında iş cinayeti kaydedilirken, inşaat, tarım, taşımacılık üçlüsü işçilerin için adeta bir kara delik görevi gördü ve ölümlerin yüzde 60’na yakını bu üç sektörde görüldü.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG-M) yayınladığı raporda iş cinayetlerinin ilk 6 aylık boyutunu ortaya koydu. Yayınlanan rapora göre ilk 6 ayda en az 794 işçi hayatını yitirdi. En çok ölüm Mayıs ayında kaydedilirken, inşaat, tarım ve taşımacılık sektörleri ölümlerin önemli bir kısmını oluşturdu. Bu üç sektör adeta bir “kara delik” gibi çalışırken, ölümlerin yüzde 60’na yakını bu üç sektörde gözlemlendi.
İnşaat, taşımacılık ve tarım sektörleri ölüm saçıyor
Açıklanan rapora göre bu üç sektörün ortak özelliği olarak güvencesiz, örgütsüz çalışma biçimleri gösterildi. İnşaat sektörünün AKP’nin “çılgın projeleri” ile semirdğini ve sömürü oranlarını katladığının belirtildiği raporda, bu sektörün ölümlerde baş rolü oynadığı ifade edildi.
Tarım sektöründe de benzer bir tablonun olduğuna işaret edilirken, mevsimlik çalışmanın yaygınlığı ve sektörde yaşanan “yıkım” büyük bir kesimi güvencesiz işlere mahkum etti. Kayıt dışı, güvencesiz çalışmanın yaygın olduğu sektörde taşımacılıkla birlikte ölümlerin arttığı belirtildi. Taşımacılık sektöründe de uzun yol şöförlüğünün her geçen gün arttığı ve ölümlerde bu alanda görülen baskının önemli bir rol oynadığı belirtildi.
Daha güvenli, kurallı çalışmanın yaygın olduğu ve sendikalaşma oranlarının göreceli yüksek olduğu metal, tekstil, gıda, kimya gibi sektörlerde ise ölümlü olaylara ulaşmanın zorluğuna dikkat çekildi.
Ölümlerde İstanbul birinci sırada yer alırken, Adana ve Antalya ikinci sırada, Konya üçüncü sırada yer aldı. Özellikle Adana, Antalya ve Konya’da ölümlerin sıçramalı bir şekilde arttığına dikkat çekilerek yetkililer göreve çağrıldı.
Ölüm nedenleri arasında en çok trafik/servis kazaları bulunurken, diğer kısmında değerlendirilen intihar, kalp krizi vs.. gibi ölümlerin ciddi artış kaydettiğini ve bunun sorumlusunun ağrı iş yükü olduğu belirtildi.
Raporda iş cinayetlerinin önlenmesi için neler yapılması gerektiğine de işaret edilirken, özellikle güvencesiz çalışmanın kaldırılması ve işçi denetiminin devreye girmesi talepleri öne çıktı.