KORKUT AKIN yazdı: “Atila Karagöz, toplumsal bilinç serisinin yeni kitabı ‘İnsanlığın Yaşam Serüveni ve Ekonomi Politik’ ile insanlığın toplumsal tarihini anlatıyor; bununla da yetinmiyor -özellikle gençlerin- ekonomi politik üzerine akla gelebilecek hemen tüm sorularını yanıtlıyor.”
KORKUT AKIN
En büyük fabrika, en gelişmiş araç, en teknolojik cihaz bile insan yoksa hurdadan farksızdır. Bu, robot da olsa böyle… Bir insanın emeği -bu bir tuşa basmak bile olsa- olmazsa, hiçbir şey olmuyor.
İnsanlığın yaşam serüveninde emek var. Bu da bilinçle olabilecek bir durumdur ancak. İnsan, var olduğu sürece koşulların da belirlediği farklı üretim biçimleriyle, farklı üretim koşullarıyla ve farklı paylaşımlarla karşı karşıya kalmış. İç içeymiş de diyebiliriz aslında. Çünkü başat faktör yine insan. Buna bağlı olarak insan(lık), toplumun gelişmesini anlamaya çalışmış ve buna uğraşmış…
Atila Karagöz, toplumsal bilinç serisinin yeni kitabı “İnsanlığın Yaşam Serüveni ve Ekonomi Politik” ile yediden yetmişe hepimize insanlığın toplumsal tarihini anlatıyor; bununla da yetinmiyor -özellikle gençlerin- ekonomi politik üzerine akla gelebilecek hemen tüm sorularını yanıtlıyor.
Bir eğitim çalışması…
Samsun’da, Dev-Lis’li gençlerin talepleri doğrultusunda vermeye başladığı seminerleri, Suruç’ta barış gönüllüsü oldukları için katledilen Aydan Ezgi Şalcı ve Alican Vural ile Ozan Utku Taşkın’ın ardından, onlara adadığı kitap haline getiren Atila Karagöz, aslında bir açığı da kapatıyor. Yakın çevresinde olmadığı için bir seminere katılamayan, o fırsatı bulamayan gençler için önemli bir kaynak bu çalışma… Yalın dili, kolay anlaşılırlığı ve örneklerle zenginleştirilmiş olması gücünü bir kez daha artırıyor.
Nikitin ve Politzer’den bu yana…
Bir dönem gençlerin el kitabı olan Ekonomi Politik (Nikitin) ve Felsefenin Temel İlkeleri (Politzer), geçmişten gelen yasaklanmalar nedeniyle, ama öncelikle de “taraflı” oluşu dolayısıyla artık bir tarafa bırakıldı. Yerini dolduracak kitaplar gerekiyor… “İsteyen bulur” diyebiliriz, ama işte Atila Karagöz, bulunmasını değil yazılmasını tercih etmiş. Gerek insanlığın tarihini gerekse felsefeye girişi rahat ve güvenli anlatımıyla sunmuş okura.
Tarih ve işbölümü…
Toplumsal gelişimin ve dönüşümün geçirdiği aşamaları öğrenmek, nelerin hangi koşullarda ve ne gibi gerekçelerle yapıldığını öğrenmek geleceğe de yol gösteriyor. Zaten öğrenmenin de ilk adımı neden sorusu değil midir?
Turnusol kâğıdı
Birkaç ay sonra yapılacak yerel seçimler gerçekten de turnusol kâğıdı gibi belirleyici bir dönüm noktasıdır. Hangi parti neleri savunuyor, hayata ve insanlara nasıl bakıyor? Sorunların çözümünü hangisi sağlayabilir? İktidar partilerinin vaatleri ne(reye) kadar doğru ve ciddidir? Buna karşı muhalefetin önerileri ve beklentileri emekçinin sorunlarının çözümünde bir rehber olabilir mi? Bir başka deyişle, partileri ve seçim vaatlerini anlayabilmek, yararlı ve/veya sırf oy toplamak amaçlı söylenip söylenmediğini anlamak mümkün müdür? Sosyal alanlarda toplumsal hareketlilikler için bir “reçete” yoktur. Ancak insan kendi bilgi birikimi, toplumsal bilinç ve dayanışma ile yol gösterici rehber edinebilir.
Atila Karagöz’ün “İnsanlığın Yaşam Serüveni ve Ekonomi Politik” kitabı, gerçekten bir yol gösterici rehber. Okumalı, okutmalı, okutturulmalı…
Yayıncılığın ve yayıncıların çok iyi bildiği, sürekli savaştığı dağıtım şirketi ve dağıtım ağına giremeyince, kitabın okura ulaşması, ancak okurun kişisel ve örgütlü çabasıyla mümkün olabiliyor… “İnsanlığın Yaşam Serüveni ve Ekonomi Politik” kitabını atilakaragozkitap@gmail.com adresinden isteyebilirsiniz. Hatta bir kitap fazla isteyip arkadaşınıza, komşunuza, tanıdıklarınıza armağan edebilirseniz, onlara da rehber olursunuz.
“İnsanlığın Yaşam Serüveni ve Ekonomi Politik” Atila Karagöz, Toplumsal Bilinç Yayınları, Aralık 2018, 175 s.