Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde yaklaşık her 10 kişiden birinin ruh sağlığının bozuk olduğunu açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında ‘2014 Ruh Sağlığı Atlası’ ile ilgili bilgiler paylaştı. Dünya genelinde yaklaşık her 10 kişiden birinin ruh sağlığının bozuk olduğunu açıklanan toplantıda, DSÖ Ruh Sağlığı Birimi yetkilisi Fahmy Hanna, dünya genelinde sağlık çalışanlarının sadece yüzde 1’inin ruh sağlığı hizmeti verdiğine dikkati çekti.
Her 100 bin kişiye 1 sağlık uzmanı düşüyor
Hanna, dünya genelinde ortalama her 10 bin kişiye, düşük ve orta gelirli ülkelerde ise her 100 bin kişiye bir ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı düştüğünü söyledi.
Kişi başına düşen ruh sağlığı harcaması 2 doların altında
2014 Ruh Sağlığı Atlası’na göre, az gelişmiş ülkelerde yıllık kişi başına yapılan ruh sağlığı harcaması 2 doların altında kalırken, gelişmiş ülkelerde bu harcama 50 doların üzerine çıkabiliyor.
Her yıl 900 bin kişi intihar ediyor
“Dünya genelinde yaklaşık her 10 kişiden birinin ruh sağlığının bozuk olduğu” belirtilen Atlas’ta, “Her yıl 900 bin kişi intihar ediyor ve gençler arasındaki en yaygın ikinci ölüm sebebi intihar” ifadesine yer verildi.
‘2030’da depresyon küresel kriz olacak’
Her 4 kişiden birinin hayatlarının belli dönemlerinde ruhsal bozukluk geçirdiği ve ruh sağlığı ciddi anlamda bozuk olan her 4 kişiden 3’ünün ise hiçbir tedavi almadığına dikkati çekilen Atlas’ta, 2030 yılına kadar depresyonun getirdiği yük açısından ilk sıraya yerleşeceği ve küresel bir kriz olacağı uyarısında bulunuldu.