Ayşe Acar Başaran’ı tehdit eden polis memurunun hala görevde olduğunu hatırlatan HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Bu iktidarın utancıdır. ‘Kadına yönelik şiddetle mücadele ediyoruz’ safsatasını hiç kimse bize satmaya kalkışmasın” dedi.
Meclis Genel Kurulu’nda kadına ve çocuğa yönelik şiddet yasası olarak da bilinen TCK ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sona erdi. Genel Kurul’da kanun teklifinin ilk 8 maddesi muhalefetin verdiği tüm önergeler AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
Kanun teklifinin dördüncü maddesi üzerine söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, sözlerine Reyhanlı Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anarak, başladı. Verdikleri değişiklik önergesiyle 4’üncü maddeye “Suçun; çocuğa, kadına, beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı bir ekleme yapılması. Dil, ırk, milliyet, renk, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep farklılıklarından kaynaklanan nefret nedeniyle yine bunun suç kapsamına alınmasını ve cezai müeyyidenin uygulanması”nı talep ettiklerini vurgulayan Hatimoğulları, “Yapılan kanun değişiklikleri çözüm değildir tek başına, elbette kanun önemli ama o kanunun uygulanması ve hayata geçirilmesi çok daha önemlidir” dedi.
‘Bize satmaya kalkışmayın’
Kürsüyü her kullandıklarında İstanbul Sözleşmesi’ni dile getirmeye devam edeceklerini ifade eden Hatimoğulları, “Bakın, yine kadına yönelik şiddetle mücadeleden bahsederken 8 Mart’ta, 25 Kasım’da, hele de Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde kolluk kuvveti polis, kadınlara şiddet uyguluyor. Siz hangi şiddetle mücadele etmekten bahsediyorsunuz? Yine, birkaç gün önce genel merkezimize yapılan… ‘Polis baskını’ diyeceğim ona çünkü o, bir polis baskınıydı ve polislerin genel merkezimiz önünde fiilî bir eylemiydi; Kadın Meclisi Sözcümüz Sevgili Ayşe Acar Başaran’a ‘Seni çivilerim’ diyor bir polis memuru ve o polis memuru hâlâ görevde; bu, bu iktidarın utancıdır. ‘Biz de buraya kâğıt getirerek yasa yapıyoruz, kadına yönelik şiddetle mücadele ediyoruz’ safsatasını hiç kimse burada bize satmaya kalkışmasın, bunu asla kabul etmeyiz” diye belirtti.
“Olması gerekenler elbette topyekûn bir toplumsal değişim ve dönüşümdür”
Olması gerekenin toplumsal değişim ve dönüşüm olduğunun altını çizen Hatimoğulları, “Olması gerekenler elbette topyekûn bir toplumsal değişim ve dönüşümdür, kadının sosyal yaşama ve siyasal yaşama katılımının artırılmasıdır, cinsiyet eşitsizliği konusunda ciddi bir şekilde bir farkındalık çalışması yapılması ve kadına yönelik her türlü şiddetle açıktan mücadele edilmesi, eğitimin cinsiyetçilikten kurtarılması bizim önümüzde duran en temel sorun alanlarıdır” diye konuştu.
(Mezopotamya Ajansı)