HDP, 3 Ağustos 2014 Ezidi Soykırımı’na ilişkin bir açıklama yayınladı. IŞİD’e bağlı çeteler tarafından gerçekleştirilen katliamda 5 binden fazla insanın hayatını kaybettiği, 200 binden fazla insanın yerinden edildiği belirtilirken, “Soykırımın üçüncü yılında IŞİD tarafından hunharca katledilen Êzidîleri saygı ile anıyoruz” denildi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu tarafından 3 Ağustos 2014’de Şengal’de IŞİD çeteleri tarafından gerçekleştirilen Ezidi Soykırımı’na ilişkin bir açıklama yayınladı.
Açıklamada, katliamında 5 binden fazla Ezidi’nin katledildiği, 200 bine yakın insanın yerlerinden edildiği, kadınların kaçırılarak pazarlarda satıldığı ve köleleştirilmeye çalışıldığı vurgulanırken, katliamın Ezidilerin tarihinde 74. Ferman olarak yer aldığı kaydedildi.
Katliamın, AP tarafından “Êzidî Soykırımı” olarak tanındığı, uluslararası kurumların raporlarında katliamın ‘insanlığa karşı işlenen suçlar’ kategorisinde bulunduğu belirtilirken, Türkiye’de ise siyasi iktidar tarafından henüz resmi olarak kınanmadığının altı çizildi.
DBP’li belediyelere atanan kayyumlar tarafından Ezidilerin kaldığı kampların kapatıldığı belirtilen açıklamada, Midyat’taki AFAD kampında kalan Ezidilerin soykırımın 3’üncü yılında kamptan çıkarılmak istenmesinin tesadüf olmadığı, düşmanca bir zihniyetin sonucu olduğu ifade edilirken, “Şengal’in Êzidîsizleştirilmesine müsaade edilemez” denildi.
Açıklamanın tamamı şöyle:
3 Ağustos 2014’te IŞİD’e bağlı çeteler, Şengal’de aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu 5 binden fazla Êzidî Kürdü katletti. Binlercesini rehin aldı, 200 bine yakın insanı yerinden etti. Kadınlar kaçırıldı, pazarlarda satıldı, köleleştirilmeye çalışıldı.
Bu barbarca saldırı büyük bir yıkım ve nüfus hareketi ile neticelendi. Bu dönem, Êzidîlerin katliamlar ve fermanlarla yazılmış tarihinde yeni bir kara sayfa, 74. Ferman olarak yer aldı.
Mezopotamya coğrafyasında meskun bir topluluk olan Êzidîler, tarih boyunca bölgeyi işgal eden güçler tarafından baskılara maruz kaldılar, katliamlara uğratıldılar. Buna karşın direnerek kendi inançlarını, kültürlerini, varlıklarını korudular.
IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği katliam, Avrupa Parlamentosu tarafından “Êzidî Soykırımı” olarak tanındı. Birleşmiş Milletler (BM) Bağımsız Araştırma Komisyonu, BM Güvenlik Konseyi’ne “katliamı soykırım olarak kabul edin” çağrısında bulundu. Uluslararası kurumların hazırladıkları raporlarda “insanlığa karşı işlenen suçlar” kategorisine alınan bu katliam, Türkiye’de siyasi iktidar tarafından henüz resmi olarak kınanmadı.
Soykırımdan sonra Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Êzidîler, Demokratik Bölgeler Partisi belediyelerinin desteğiyle kurulan kamplarda kaldılar. DBP’li belediyelere atanan kayyumlar tarafından bu kamplardan bazıları kapatıldı. Son olarak Mardin Midyat’taki AFAD Kampı’nda kalan Êzidîlerin, soykırımın üçüncü yılında kamptan çıkarılmak istenmesi tesadüf değil, düşmanca bir zihniyetin sonucudur.
Katliamın üçüncü yılında Êzidîlerin maruz kaldıkları zulmün yarattığı etkileri azaltmak için bölge devletlerinin ve uluslararası toplumun üzerine düşenleri yerine getirmesi gereklidir.
Şengal’in Êzidîsizleştirilmesine müsaade edilemez. IŞİD saldırısından büyük hasar gören Şengal’de insani yaşam koşullarının oluşturulması, yerinden-yurdundan ayrı bırakılmış Şengalli Êzidîlerin geri dönüş imkanlarının yaratılması ve güvenlik endişelerinin giderilmesi ilk yapılması gerekenler arasındadır.
HDP olarak, tarihleri boyunca baskı, zulüm ve soykırım uygulamalarına maruz kalan Êzidî Kürtlerin yanındayız. Soykırımın üçüncü yılında IŞİD tarafından hunharca katledilen Êzidîleri saygı ile anıyoruz.