Gazze’nin savaştan sonra nasıl yönetileceğine dair tartışmalar sürerken, Batı Şeria merkezli Filistin Yönetimi’nin Başbakanı Muhammed Iştiyye istifa etti. Iştiyye “Gazze’deki yeni gerçekliği dikkate alan ve Filistinliler arasında uzlaşıya dayalı bir hükümet kurulabilmesi” için Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’a istifasını sunduğunu açıkladı.
İstifasını basın toplantısı düzenleyerek açıklayan Iştiyye, işgal altındaki Batı Şeria ile Kudüs’te yaşanan “benzeri görülmemiş gerilim” ve “Gazze Şeridi’ndeki savaş, soykırım ve açlık” nedeniyle istifaya yöneldiğini söyledi.
‘Siyasi etkisi olmayan bir otorite girişimi var’
Iştiyye, Filistin Yönetimi’ni “siyasi etkisi olmayan bir idari ve güvenlik otoritesi” haline getirme amaçlı çabalar olduğunu vurguladı. Filistin Yönetimi’nin, “işgale rağmen Filistin topraklarında devleti somutlaştırmak için mücadeleye devam edeceğini” belirten Iştiyye, “Bir sonraki aşamanın ve içerdiği zorlukların, Gazze’deki yeni gerçekliği ve Filistinliler arası birliğe dayalı bir uzlaşıya duyulan ihtiyacı dikkate alan yeni bir hükümet ve siyasi düzenlemeler gerektirdiğini görüyorum” ifadelerini kullandı.
Muhammed Iştiyye, Mart 2019’dan beri Batı Şeria merkezli Filistin Yönetimi’nin 18’inci hükümetinin başbakanlığını yapıyordu.
‘Teknokrat hükümet’ iddiası
Sky News Arabia kanalı dün Filistinli kaynaklara dayandırdığı haberinde, Filistin Yönetimi hükümetinin yeni bir teknokrat hükümeti kurulabilmesi için iki gün içinde istifa edebileceği ileri sürülmüştü. Kaynaklar, yeni hükümetin bu hafta içinde kurulabileceğini söylemişti.
Sky News Arabia geçen hafta da, misyonu savaştan sonra Gazze’yi yeniden inşa etmek ve bölgede güvenliği tesis etmek olacak bir teknokrat hükümetine Hamas’tan yeşil ışık yakıldığını ileri sürmüştü. Ancak Hamas, 2016’dan beri yönettiği Gazze’nin kontrolünü bırakmayı kabul ettiği iddiasını doğrulamamıştı.