Gazeteci-yazar Fehim Taştekin’in kaleme aldığı “Rojava: Kürtlerin Zamanı” isimli son kitabı, İletişim Yayınları’ndan çıktı. Okuyucusu ile buluşan kitapta, tarihten bugüne Rojava adım adım işlendi.
Gazeteci-yazar Fehim Taştekin'in kaleme aldığı "Rojava: Kürtlerin Zamanı" isimli kitabı, bugün okuyucu ile buluştu. İletişim Yayınları'ndan çıkan kitapta Taştekin, 2011 Arap Baharı'ndan sonra Suriye'de etkin bir unsura dönüşen Kürtlerin Kobanê, Efrîn ve Cizîrê'de yaşanan süreçte oynadıkları rolü, Rojava'da yaşanan demokratik özerlik sürecini, Suriye, Türkiye, Irak ve İran'da yaşayan Kürtlerin aralarındaki etkileşimleri ve farklı görüşteki Kürt unsurlar arasındaki ilişkileri derinlemesine inceleme imkanı sunuyor. Bu açıdan kitap, aslında bölgede yaşananları doğrudan öğrenmeye imkan sunuyor. Suriye'deki Kürt meselesinin bütün detaylarıyla yer aldığı kitap, 14 bölüm ve bunun alt başlıklarından oluşuyor.
Xoybun hareketi ile başlayan kitapta, Rojava'daki Fransız Mandası'nın etkileri, Kürtlerin isyanları, Amudê'de sinemasında yakılan Kürt çocukları, Qamişlo katliamı, 49 Nolu kararname, BAAS döneminde Kürtler, Arap kemeri, PKK'nin Suriye'de gelişmesi, Öcalan'ın Suriye'de kaldığı süreç, Arap Baharı'nın Suriye'ye yansıması, PYD'nin Suriye'de gelişimi, YPG ve YPJ'nin doğuşu, ENKS'nin rolü, Rojava'da yeni bir sistem olarak ilan edilen özerklik ve toplumsal anayasa, Rojava'ya karşı kumpas ve vekalet savaşı, ÖSO ve DAİŞ'in rolü gibi üzerine bir çok konu hakkında bilgiler mevcut. Rusya, ABD ve Türkiye başta olmak üzere uluslararası güçlerin Rojava özelinde Suriye'deki çıkarları da detaylıca işlenmiş durumda. Kitapta, yine Şengal katliamı ve Ezidîlere de genişçe yer veriliyor. Aynı şekilde Kobenê kenti de kitapta detaylıca işlenen bir diğer başlık. Türkiye'deki darbe girişimi, Hesekê'de Kürtler ile rejim arasında yaşanan çatışmalar ile Türkiye'nin Cerablus işgalinin de ele alınan konular arasında olduğu kitabında Taştekin, gündemdeki Rakka operasyonu ise, "Türkiye'nin kırmızı çizgisi", "Kırmızı çizgiler üzerinde Kürt dansı: Menbic operasyonu" başlıkları altında kapsamlıca ele almış.
Kitapla ilgili İletişim Yayınları'nın tanıtım yazısı şöyle:
''Fehim Taştekin, Rojava: Kürtlerin Zamanı’nda bu tarihsel dönemin özgünlüğünü, Kürtler ve diğer etnik-mezhebî topluluklar arasındaki ilişkileri; Suriye, Türkiye, Irak ve İran’da bulunan Kürtlerin yaşanan süreçte oldukça önem kazanan siyasi ve sosyal etkileşimlerini; farklı çizgilerdeki Kürt hareketleri arasındaki mücadele ve müzakereleri, bölgeyi yakından tanıyan bir gazetecinin ustalığıyla ele alıyor.
2011’de Arap Baharı diye etiketlenen isyan dalgasıyla birlikte Suriyeli Kürtler bölgedeki önemli aktörlerden biri olarak sahnedeki yerini aldı. PYD’nin örgütlediği Kürtler, Temmuz 2012’de kritik bir dönemde Suriye güçlerinin çekilmesiyle Kobani, Afrin ve Cezire bölgesinde kontrolü ele geçirdi. Askerî alanda organize edilen birlikler ve kadınlardan müteşekkil silahlı güçler bir yandan düzeni sağlarken diğer yandan Suriye yönetimini devirmeye yönelik çok boyutlu savaşı kendi şehirlerinden uzak tutmaya çalıştı. PYD farklı etnik ve dinî kesimleri sürece katarak özerklik tesis etmeye koyuldu. Bunu yaparken rakip partileri dışlamak ve gücü tekeline almakla da suçlandı. Kürt hareketi, Rojava’da ‘demokratik özerklik’ uygulamalarının yarattığı heyecan ve Selefi cihatçı gruplara karşı direnişin yol açtığı ilgi sayesinde uluslararası alanda meşruiyet zemini buldu.
Fehim Taştekin, Rojava: Kürtlerin Zamanı’nda bu tarihsel dönemin özgünlüğünü, Kürtler ve diğer etnik-mezhebî topluluklar arasındaki ilişkileri; Suriye, Türkiye, Irak ve İran’da bulunan Kürtlerin yaşanan süreçte oldukça önem kazanan siyasi ve sosyal etkileşimlerini; farklı çizgilerdeki Kürt hareketleri arasındaki mücadele ve müzakereleri, bölgeyi yakından tanıyan bir gazetecinin ustalığıyla ele alıyor. Yıllara yayılan kapsamlı araştırmaların, olgulara dayalı izahların ve insani hassasiyetleri ihmal etmeyen bir bakışın yetkinliğiyle…''