Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, “FETÖ” soruşturmasında tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Emniyet İstihbaratın Eski Daire Başkanı Sabri Uzun, "Cumhurbaşkanına hakaret, terör örgütü propagandası yapmak ve örgüte yardım" suçlarından gözaltına alındıktan sonra "FETÖ" soruşturması kapsamında tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Uzun'un 2006'da Emniyetten uzaklaştırılmasında "FETÖ"nün rol oynadığı iddia ediliyordu. Uzun, devlet içerisindeki "FETÖ" yapılanmasına dair kitap yazmıştı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından 23 Nisan'da yapılan açıklamada, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Uzun'un, "Cumhurbaşkanına hakaret, terör örgütü propagandası yapmak ve örgüte yardım" suçlarından Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındığı duyurulmuştu.
"FETÖ" operasyonu kapsamında gözaltına alındığı belirtilen Uzun, 26 Nisan'da tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.
"Dosya 1 yıl önce başlatıldı'' iddiası
OdaTV'nin haberine göre Sabri Uzun hakkındaki soruşturma 1 yıl önce başlatıldı. Re’sen açılan soruşturmada 1 yıl boyunca Uzun’un sosyal medya paylaşımları ve yazıları soruşturma dosyasında toplandı. Soruşturma dosyasının içinde "FETÖ" davasından hüküm giyenlerin Uzun hakkındaki ifadelerinin de yer aldığı iddia edildi.
"FETÖ"ye dair kitap yazdı
40 yıla yakın Emniyet içerisinde görev alan Sabri Uzun, Kırmızı Kedi Yayınlarından "İn: Baykal Kaseti, Dink Cinayeti ve Diğer Komplolar" başlıklı bir kitap çıkarmıştı. Kitapta Gülen Cemaatinin devlet içerisindeki yapılanması, önemli bazı davalarda oynadığı rol anlatılıyordu.
2006'da görevden alındı
Sosyal medyada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP iktidarına yönelik eleştirileriyle tanınan Uzun, 2006 yılında İstihbarat Daire Başkanlığı görevinden alınmıştı.
Adı 2011'de OdaTV iddianamesinde geçti
Uzun'un Gülen Cemaatine bağlı unsurların hayata geçirmek istediği Ergenekon operasyonuna karşı çıkmasının görevden alınmasında rol oynadığı iddia edilmişti. Uzun'un adı 2011'de OdaTV iddianamesinde geçmişti.
Uzun, 2006'da Meclis Şemdinli Olaylarını Araştırma Komisyonu'na bilgi verirken "Örgütün üstlenmediği eylemler olursa bu meçhul bir şeydir. Yani başka bir güç bu anormalliği yapıyor demektir. Olayın adını koyamıyoruz bir türlü. Şimdi, hırsız evin içinde olursa kilit işe yaramaz" ifadeleriyle hükümetin de tepkisini çekmişti. Dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Kimse bu komisyonlar üzerinden popülarite elde etmeye kalkmasın, kahramanlık yapmaya kalkmasın. Kimin elinde ne bilgi varsa, gider Cumhuriyet Savcısı'na verir, Adalet Bakanlığı'na verir, İçişleri Bakanlığı'na verir" demişti.
(Evrensel)