Erzincan İliç’te bulunan Kanadalı altın firması Anagold’a ait madende siyanürlü cevherin bulunduğu baraj patladı. Göçük altında en az 20 işçinin olduğun bilgisi paylaşıldı. Milyonlarca ton siyanürlü toprak Fırat Nehri’ne doğru aktı.
Siyanür sızıntısıyla gündeme gelmişti
Çalık Grubu’nun da ortaklığının bulunduğu Anagold’un madeni daha önce siyanür sızıntısıyla gündeme gelmişti. 2022 yılında madenin faaliyetleri durdurulmuştu.
AFAD açıklama yaptı:
“Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir.
Belediye Başkanı: 9 kişi toprak altında
Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun ise “Bütün hazırlıklar tamam, çalışma yapılıyor. Ekipler yönlendirildi. İlk belirlemelere göre 9 kişi toprak altında” dedi.
AFAD; Erzincan, Erzurum, Sivas, Diyarbakır, Rize, Malatya, Giresun, Tokat ve Dersim il müdürlüklerinden personelin arama çalışmalarına katıldığını duyurdu.
Cemalettin Küçük uyarmıştı
Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde kullanılan siyanür borularının sızıntı yaptığı haberi üzerine açıklamada bulunmuş, bölgedeki toprağın göçeceği konusunda uyarıda bulunmuştu.
Cemalettin Küçük şunları söylemişti:
“Maden sahasında şu an bakır, gümüş, altın birlikte çalışıyor. Toprağın sıyrılması, bitkilerin ortadan kaldırılmasından başlayıp, patlatma işlemine daha sonra bundan kaynaklanan sorunlara kadar uzayan bir süreç. Patlatılan bölgenin maden çukuru olarak açılmasının yeraltı sularına etkileri de var. Bunlara ne kadar kapalı sistem derse desinler kimyasal kullanılıyor. Burada hidroklorik asitle birlikte kavurma yapılıyor, buradan çıkan atıklarda köylerin yakınındaki atık havuzuna gönderiliyor. Sızıntının söz konusu olduğu ve buharlaşma ile doğaya karıştığı çok açık ve net.
‘Gelecekte çok daha vahim felaketler çıkacak’
Siyanür gazı hem havuzdan genel olarak İliç alanından sürekli olarak buharlaşma söz konusu. Bu buharlaşma havaya yayıldıktan sonra ortamda yağmur suyuyla birlikte hidrojen siyanür gazı olarak doğada kendini bulacak. Yüzlerce kilometre ileride bir yere çöker bu gaz, orada canlıları anında öldürür, anlamazsınız bile. İliç’teki insanlar siyanür gazının gelmesiyle yavaş yavaş farkederler şu an onu fark edemiyorlar. Tıpkı 2006’da Eşme’de gerçekleşen siyanür zehirlenmesi gibi. Bu zehirlenme her gün sigara içmek gibi bir şey, akut bir zehirlenme olmadığı için farketmiyorlar. Hele ki tesiste çalışan işçiler daha vahim bir durumda. Burada anlattıklarımız daha binde biri bile değil. Gelecekte çok daha vahim felaketler çıkacak, derhal bu tesisler kapatılmalı. Kastamonu’ya yağan yağmurun şu an o bölgeye yağdığını bir düşünün.”
“Milyarlarca ton zehirli madde fırat’a gidiyor”
Bölgede yaşayan çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu, “Şu anda milyarlarca ton siyanür ve ölümcül madde Fırat nehrine doğru gidiyor. Madenin 350 metre altında Fırat nehrin barajı var” ifadelerini kullandı.
İliç Doğa ve Çevre Platformu: Bu siyanürlü pasa dağı
Olaya ilişkin açıklama yapan İliç Doğa ve Çevre Platformu, “İliç’te felaketler bitmeyecek dedik, bugün son dakika haberi olarak pasa dağında büyük bir çökme yaşandı, altında işçilerin olduğu haberleri geliyor! Erzincan valisi toprak kayması diyor halen, hayır bu siyanürlü pasa dağıdır, milyonlarca ton zehirli topraktır!” dedi.
Anagold’un önceliği çalışanların sağlığıymış!
Anagold’tan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:
“Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14:28 sularında yığın liç alanımız-da meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz.
Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.
Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.”
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları: madeninde felaket göz göre göre geldi!
“Beşli çete ve uluslararası sermayeye peşkeş çekilen #Erzincan İliç’teki altın madeninde felaket göz göre göre geldi!
Bütün uyarılara rağmen sürekli kapasitesi arttırılan altın madeninde göçük meydana geldi. Göçük altında kalan işçilerin sağ salim kurtarılması için kamu olanakları seferber edilmelidir. Süreci yakından takip ediyoruz. Meydana gelen göçükte kaybımızın olmaması tek temennimizdir.”
TMMOB, #Erzincan‘da yaşanan maden faciasına ilişkin teknik ekipleri ile bölgeye gitmek üzere hazırlık yaptıklarını açıkladı:
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Süreci yakından takip ediyoruz
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan , “Yandaş ve uluslararası sermayeye peşkeş çekilen #Erzincan İliç’teki altın madeninde göçük meydana geldi. Göçük altında kalan işçilerin sağ salim kurtarılması için kamu olanakları seferber edilmelidir. Süreci yakından takip ediyoruz. Meydana gelen göçükte kaybımızın olmaması tek temennimizdir”
Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu:
Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Erzincan İliç’te Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen toprak kaymasına ilişkin konuştu.
Aksu, Erzincan’a doğru yola çıktıklarını belirtti. Aksu, şunları söyledi:
“9-10 işçinin toprak altında kaldığı iddia ediliyor. Bu sayı 20’ye kadar çıkabilir. Kaç işçinin toprak altında kaldığını tespit etmek çok güç. Bölgede farklı şirket çalışanları var. 500 işçinin Anagold Madencilikte 960 işçinin Anagold Madenciliğin taşeronu olan Çiftay’da çalıştığını tahmin ediyoruz. Bölgede yaklaşık bin 500 işçi çalışıyor. Bunların dışında küçük taşeronlar da var.
“İşçiler göçük altında kaldılarsa çıkarılmaları siyanürlü saha yüzünden çok uzun sürebilir”
Bundan dolayı işçi arkadaşlarla konuştuğumuzda tam doğru bir tespit yapmak mümkün değil. Erzincan İliç’te siyanürlü toprak çöktü. Siyanürlü sahaya müdahalede özel ve iyi teçhizatların, uzman ekipler tarafından kullanılması gerekiyor. İşçiler göçük altında kaldılarsa çıkarılmaları siyanürlü saha yüzünden çok uzun sürebilir.”
Katliamın yaşandığı madende kapasite artışı Murat Kurum onaylı: 3 katına çıkarılmış
Erzincan İliç’te Anagold Madencilik tarafından işletilen altın madeni ocağında meydana gelen göçük, firmanın kabarık sicilini tekrar gündeme taşıdı.
Madenin kapasitesi uzmanların uyarılarına rağmen, 2020 yılında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ikinci defa artırılmıştı.
O dönem bakanlığın koltuğunda şimdilerde AKP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterilen Murat Kurum oturuyordu.
Kurum’un imzasını taşıyan onay ile maden alanı 3 kat artırıldı.