KORKUT AKIN yazdı: “Filistin sorunu nasıl doğdu. İsrail devleti kurulurken kimler neden ve niye yok sayıldı? Binlerce yıl o topraklarda yaşayanlar kurulan İsrail’le birlikte neden ölümle burun buruna geldi? Benzeri soruların yanıtlarını bulabileceğiniz filmin bir diğer mesajı da, hava korsanlarının insancıllığı…”
KORKUT AKIN
“Müzakere yapılmazsa, barış olmaz”
İmajın imajı olmaz, ama filmin mesajı olur. Cuma günü gösterime gidecek Entebbe’de Yedi Gün filminin mesajı, zamanın İsrail Başbakanı Şimon Perez’in bu sözünde gizli. Aradan geçen kırktan fazla yılda bu gerçeği görmemek ancak siyasi miyopluktur. Başarmış olabilirsiniz, yenebilirsiniz, zayiat vermeden çözebilirsiniz de, ama sonuca asla ulaşamazsınız.
Uçak kaçırma eylemleri
70’li yıllarda bir anlamda moda olan uçak kaçırma ve buna bağlı olarak kamuoyu oluşturma (hak verirsiniz, vermezsiniz… konumuz bu değil) eylemlerinin doğru olup olmamasından çok gerekliliğini tartışıyor Jose Padilha’nın filmi. Gerçek bir olayı ele alan, tüm kamuoyunun ilgisini çeken ve merak ettiren uçak kaçırma olayını başarıyla aktaran film, hava korsanlarının kaçırdığı bir uçaktaki 248 yolcunun karşılığında İsrail, Kenya, Fransa, İsviçre ve Batı Almanya’daki 53 Filistinli mahkumun serbest bırakılması talebini anlatıyor. Tel Aviv’den kalkan uçak Paris yerine Uganda’ya, Entebbe’deki terk edilmiş bir terminale indirilir. Hükümetlerden taleplerini sıralayan ikisi Alman, ikisi Filistinli hava korsanı için gerilimli bir bekleyiş başlar. Tabii, aynı durum, çoluk çocuk, yaşlı genç, birçok meslek ve milliyetten yolcular için de geçerlidir.
Güvercinler ile şahinler
İsrail hükümeti, olayın duyulmasıyla birlikte ikiye ayrılır. Sert tepki göstermek isteyenlerle, daha yumuşak davranmayı tercih edenler. Bir kanadın başını Başbakan İzak Rabin çekerken diğer kanadın başında Şimon Perez vardır. Her ikisi de dünya tarihini bilen ve yaşananları hatırlayanların bileceği önemli iki siyaset insanı… Her ikisi de çözüm istiyor. İzak Rabin, barışçıl siyaset güderken (ki, tutucu bir İsrailli tarafından öldürülmüştü, hatırlayacaksınız) Perez silahlı, bir o kadar da şiddete dayalı, bağlı olarak da yüksek riskli bir tercihten yana.
Filmin belirleyici yanı İsrail Hükümetinin bu iki kanadının tartışması, bana sorarsanız. Kandil, Rojova ve Afrin savaşını getirdi aklıma. Müzakere sürseydi, “masa devrilmeseydi” bunlar yaşanır mıydı? Bilmiyorum, ama bunca insan ölmez, bunca zarar etmezdi ekonomimiz.
Kim hangi tarafta?
Filistin sorunu nasıl doğdu. İsrail devleti kurulurken kimler neden ve niye yok sayıldı? Binlerce yıl o topraklarda yaşayanlar kurulan İsrail’le birlikte neden ölümle burun buruna geldi? Benzeri soruların yanıtlarını bulabileceğiniz filmin bir diğer mesajı da, hava korsanlarının insancıllığı… Biri yayıncı iki Alman’ın bu olaydan beklentileri çok farklı… Zaten izledikçe çıkıyor ortaya. Filistinli korsanlarsa… ipucu vermeyeyim; izleyin, görün.
Günümüz siyasetiyle doğrudan ilintili, Ortadoğu politikalarının altında neler yattığını, amaç ve beklentilerin neler olduğunu daha kolay kavramak için…
Entebbe’de 7 Gün(7 Days in Entebbe), Yönetmen: Jose Padilha, Oyuncular: Rosamund Pike, Daniel Brühl, EddieMarsan, NonsoAnozie…
16 Mart’tan itibaren gösterimde…