12 tutuklunun katledildiği, onlarca mahkumun yaralandığı Bayrampaşa Katliamı ile ilgili görülen davanın 15’inci duruşmasında “tanık” olarak dinlenen Dönemin İl Jandarma Alay Komutanı ve aynı zamanda 19 Aralık operasyonu komutan yardımcısı olan Halil İbrahim Tüysüz, operasyon ve operasyona yönelik verilen emirlerle ilgili sorulan hemen hemen tüm sorulara, “Bilmiyorum, hatırlamıyorum, olabilir” şeklinde cevap vermesi dikkat çekti.
Bayrampaşa Hapishanesi’ne “Hayata dönüş” adı altında 19 Aralık 2000’de yapılan 12 tutuklunun katledilmesine, 55’nin de yaralanmasına sebep olan operasyonla ilgili açılan davanın 15’inci duruşması Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya 6 tutuksuz sanık ile katliamda yaşamının yitirenlerin avukatları katıldı. Dönemin İl Jandarma Alay Komutanı ve aynı zamanda 19 Aralık operasyonu komutan yardımcısı olan Halil İbrahim Tüysüz ise, “tanık” olarak duruşmaya katıldı.
Yapılan kimlik tespitinin ardından tanık Tüysüz, çağrılarak dava avukatları tarafından sorguya alındı. Operasyon ve operasyon için verilen emirlerle ilgili hemen hemen tüm sorulara, “Bilmiyorum, hatırlamıyorum, olabilir” şeklinde cevaplar veren Tüysüz’ün, Avukat Gülizar Tuncer’in, “Emirler doğrultusunda hangi askerlerin nerelerde konuşlandırılacağı ve silahları kimlerin kullanacağı yönündeki emirleri kim verdi?” sorusuna, “Kimse emir vermedi” yanıtını vermesi ise dikkat çekti. Bu cevabı üzerine Tuncer’in yönelttiği, “nasıl olur?” şeklindeki sorusuna ise Tüysüz, “Operasyona katılan kişilerin başından tim komutanı vardır, bu silahları duruma göre değerlendirip kullanırlar” yanıtını verdi. Yine sorgu sırasında avukatların soru yönelttiği operasyonun komutan yardımcısı Tüysüz, “Balmumcu toplantılarına katıldınız mı”, “Hatırladığınız kadarıyla hangi birlikler katıldı”, “operasyon kararı ne zaman alındı”, “Kadro silahların dışında av tüfeğinin kullanımı da emredilmiş miydi?”, “Operasyon sırasında komuta merkezinde kimler vardı?”, “Alt birliklerinize nereden emir veriliyordu?” şeklindeki tüm sorulara, “Bilmiyorum, hatırlamıyorum” yanıtını verdi.
Daha sonra ise operasyon sırasında Bayrampaşa Cezaevi’nde bulunan mağdurlardan Adnan Halis davaya müdahil olarak tanıklıkta bulundu. Operasyon sırasında silahların kullanıldığı hatta yaralanan bazı arkadaşlarını da kendisinin taşıdığını ifade eden Halis, sorumlular hakkında şikayetçi olduğunu belirtti. Ardından daha önce hakkında zorla getirme kararı bulunan fakat mahkemeye getirilmeyen operasyon yapıldığı dönemde cezaevinde Jandarma Taburu İstihbarat subayı olan emekli binbaşı Zeki Bingöl’ün mahkemeye getirilmesi hususunda talepler yinelendi. Yine operasyonun mağduru olan ve Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan, Serdal Karaçelik’in dinlenmesi talep edildi. Dosya savcısı da verdiği mütalaada, taleplerin kabul edilmesini istedi.
Tanık Zeki Bingöl’ün tutanağa geçirilen açık adresinden zorla getirilmesi ve bir sonraki duruşmada mutlaka hazır edilmesine, Serdal Karaçelik’in de dinlenilmesi talebine ret vererek duruşmayı, 6 Mayıs 2015 tarihine erteledi.
Kaynak: DİHA