RÖPORTAJ – Ekolojik ‘çöp evler’, kapitalist tüketim çılgınlığına ve doğanın tahrip edilmesine karşı alternatif yaşam biçimleri arayışının bir parçasını oluşturuyor. Ekolojik ev yapımı konusunda eğitim alan ve halen bu işi sürdüren Muhittin Tufan ile bu konuyu görüştük. (Röp: SiyasiHaber – Antalya)
Muhittin Tufan, kendisini ekolojik mücadeleye adamış biri. Doğaya zarar vermeden tamamen doğal ürünlerden yararlanarak hem ucuz hem sağlıklı ekolojik yapılar üretiyor. Bu konuda 2013 yılında Meksika’nın Meksiko kentine gidip orada konu ile ilgili 8 ay teorik eğitim aldı. Ülkeye döndükten sonra Kaş ve Datça arasında birçok ekolojik çöp ev üretti. Halen bu faaliyetine devam ediyor. Kendisiyle yaptığımız röportajı sunuyoruz:
Bu konuya nasıl ilgi duydun?
Zaten inşaat işiyle uğraşmaktaydım. Yaklaşık 10 yıl kadar önce Kaş'ta ekolojik mimarlık üzerine çalışan mimar arkadaşlarla tanıştım. Konu üzerine epeyce kafa yorduk. Kapadokya peri bacalarının bulunduğu bölgede incelemelerimiz oldu. Onların sistemlerini araştırdık. Bir dönem ahşap üzerine çalıştık. Ürettiğimiz ürünlerden almaya gelen bir Amerikalı bize bir adres verdi ve çuvallardan üretilen bu çöp evlerle ilk tanışmamız böyle oldu. Mimar arkadaşların desteği ile sadece yol paramı karşılayarak gönüllü olarak Meksika’ya gittim. Oradaki tüm masraflarım ve yaşam olanaklarım olaya sponsor olan İspanyol Komünistleri tarafından karşılanıyordu. 3100 metre rakımlı ulaşımının yalnızca balonlarla yapılabildiği bir mekanda teorik eğitim aldık.”
Orada öğrendiklerinizi uygulama olanağı buldun mu?
Maalesef uygulamalı eğitim imkanımız olmadı, zira Meksika Hükümeti orada imar izni vermedi.
Bu ihtiyaç nerden doğdu? Bunca güzel, akıllı evler yapabilme olanakları varken inşaat sektörü bunca ilerlemişken niye böyle yapılara yöneliyorsunuz?
Kapitalizm, doğal kaynakları tüketti, çevreyi kirletti, canlı dünyayı mahvetti ve iklimi değiştirdi. Kendi kârları söz konusu olduğunda kapitalistler ve şirketler için dünyanın ya da tüm insanlığın yok olmasının bir önemi yoktur. Bundan dolayı insanlığın ve doğanın varlığını sürdürme ihtimali giderek azalıyor.Dünyanın dört bir yanında pek çok topluluk, aile ve birey hayatta kalmak ve sağlıklı yaşamak için gereksinimleri olan barınma, yani ev, gıda ve besinleri sağlamanın yollarını arıyor. İçinde yaşanan evler ve kentler insanı doğadan koparıyor. İnsanlık beton blokları içine hapsediliyor. Gıdaların da son derece sağlıksız biçimde üretilmesi son dönemde hastalıkların artmasına neden oluyor. Çok sayıda insan, bu duruma karşı alternatif yaşam arayışına yöneldi. Ekolojik toprak evlerini kendilerinin yapması da bu arayışın bir parçası. Asıl olan sağlıklı yaşamaktır. İnsan yaşamında biçim, şekil çok da belirleyici olan şeyler değil.
Ekolojik evin yapım sürecini anlatır mısın?
- Evinizi yapabileceğiniz yeri tespit ettikten sonra rüzgarı, güneşi ve manzaranızı hesaba katarak nasıl bir evde yaşayacagınızı belirleyin.
- Kalemi alın, bir kağıda projenizi çizin. Örneğin; 40 metre kare olsun. Belirledikten sonra temel kazın 50 cm derinlik, 60 cm genişlik iyidir. Evinizi bölgenizdeki malzemelerden yapınız. Taş olmadığını düşünürsek kum torbaları ile yapabilirsiniz. Evin içine toprak serin ve sıkıştırın. Mutfak ve tuvalet borularını yerleştirin, su basmanını düzleyin.
- Sıra geldi çuval duvarlara… Çuvalların içini toprakla doldurun. Bir sıra çuval duvar serip çuvalların üstüne dikenli telleri iki başına çekin, çuvalların kenarlarında 10 cm boşluk olsun. Çuvalları sıkıştırın, kapıların yerlerini belirleyin, kapı kalaslarını yerleştirin, pencere seviyesini siz belirleyin. Benim önerim 5 sıra çuvaldan sonra pencere kalaslarını yerleştirin, evin yüksekliği için 17 sıra çuval yeterlidir, ama istediğiniz yükseklikte yapabilirsiniz. Pencere kapı üstlerine lento kalaslarını yerleştirince çatıya hazır hale geldi eviniz.
- Şimdi toprak ile sıva oynamaya geldi sıra. Toprak elekten geçirildikten sonra içine saman atarak suyla karıştırın. Daha sonra istediğiniz gibi çamurla oynayabilirsiniz. İç sıva kuruduktan sonra gerekli görürseniz ince bir sıva daha yapabilirsiniz. Dış sıva için aynı işler yapılırken tek farkı kireç de katılması. Toprak ve kirecin oranı % 50'şer olmalı. Örneğin; bir el arabası toprak, bir el arabası kireç. Dış cephe sıvasında kireç kullanılmasının nedeni, bu malzemenin evi dış etkenlerden koruması.
- Çatının yapılmasına geldik… Çuval duvarların üstüne elinizdeki malzemeye bağlı kalarak aşıkları yerleştirin. Aşıkların üstüne ahşap maden direkleri (eski telefon direkleri de olabilir) çatı için çok uygun. 60 cm aralıklarla maden direklerini duvarların üstüne yerleştirin, maden direklerinin üstüne 3 cm'lik ahşap tahtaların bir tarafı silim yapıldıktan sonra, maden direklerinin üstüne çakın. Tahtaların üstüne TIR brandalarından serin, brandanın üstüne 15 ile 20 cm toprak atın, damın üstü çim olması isteniyorsa, çim ekebilirsiniz. Evinizin dış kapı önüne basamakların yapılmasıyla eviniz hazır.
Bu evin maliyeti ne oluyor?
Bu evin maliyeti, ortak tuvalet ortak banyo, ortak mutfak hariç, metre kare maliyeti 200 ile 300 TL civarında.
Röportaj: SiyasiHaber – Antalya