Eğitim Sen İstanbul şubesi, yükselen enflasyonla beraber ücretlerde yaşanan erimenin giderilmesini talep etti.
Eğitim Sen İstanbul Şubeleri, 3600 ek gösterge ve ekonomik kayıpların karşılanması için topladıkları imzaları İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğüne verdi.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılmak istenen açıklamaya valilik tarafından izin verilmediği için eğitim emekçilerinin önü Sultanahmet Meydanı’nda polis tarafından kesildi. Milli Eğitim Müdürlüğüne yürümeleri engellenen eğitim emekçileri adına konuşan KESK İstanbul Şubeleri Platformu Dönem Sözcüsü Zeliha Baksi, polis engeline tepki gösterdi.
Baksi, yıllardır geçimlerini büyük ölçüde borçlanarak sürdüren, kredi ve borç batağına saplanan toplumun geniş kesimleri gibi, eğitim ve bilim emekçilerinin de yaşanan ekonomik sorunlardan fazlasıyla etkilendiğini belirterek şunları söyledi:
"İktidar, her fırsatta ekonomide yaşanan en temel sorunların üzerini örtmeye uğraşarak bütün sorumluluğu ‘dış güçlere’ atmaya çalışırken, emekçilerin günlük yaşamı ile ilgili bütün ekonomik göstergeler kötüye gitmektedir. Türkiye ekonomisinde son yıllarda, özellikle 24 Haziran seçimleri sonrasında yaşanan dalgalanmalar, TL’nin değer kaybetmesi ve enflasyonun hızla artması sonucunda satın alım gücümüzde belirgin bir azalma yaşanmış, ücretlerimiz mum gibi erimiştir."
Baksi, KESK öncülüğünde 9 Aralık Pazar günü Samsun’da, 15 Aralık Cumartesi günü Adana’da, 16 Aralık Pazar Günü Diyarbakır’da ve 22 Aralık Cumartesi günü İstanbul’da yapılacak olan "Yoksullaşmaya, işsizliğe ve güvencesizliğe karşı birlikte mücadele" mitinglerine katılım çağrısında bulundu.
Eğitim-Sen'in talepleri:
• Tüm eğitim ve bilim emekçilerinin ek göstergeleri 3600’e çıkarılsın
• Maaşlarımızda son 10 yıl içinde dolar bazında yaşanan kaybı karşılamak için net bin 395 TL artış sağlansın
• Başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere, temel tüketim ürünlerine yapılan zamların geri alınsın
• Vergi dilimi soygununa son verilerek, gelir vergisi oranı sabitlensin
• Ek ödemelerin tamamı temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmasını, ek ders saat ücreti hesaplanırken bir öğretmenin aylık maaş tutarının (3600/60 = 60 TL) esas alınsın
• Eğitim-öğretime hazırlık ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödensin
(Evrensel)