Dünya’nın bir çok bölgesinde, hükümetler kemer sıkma, özelleştirme, tasarruf planlarıyla işçilere ağır çalışma koşulları dayatırken, işçi ve emekçiler de haklarının gasp edilmesine karşı greve çıkıyor, eylemler gerçekleştiriyor.
Türkiye’de Oyak Renault’da işçilerinin, patron, hükümet ve polisin baskılarına rağmen, işten atılan arkadaşlarının geri alınması talebiyle başlattığı eylemler devam ederken, Hindistan’da da Tata Nano işçileri benzer bir taleple direnişe geçti.
Hindistan: Tata Nano otomobil işçilerinden grev

ABD: Çelik sektöründe işten çıkarmalar
ABD otomotiv sektöründe bir yanda yeni toplu iş sözleşmeleri için görüşmeler sürerken, Ford, General Motors (GM) ve Fiat Chrysler’da işçilerin yeni bir ücret ve sosyal hak talepleri için direnişlerini sürüyor. Öte yandan, çelik ve alüminyum sektörlerinde işten çıkarmalar tırmanmaya devam ediyor. Ocak ayında, Republic Steel, kuzeydoğu Ohio eyaletinde haddehanede çalışan 200 çelik işçisini işten çıkardı.
Meksika: Termoelektrik işçileri maaşlarını istiyor
Meksika termoelektrik işçileri gecikmiş maaşlarının ödenmesini talep ediyorlar. Termoeléctrica termal enerji şirketinde çalışan yaklaşık 200 işçi Chihuahua’da gecikmiş maaşlarının ödenmesi ve diğer taleplerinin karşılanması için direnişe geçti. İşçiler tesisin girişini kapattılar. İşçiler 14 Aralık'tan bu yana beş kez direnişe geçtiler.
Peru: Bira fabrikası işçilerinden 48 saatlik grev
Peru'nun en büyük bira fabrikası Backus y Johnston’da çalışan işçiler çalışma saatlerinde değişiklik istedikleri için 48 saatlik gene greve gittiler.
Arjantin: İşten çıkarmalara karşı kamu emekçilerinden eylem
Arjantin’de Mauricio Macri hükümeti tarafından binlerce kamu çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etmek için kamu emekçileri eyleme gitti. İki ulusal sendika 240.000 üyeli Devlet İşçi Derneği (ATE) ve Arjantin İşçi Merkezi (CTA), eyleme çağrı yaptı. Hükümet 6200 işçiyi işten çıkaracağını iddia etmesine rağmen, sendikalar hükümetin 20.000 'den fazla işçiyi çıkaracağını söylüyorlar. Buenos Aires’ta gerçekleşen gösteriye 40.000 kişi katıldı.
Kore: Hava yolu işçilerinden grev
Güney Kore’de Korean Air hava alanında çalışan örgütlü işçiler, yeni iş anlaşmasına karşı oylama yaparak, greve gitti. Korean Air oylamanın yasa dışı olduğunu iddia etti. Kore Pilotlar Birliği (KPU) ve Yeni Kore Pilot Birliği üyesi çalışanlar, yüzde 37 ücret artışı talep ediyor. Şirket ise sadece yüzde 1.9 teklif ediyor. Öye yandan Güney Kore’de örgütlü bulunan KCTU (Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu) sendikasının örgütlediği genel grev, başkent Seul’de düzenlenen ve 130 bin işçinin katıldığı büyük bir mitingle başlamış oldu. Mitinge katılan on binlerce işçi, hükümetin gerici emek politikalarına karşı sokakları doldurdular.
(Evrensel)