Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

    30 Haziran 2025

    Üç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı

    30 Haziran 2025

    Trumpoloji: Barış için densizlik!

    30 Haziran 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      İsrail’in nükleer politikası ve stratejik silah sistemleri 

      24 Haziran 2025

      Kuyu tipi hapishaneler: Faşizmin tecrit politikaları ve devrimci tutsakların direnişi

      19 Haziran 2025

      Özdağ serbest, ‘Barış’ tutsak!

      18 Haziran 2025

      Bir Banka, Bir Saat, Bir Yalnızlık: isviçre

      16 Haziran 2025

      NATO’nun çürüyen tahtı; Emperyalizmin hırsızlık imparatorluğu çöküyor mu?

      2 Haziran 2025
    • Seçtiklerimiz

      ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

      30 Haziran 2025

      Üç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı

      30 Haziran 2025

      Trumpoloji: Barış için densizlik!

      30 Haziran 2025

      İran’ın güneşli günleri

      29 Haziran 2025

      Savaşın maddi koşulları

      29 Haziran 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      Kadir Akın: “Türk sosyalistleri Ermeni sosyalistlerinin varlığını görmezden geldiler, çünkü onlar Ermeniydi.”

      27 Haziran 2025

      SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

      11 Haziran 2025

      Josu Urrutikoetxea: Silahlı mücadeleden müzakereye, ETA’dan Kürt mücadelesine

      9 Haziran 2025

      Bırakılan silahların yankıları: PKK ve ETA’nın karşılaştırmalı analizi

      9 Haziran 2025

      Grup Yorum’un notası emperyalizme teslim olmadı

      8 Haziran 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Devlet ve makas değişimi

    Devlet ve makas değişimi

    MAHFUZ GÜLERYÜZ Yeni Yaşam için yazdı: Asıl soru ise şudur: yüz yıllık ret ve inkâr politikasından vazgeçilecek midir? Yani kurucu kadronun 24 anayasasıyla yanlış iliklediği düğme düzeltilecek midir? Devletin, yönetimin vereceği karar bunun kararıdır.
    Mahfuz Güleryüz29 Kasım 2024
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    1920’den 1924’e kadar yürütülen tartışmalar cumhuriyetin karakterinin nasıl olacağına dair önemli tartışma süreçleridir. Bu dönemde devlet erkinin devletin şekli ve yönetim biçimiyle ilgili birkaç kez makas değiştirdiğini söylemek mümkündür. İttihat Terakki zihniyetinin kodları ile yetişmiş olan kurucu kadronun temel düşüncesi elbette ırka dayalı bir ulus devlet inşasıdır. Ancak dünya konjonktürü ve Anadolu coğrafyasının etnik çoğulculuğu ve farklı inanç yapısı bunun önünde ciddi engeller teşkil etmiştir. Bu anlamda, dış faktörler ve içerideki talepler bu makas değişikliğinin ana gerekçeleridir. Sevr anlaşması, Çerkez Ethem olayı, Koçgiri isyanı ve hilafetin kaldırılması 24 anayasası öncesi yaşanan çalkantılı dönemin hem tarihsel serencamıdır, hem de 24 anayasasına damga vuran teamel gelişmelerdir. Tabii 1920 öncesinde imparatorluğun dağılması ve özellikle 1915 Ermeni hadisesini de aktaracaklarımız ve makas değişikliğine gerekçe olan önemli konular arasında tutmamız gerekir. Bununla birlikte bu bağlamda birçok meseleden söz etmek mümkün olsa da bu yazının meramını aştığı için başlıklarla sınırlı tutmak yerinde olacaktır.

    Lozan Antlaşması’ndan sonra cumhuriyetin şekli ve karakteri konusunda büyük tartışmaların olduğunu, yapılan kongre ve konferansların hemen hemen hepsinde bu meselenin tartışıldığını tarihi belgelerden biliyoruz. Özellikle M.Kemal’in yakın çevresiyle bu konuyu kıyasıya tartıştığı, kavga ettiği, işin zaman zaman görevden almalara kadar uzandığını birçok hatırat ve biyografiden öğreniyoruz. Yine tarihi belgeler gösteriyor ki esas tartışma Anadolu çeşitliliği üzerinden yürütülmektedir. Çağdaş olması nedeniyle cumhuriyet fikrinde hemen hemen herkes hemfikirdir. Ancak esas tartışma noktası ve makas değişikliğine neden olan ise cumhuriyetin karakteridir. Cumhuriyetin milli ve dini karakteri konusunda Atatürk ve yakın çevresi arasında net bir ortaklaşma yoktur. Özellikle Kürt meselesine ilişkin tartışmalar sadece Atatürk’ün yakın çevresiyle sınırlı kalmamakta, meclise, 1921 anayasasına ve kamuoyuna da yansımaktadır. Bu konuya dair süreğen bir arayış ve tartışmanın olduğu bilinmektedir. Lozan Antlaşması sonrasında sınırların netleşmesiyle kurucu kadronun “eli güçlenmiş” ve İttihat Terakki kodlarının izdüşümü ile bir cumhuriyet anayasası kararı verilmiştir. 24 anayasası öncesi Kürtlere verilen muhtariyet ve ademi merkeziyetçi çözüm sözleri reddedilmiş ve tek millet esasına dayalı devlet kurma inşasına gidilmiştir. Bu açıdan, 24 anayasası cumhuriyet tarihinin en büyük makas değişikliği olarak kabul edilebilir. Kurucu kadro ya da irade Anadolu coğrafyasının çoklu kimliğini ve inanç yapısını reddederek tek millet ve tek din esasına dayalı bir sistem ihdasına gitmiştir. Devletin dini “İslam” olmuş, İslam’ın başına da Diyanet kurumu kayyım olarak atanmış, dili ve milliyeti de Türk olarak kabul edilmiştir. Bu temel esas üzerine devletin tüm kurum, kuruluş ve mekanizmaları bina edilmiştir. İşte yüz yıldır başta Kürt meselesi olmak üzere yaşadığımız kızılca kıyametin esas başlangıç noktası bu büyük makas değişikliğinin yarattığı tekçi referanslar toplamıdır. Diğer deyişle; 1924 ile 2024 arası yaşanan yakın tarih, kelimenin gerçek manasıyla yıkımın tarihidir. Bu yıkım tarihinden -hangi kimliğe sahip olduğu fark etmeksizin- nasibini almamış, yaşamı ve soluğu eksiltmemiş tek bir ferdin olmadığını söylemek abartılı olmayacaktır. Kimine kıyım, işkence, kimine açlık sefalet yaşattırılarak, kimine ise insani varlık alanları kaybettirilerek bu çarkın cenderesinden geçirildi. 24 anayasası ile başlayan ve devam edegelen isyan ve katliam denkleminin izdüşümünü de vurguladığımız makas değişikliğinde aramak gerekir.

    Yaşanan yüz yıllık tarihin Kürtlere yaşattırılan deneyimlerinin tarifi ise oldukça zor. Yüz yıl, Kürtler açısından sürekli bir varlık-yokluk zeminini tarihin sabiti kılmaya çalışırken aynı zamanda buyurgan, münkir, kibirli, aldatıcı, gerçeği yalanla ters yüz eden, kendi gerçeğini işkence ve zorbalıkla kabul ettirmeye çalışan, manipülatif bir karakteri de adeta kural haline getirmiştir. İşte güncel tartışmalar tam da bu tarihin gölgesinde ve şimdilik sürekliliğinde yaşanmaktadır. Örneğin cumhurbaşkanı başdanışmanı Mehmet Uçum’un siyaset ve toplum bilimine aykırı millet, devlet ve toplum tanımlamalarının temeli de bu karakterde varlığını sürdürmektedir. Bu anlamda, yüz yıldır gerçekliği tersyüz etme adına bilimin tahrif edilmesi ve adeta Türk tipi bir bilimin ihdas edilme yarışı sürmektedir. Bu resmi paradigma, aynı zamanda yüz yıldır toplumun temel referans çerçevesini de oluşturmuştur.

    İşte yüzyıllık tarihsel belleğin bu gölgesinde, yakın dönemde cumhuriyetin içine düştüğü açmaza ve tıkanıklığa “çare bulma” arayışlarına rastlıyoruz. 24 anayasasının çizdiği rotadan makas değişikliği marifetiyle girilen “yeni dönem” arayışları, 90’lı yılların başından itibaren akamete uğramış ve her seferinde müesses nizam galip gelmiştir. Bununla birlikte; Demirel, Çiller, Yılmaz, Erbakan, Ecevit koalisyon hükümetlerinin çöküşlerini de yine tersinden Kürt meselesini çözemeyen bu akıl getirmiştir. Bir başka ifadeyle bu akıl; “güvenlik”, “bölücülük”, “terör sorunu” ile siyasal-toplumsal meşruiyetini güçlendirmeye ve müesses nizamı korumaya çalışmıştır. Bu tarihsel hakikati esas aldığımızda, Bahçeli’nin bugün ifade ettiği cümleleri Özal’ın, Demirel’in, Çiller’in, Yılmaz’ın, Erbakan’ın ve Erdoğan’ın sözlerinden ayrı okumamak gerekir. Özal’ın öldüğü -belki de öldürüldüğü- hafta Kürt meselesinde yeni bir dönemin başlangıcı gerçekleşecekti. Başbakan sıfatı ile ilk kez “Kürt realitesini tanıyoruz” diyen Demirel; “federasyon dahil her türlü çözümü konuşmalıyız” diyen Çiller; “AB’nin yolu Diyarbakır’dan geçer” diyen Yılmaz’dan sonra yine başbakan sıfatıyla Erbakan çözüm için direkt silahlı mücadele veren güçler ile diyaloğa girmişti. Erdoğan’ın çözüm eksenli söylediği sözlerin çetelesini tutmak ise imkânsızdır. Tüm bu şahsiyetlerin girişimleri ve sözleri Kürtlerin mücadelesinden ve vermiş oldukları bedellerden elbette bağımsız değildir. Ancak aynı zamanda tümünün konjonktürel gerekçeleri de vardı. Bu anlamda, bu tarihsel sözlerin tümünü kendi içinde bir “makas değişikliği” arayışı olarak okumak mümkündür.  Ama saydığımız ve dahi sayamadığımız birçok girişim söz konusu bu tarihsel kurucu karaktere çarpıp adeta tuzla buz olmuştur. Erdoğan hariç tüm aktörlerin de deyim yerindeyse “başını yemiştir”.

    Kuşkusuz bahsedilen süreçlerin en derin ve en gerçekçi olanı yakın zamanda gerçekleşen “çözüm süreci”dir.  Bu sürecin en önemli yanı, tarafların doğrudan ve heyetler üzerinden görüşmesi ve bu görüşmelerin kamuoyu tarafından bilinmesiydi. Bugün iktidar medyası ve taraftarları her ne kadar bu tarihsel süreci manipüle etme aklı ile dezenformasyona yönelse de sürecin kendisi adeta canlı yayınlanır gibi aşikâr gerçekleştiği için ve tarihin şimdiki zamana yakınlığı itibariyle gerçekliğin tahrifinde başarılı olduklarını söylemek güçtür. Dolayısıyla 2000’li yılların başından başlayarak 2015 yılına kadar devam eden süreç tüm canlılığıyla hafızalarımızdaki yerini korumaktadır. Burada detaylara girmeden önemli bir iki noktanın altını çizmekte yarar var. Müzakereler devam ederken ve belki de çözüme en yakın olduğumuzu düşündüğümüz zamanda MGK’da Çöktürme Harekât Planı’nın yapıldığı bilinmektedir. Kürt meselesinin çözümü için çalışan devlet erki MGK’da tıpkı Şark Islahat fermanındaki planlamaya benzer bir planlama yaparak müzakere sürecinin bir tasfiye sürecine dönüşmesinin “derin” hazırlığına girişmiştir. Eylül 2014 yılında hazırlanan bu plan yüz yıl önceki ret, inkâr ve imha kodlarına yeniden dönüşün ve 24 anayasası rotasında ilerlemenin kararı olmuştur. Peki bu karar neden yeniden güncellenmiştir ve çözüm çok yakınken ve Kürt meselesinin çözümü tüm Türkiye için muazzam imkanlar yaratacakken neden terk edilmiştir? Bu konuda çok şey söylendi ancak meselenin güncelliği bakımından birkaç hususu yeniden hatırlamak yerinde olur:

    1. Yönetim kademesi ya da devlet erki, ideolojik-politik düzeyde halklar yararına bir perspektife sahip değildi. Politik ve felsefi açıdan yeni dünya ve bölge konjonktürüne göre hareket etme yerine yüzyıllık inkâr politikasının başarılı olabileceğine bir kez daha karar verdiler.
    2. Buna bağlı olarak Kürt siyasetinin “demokratik ulus” fikriyatının esas toplumsal ve siyasal mahiyetini görmezden gelerek bölünme paranoyası ile hareket ettiler. Oysa Demokratik Ulus Paradigması sadece Türkiye toplumu için değil, tüm bölge halkları için bir kurtuluş reçetesi olmaya devam etmektedir.
    3. Artan Kürt nüfusunu bir tehdit olarak algıladılar.
    4. Kürtlerin niceliksel büyümesinin yanında sermaye açısından gelişimini de tehdit olarak algıladılar.
    5. Siyaseten büyüyen, halkların eşitlik hakikatini savunan Demokratik Ulus Paradigmasını topluma sunan ve her geçen gün daha fazla kabul gören yükseliş halini de bir tehdit olarak gördü. Zira ret ve asimilasyon politikaları sonuç vermemiş; tersine Kürtler, Demokratik Ulus Paradigması ile hem kendi tabanının hem de toplumun çeşitli ve birbirinden farklı dinamiklerinin ortak mücadelesi sayesinde istikrarlı varlığını ve gücünü büyütmeye devam etmiştir.

    Devlet erkine, tarihsel bir süreklilik içinde kalmanın siyasal tercihini bir kez daha yaptıran da bizatihi devlet aklının yukarıda vurguladığımız bu karakterinin kendisidir. Tercihin adı, yüz yıllık ret ve inkâr rejiminde ısrar etmek olmuştur. MGK’da itinayla hazırlanan ve devreye sokulan “çöktürme harekât planı”nda kaç kişinin öldürüleceğinden kaçının sürgün ve göçe zorlanacağına, hangi kentlerin yıkılacağından siyasi kadrolara kurulacak kumpaslara kadar detaylara yer verilmiştir. Makas değişikliği rafa kaldırılmış ve ret, inkâr ve asimilasyon politikalarında ısrar kararı bir kez daha alınmıştır. 7 Haziran seçimleri sürecinde devreye konan bu plan bütün hızıyla günümüze kadar devam etmektedir.

    Peki ne değişti de devlet yeni sözler söylemeye başladı? Elbette bu sözleri “samimiyet ölçerlikten” geçirmenin aksine esaslı bir tarihsel-siyasal okumaya tabi tutma ihtiyacı muhakkaktır. Söylenenlerin ve yürütülen siyasetin Kürtlerin geleceği için ne ifade edeceğinin ufku, örgütlü mücadelenin yolunun daha güçlü ve birlikte yürünmesiyle genişletilebilecektir. Bu anlamda devletin sözlerinin asıl gerekçesinin, diz çökmeyen Kürt muhalefeti ve zorunlu yeni konjonktür olduğunu söylemek gerekir. Burada asıl soru ise şudur: yüz yıllık ret ve inkâr politikasından vazgeçilecek midir? Yani kurucu kadronun 24 anayasasıyla yanlış iliklediği düğme düzeltilecek midir? Devletin, yönetimin vereceği karar bunun kararıdır. Eğer o kodlar reddedilecekse “Demokratik Ulus Paradigması” sadece Türklere ve Kürtlere değil, bu topraklarda yaşayan tüm halklara ve inançlara, tüm ezilenlere ve sömürülenlere nefes aldıracaktır. Zira Kürt siyasası, çözümü halkların başına bela olan ulus devlet modelinde değil, demokratik cumhuriyet modelinde görmektedir. Bugün ulus devleti olan halkların zülüm ve yoksulluk cenderesinde devam eden yaşamları, bizlere bir kez daha şu tarihsel hakikati göstermektedir: bu topraklarda toplumun ihtiyacı demokratik bir cumhuriyettir. İçinden geçtiğimiz süreçte ekmek kadar, su kadar ihtiyaç duyduğumuz gerçek bir demokratik yaşamı inşa etme fırsatı, inkâr politikasına bir kez daha kurban edilecek mi yoksa edilmeyecek mi? Bunun olanaklı kılınmasının ilk adımı tecridin kaldırılmasından, yani bugünden yarına sorunu ertelemeden barışın yolunu açmaktan geçiyor.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

    30 Haziran 2025

    Üç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı

    30 Haziran 2025

    Trumpoloji: Barış için densizlik!

    30 Haziran 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Coşkun Özdemir

    İsrail’in nükleer politikası ve stratejik silah sistemleri 

    Coşkun Özdemir

    Kuyu tipi hapishaneler: Faşizmin tecrit politikaları ve devrimci tutsakların direnişi

    Mehmet Murat Yıldırım

    Özdağ serbest, ‘Barış’ tutsak!

    Zeynel A. Göçer

    Bir Banka, Bir Saat, Bir Yalnızlık: isviçre

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Ercüment Akdeniz

    ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

    Akdoğan Özkan

    Üç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı

    Fehim Taştekin

    Trumpoloji: Barış için densizlik!

    Kıvanç Eliaçık

    İran’ın güneşli günleri

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    İşçiler ne yapsın?

    11 Haziran 2025

    Grev okulundan dersler

    10 Haziran 2025

    İzBB grevinin hatırlattıkları…

    7 Haziran 2025
    KADIN

    Patriarkayı yık

    22 Haziran 2025

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.