“Küçük Feministin Kitabı” Güldünya Yayınları’ndan çıktı. Sassa Buregren’in 2006’da yazdığı kitabın, çevirmenliğini Ünzile Tekin yaptı.
Kitap, çocukların kadın hareketi tarihini ve taleplerini öğrenebileceği bir hap gibi. Miras hakkından oy hakkına, mesleğinde ilk olan kadınlardan ev içi iş bölümüne, özsavunmaya, bu kadar çok bilgi 120 sayfalık resimli bir kitaba sığdırmak kolay bir iş değil. Kitap, kahramanımız Ebba’nın gazeteyi karıştırırken gördüğü G8 zirvesi fotoğrafında hiç kadın olmadığını fark etmesiyle başlıyor. Ebba’nın sorgulamaları, üç kız ve iki oğlan çocuğundan oluşan “Beşler” grubunu kurması ve feminist anneannesiyle sohbetleriyle devam ediyor.
“Annelerimizin ataları” üzerine başlayan sohbet, kadınların haklarını nasıl mücadelelerle kazandığına doğru uzuyor. Yazar sözünü sakınmadan anlatıyor kadınların verdiği mücadeleyi ve zorlukları. Yani “aman çocuklara anlatıyoruz, yumuşatalım da anlatalım” gibi bir tavır yok kitapta. Gerçek neyse o. Açlık grevlerini, açlık grevindekilerin nasıl zorla beslendiğini, hepsini tek tek anlatıyor.
Kitap çocuklar için olduğundan, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri laf hiç dolandırılmadan, doğrudan bir dille ifade edilmiş. Ben en çok bu kısmını sevdim kitabın. Anlatılanları çocukların, eril bakış açısına sahip yetişkinlerden daha kolay anlayacağını, hatta bağzı yetişkinleri rahatsız edebileceğini düşündürüyor.
Kitap için Güldünya Yayınları’nın tanıtım yazısı şöyle:
”Her kız çocuğu, okulda, sokakta, parkta, hayatının bir aşamasında erkeklerin egemen olduğu bir dünyada yaşadığını ve kendisine oğlanlardan başka bir biçimde muamele edildiğini fark eder. Güldünya Yayınları’nın yeni kitabı Küçük Feministin Kitabı, bu âna ulaşmış kız çocukları için.
Feminist çocuk ve gençlik edebiyatının kült eserlerinden biri olan kitap İsveçli yazar ve sanatçı Sassa Buregren’in kaleminden çıkan uzun yıllar dünyanın farklı yerlerindeki küçük kızlara ulaştı.
İsveç’te yaşayan Ebba bir gazete haberini okurken adeta bir aydınlanma yaşar ve kadınlarla erkekler üzerine düşünmeye başlar. Sonra, gözlemlediği haksızlığa karşı neler yapabileceğini anneannesiyle ve arkadaşlarıyla konuşmaya başlar.
Bu işler hep böyle miydi, bunun bir çaresi yok mudur, bu konuda hangi yazarlar, ne zaman, neler yazdılar? Sınıfta sözünü kesen oğlanlarla, kızlara kendilerini kötü hissettiren reklamlarla vb. nasıl baş edebiliriz?”
*****
* Küçük Feministin Kitabı, Sassa Buregren, Çev: Ünzile Tekin, Güldünya Yayınları, 2015, 125 sayfa.
*Güldünya Yayınları adını, 2004 yılında, iki ağabeyi tarafından sokak ortasında vurulduktan sonra kaldırıldığı hastanede yine ağabeyleri tarafından öldürülen Güldünya Tören’den alıyor. Güldünya Yayınları, feminist teori ve politika kitaplarının yanı sıra dünyanın dört bir yanından kadın hareketi ve farklı feminist örgütlenme deneyimleri, kadın biyografileri ve tanıklık derlemeleri, kadın edebiyatçıların eserlerini ve kadın sanatçılar tarafından ya da onlar üzerine hazırlanmış kitapları yayınlayacak.
(Kaynek: Biamag – Çiçek Tahaoğlu / Güldünya Yayınları)