28 Kasımda doğan bir bebeğe ailesinin isteğiyle Ciwan ismiyle kimlik veren Nüfus Müdürlüğü personeline, ismin Türkçe dışı karakterler ile yazıldığı gerekçesiyle inceleme başlatıldı.
Mehmet Nabi Batuk/İzmir-İzmir’in Çiğli ilçesinde 28 Kasım’da dünyaya gelen bebeklerine Ciwan ismini koyan Canan – Abdullah Yılmaz çifti, çocuklarının isminin değiştirilmesi tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Bebeğin kimliğinde yazılı bulunan Ciwan isminde yer alan ‘w’ harfi, kimliğin çıkartılmasına onay veren Çiğli Kaymakamlığı Nüfus Müdürlüğü’nde kriz çıkardı. İsimde yer alan ‘w’ harfinin Türkçe olmaması nedeniyle ismin yeniden düzenlenmesini isteyen Müdürlük yetkilileri, kimliğe onay veren nüfus memuru hakkında soruşturma başlatılması talebiyle savcılığa başvuruda bulundu. Memurun sehven resmi işlem yaptığını savunan Müdürlük yetkililerinin talebi kabul edildiği takdirde bebek Ciwan’ın isminin değiştirilmesi yargılama konusu haline gelecek. Eğer Mahkeme, nüfus memurunu mahkûm edici bir karar alırsa Ciwan bebeğin isminin resmi olarak değiştirilmesi gündeme gelecek.
Baba Abdullah Yılmaz, yeni doğan çocuğunun isminin değiştirilmesini istemediklerini belirterek, nüfus müdürlüğünün böyle bir girişimde bulunması halinde konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtti. Son derece endişeli olduklarını dile getiren Yılmaz, ‘w’ harfinin harfinin değiştirilmesi durumunda eşi ile beraber yaptıkları tercih yapma özgürlüklerinin bir anlamının olmayacağını ifade ederek “Hükümet sürekli halklar arası barıştan dem vururken halen biz aile olarak çocuğumuza istediğimiz ismi veremiyoruz. Burada problemin olduğu anlaşılmaktadır, ancak yıllardır da herhangi bir çalışmanın da yapılmadığı da anlaşılmaktadır” dedi.
Bu olay ile karşılaştıktan sonra benzer olaylara yaptıkları araştırmalarda kendileri gibi birçok ailenin mağdur olduğunu gördüklerini kaydeden Yılmaz, 2015 yılına girmişken Türk halkı dışında olan halkların, kültürlerin bu gibi nedenler yüzünden mağdur edildiğine dikkat çekti. Yılmaz, yetkililere çağrıda bulunarak “ülkemize başarılarından dolayı gelen insanlara Türkiye Pasaportu verilirken isimlerinin bile Türkçe isimler ile değiştirildiği bir ülke sisteminde yaşıyoruz. Bu bir devlet ayıbıdır. Devlet insanlar için kurulur, bir insan farklılığından dolayı ötekileştirilmemesi içinde olduğu topluma aynılaştırılmaması gerekir. Bunun devlet tarafından anayasal güvence altına alınması zorunluluğu vardır” diye konuştu.