Kayseri’nin Develi ilçesinde bulunan Öksüt Madencilik’e ait altın madeninde, Çiftay Madencilik’e bağlı çalışan taşeron işçiler, taban ücretlerinin artırılması talebiyle 3 gün iş bıraktı. Öksüt Madencilik’in yabancı sermayesinin temsilcisinin ayak oyunlarına giriştiğini, kendilerini işsizlikle tehdit ettiğini belirten işçiler, eylemlerini bitirmek zorunda kaldıklarını belirtti.
“Taban ücretlerimiz artırılsın”
Yabancı sermayeli Öksüt Madencilik’te taşeron şirket Çiftay’a bağlı çalışan işçiler, 30 bin lira olan taban ücretlerinin 55 bin liraya çıkarılmasını istedi. Aldıkları ücretin yan haklarla şişirilmemesini, doğrudan taban ücretin artırılmasını isteyen, bu sebeplerle iş bırakan işçiler, “Düşük taban ücret bizi çok mağdur etti. Zam taban ücrete geliyor, bu düşük olunca aldığımız zam da düşük oluyor. Bir de toplam ücreti şişirerek gözümüzü boyadıkları yemek parası, İSG primi ilk ihtarda kesiliyor, biz yine 30 bin liraya çalışır duruma geliyoruz. Biz tam ücretlerimizin yükseltilmesini istiyoruz” diye konuştu.
“Eşit işe eşit ücret”
Çiftay işçilerinin eylemlerinin bir diğer nedeni ise ana firma olan Öksüt Madencilik işçileriyle aralarındaki ücret farkı. Çiftay’a bağlı bir taşeron işçi, “Ana firmada çalışan işçiler 15 çeyrek altın ikramiye alırken bize Dünya Madenciler Günü’nde 1 çeyrek altın verip, ‘Bunu vermek zorunda da değiliz’ dediler. Biz bu toprağın insanıyız. Develi’nin toprağından altın çıkarıyorlar, bu altında en çok bizim hakkımız var. Biz bu hakkımızı istedik. Ana firmada herhangi bir iş yapan insan, bizim şeflerimizden daha fazla kazanıyor. Biz onların ücretleri düşsün istemiyoruz elbette, hatta daha fazla kazansınlar ama biz de aynı işi yapıyorsak aynı ücreti alalım” dedi.
İş bırakma eyleminin ardından patron vekili ile görüştüklerini belirten işçiler şunları söyledi: “Aramızda kimsenin tanımadığı, bizim üniformalarımızı giymiş yabancılar vardı. Polis olduklarını düşündük. Zaten Andre (Patron Temsilcisi) direkt bakanlığı aramış, doğrudan devletle bağlantısı var bu adamın. Eylemlerin devam etmesi halinde 1 ay üretimi durduracağını, bu sürenin duruma göre 1 seneye de çıkabileceğini söyledi.”
“Sendikayı kim istemez”
Çiftay’a bağlı yaklaşık 600 maden işçisinin 28 Ocak günü başlatmış olduğu grev 3 günün ardından sonlanmış oldu. Yabancı sermayenin temsilcisinin, polisle, askerle, ‘Dükkanı kapatıp gitmekle’ tehdit ettiği işçiler, sendikalı da değil. Hangi işçiye sendikayı sorsak “Kim istemez! Ama mahkemelik olmuşuz, senelerdir uzatıyorlarmış. Bizim sendikalı olmamıza izin vermiyorlar” diyor.