Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Kürt Dili Bayramı, ana dili ve sağlık

    14 Mayıs 2025

    Tarihi bir dönemeç: PKK’nin feshi ve barışın kapısı

    14 Mayıs 2025

    Erol Eğrek soruları

    13 Mayıs 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      Tarihi bir dönemeç: PKK’nin feshi ve barışın kapısı

      14 Mayıs 2025

      Makine Bilinci ve Pozitivist Aklın Eleştirisi

      13 Mayıs 2025

      PKK’nin Dönüşümü ve Stratejik İttifakın Yeni Eşiği

      12 Mayıs 2025

      Köy diye başladı, özgürlük diye büyüdü: Erdoğan Öven Engelliler Köyü

      10 Mayıs 2025

      Hrant, Sırrı ve Selo

      8 Mayıs 2025
    • Seçtiklerimiz

      Erol Eğrek soruları

      13 Mayıs 2025

      PKK’nin kendisini feshi üzerine

      13 Mayıs 2025

      Teslimiyete hayır; barışa davet var!

      13 Mayıs 2025

      Soma faciası: Sizce kömür madeninde çalışan bir işçi ne kadar kazanıyordur?

      12 Mayıs 2025

      Engellilere vergi engeli

      12 Mayıs 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      Gençler geleceksizliğe mahkum edilişilerine baş kaldırıyor – Ertuğrul Kürkçü

      23 Mart 2025

      İzmir’in kadın itfaiyecileri ve muhtarları

      16 Mart 2025

      “Çelişkilerden imkân üretmek…” – Ertuğrul Kürkçü

      1 Mart 2025

      Kuzey Kore efsaneleri: Bir akıl dışı çılgınlıklar ülkesi mi? – Kavel Alpaslan

      26 Şubat 2025

      Suriye’de Aleviler hedef tahtasında: Tehcir, işkence, katliam* – Hamide Rencüs

      25 Şubat 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Can Dündar: Suç işleyen Cumhurbaşkanı’nın yargılanmasını istemek suç değildir

    Can Dündar: Suç işleyen Cumhurbaşkanı’nın yargılanmasını istemek suç değildir

    Siyasi Haber2 Nisan 2016
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Can Dündar ve Erdem Gül dün tekrar hakim karşısına çıktı. Erdoğan’ın avukatının “IŞİD’e yardım edildiği algısını oluşturan var mı?” sorusuna Dündar, “Evet, Erdoğan” cevabını verdi. Savcının tutuklama talep etmediği mahkeme 22 Nisan’a ertelendi.

    İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşma öncesi salonun bulunduğu koridora çevik kuvvet yığınağı yapıldığı görüldü. Duruşmaya girmek için bariyerlerin önünde bekleyen avukatlar da Foto-Film Şube polisleri tarafından kamera kaydına alındı.


    Avukat sınırlaması


    Saat 10.00’da başlayacak duruşma için avukatlar bariyeri geçerek duruşma salonuna gitmek isteyince güvenlik görevlileri ellerinde 77 kişilik liste olduğunu bu listede isimleri yer alanların duruşma salonuna alınacağını söylediler. Bunun üzerine bazı avukatlar ‘Yetki belgesi olan avukatlar alınmayacak mı’ diye yüksek sesle tepki gösterdiler. Dündar ve Gül’ün avukatlarından Bülent Utku, kendilerinin de duruşmaya katılmak isteyen ve yetki belgesi sunan avukatların listesini UYAP üzerinden mahkemeye sunduklarını buna rağmen mahkemenin bir önceki duruşmaya katılan avukatların duruşmaya girmesine karar verdiğini söyledi. Mahkeme heyeti ile yapılan görüşmenin ardından yetki belgesi sunan yaklaşık 500 avukatın duruşma salonuna alınmasına karar verildi. Karar beklenirken koridorda izdiham yaşandı.


    ‘Hükümet üyesi değiller’


    CHP’li 8 milletvekili, dava konusu olan görüntülerin çekildiği tarihin 24-25’inci döneme denk geldiğini, kendilerinin de o tarihte milletvekili olduğunu hatırlatarak, bir suç işlenmişse ve Başbakan da bu suçtan etkilenmişse o dönem milletvekili olarak kendilerinin etkilendiğini belirterek davaya katılma talebinde bulundu. HDP’li bazı milletvekilleri de duruşmaya katılma talebinde bulundu. Söz konusu taleplerin duruşma savcısı tarafından reddedilmesinin istenmesinin ardından Dündar ve Gül’ün avukatlarından Fikret İlkiz, “İddia makamı suçtan doğrudan zarar görmeyenlerin katılma talebinin reddini istiyor. Bunu biz de onaylıyoruz. Cumhurbaşkanı ve MİT’in de suçtan doğrudan zarar gören konumunda olmadığı için katılma talebinin kabulünden rücû edilmesini talep ediyoruz” dedi. Heyet de milletvekillerinin bu talebini “hükümet üyeleri olmamaları yasama üyeleri olmaları” gerekçesi ile reddetti. Taleplerin değerlendirilmesinin ardından 473 sayfalık iddianamenin özeti okundu.


    Görüntüler izlendi


    Dündar savunmasına, MİT TIR’larında bulunan mühimmatların bulunduğu operasyonda kaydedilen görüntüleri izleyerek başlamayı talep etti. Talebinin kabul edilmesinin ardından duruşma salonunda görüntüler izlendi. Dündar, Anayasa Mahkemesi’nin kendileri hakkındaki hak ihlali kararına ilişkin Erdoğan’ın “Uymuyorum, saygı duymuyorum, mahkeme direnebilirdi’ sözlerinin yargılamaya yetkili yerlere çağrı yapma cüreti olduğunu söyledi. Dündar, görüntülerde TIR’lar durdurulduktan sonra MİT’çi olduğunu söyleyen kişilerin yaka paça araçtan indirildiğini anımsatarak, “Devletin güvenlik güçleri birbirine silah çekiyor. Bu Talat Aydemir’in başarısız darbe girişiminden sonra ilk kez gerçekleşti. Ayrıca sır denilen şey, MİT TIR’ları durdurulduktan sonra TBMM’de konuşuldu. Dönemin Başbakanı Erdoğan’ın da aralarında olduğu onlarca kişi demeç verdi konuyla ilgili. Yani sır, bizim haberimizle ifşa olmadı” dedi. Dündar haklarındaki iddianameyi düzenleyen Başsavcı Vekili İrfan Fidan’ın görüntülerin kurgu olduğu iddiasıyla soruşturma başlattığını kaydederek, “Görüntüler kurguysa biz neden devletin sırrını ifşadan yargılanıyoruz” diye sordu.


    Dündar, duruşma salonundaki oturma düzeninin yanlış olduğunu belirterek, “Biz müştekiyiz, bu suçu isleyenler sanık olmalı. Cumhurbaşkanı’ndan Başbakanı’na kadar devlet halkına yalan söylüyorsa ‘olsun, sesimi çıkarmayayım’ mı demeliydim? Suriye’deki yangına benzin döküldü silah gönderilerek” dedi. Dündar iddianamede kendilerine “FETÖ/ PDY silahlı terör örgütüne” yardım suçlamasının yöneltildiğini anımsatarak, “Tanımam ben bahsedilen örgütten kimseyi. Hatta okullarında ‘CIA ajanları yetiştiriliyor’ haberim nedeniyle davalık olduk. Cemaatçi polisler tarafından telefonlarım dinlendi” dedi.


    Dündar, paralel devleti Erdoğan ve Fethullah Gülen’in inşa ettiğini aktararak, “Aralarında kırgınlık olana kadar birliktelerdi. Sonra Erdoğan, Gülen’e “Ne istediniz de vermedik”, kamuoyuna ‘Pardon kandırılmışız’ dedi. Ama biz kandırılmadık. Burada hesap vermesi gereken, Erdoğan ve Gülen’dir. Cumhurbaşkanı kandırıldıysa bedelini ödemelidir. Anayasanın açık hükmüne ve AYM kararına uymayan Cumhurbaşkanı’nın sözlerini biliyoruz. Güçlü olan o, ama güçlüler her zaman haklı değildir. Haklı olan biziz ve gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz. Cumhurbaşkan’ı emretti, sonuç böyle oldu gibi bir hukuk garabetine izin vermeyin” diyerek savunmasını tamamladı.


    Dündar, “Silahlar YPG’ye gönderilseydi ve haberini yapsaydım, ben kahraman olacaktım, MİT’çiler sanık olacaktı” dedi. Erdoğan’ın avukatı “Türkiye IŞİD’e yardım ediyor algısı var mı, varsa bu algıyı kim oluşturuyor” diye sordu. Dündar da “Evet, var. Cumhurbaşkanı Erdoğan” diye yanıtladı. Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, “MİT yasasına göre MİT mensuplarının soruşturulması için Başbakan’dan izin alınması gerekiyor. Ama o soruşturma ve durdurma Başbakan’dan izin alınmadan yapılmıştı. Dolayısıyla burada suç var” dedi. Dündar da, “Evet orada da suç var. Ama atladığınız bir yer var. Ya Başbakan da bu suçun ortağıysa” şeklinde yanıt verdi.


    ‘Gülen’i hükümet tanır’


    Daha sonra savunma yapan Erdem Gül, MİT TIR’ları haberlerinin yapıldığı dönemde Türkiye’nin Suriye politikalarının tartışıldığına dikkat çekerek “Ortadoğu’da sürekli gördüğümüz katliam haberleri henüz Türkiye’de yoktu. Reyhanlı ile başladı” dedi. Gül, silah sevkıyatı belgeleri eline geldiğinde haber yaptığını belirterek “Türkiye katliamla karşı karşıyaysa görev icabı haber yaparım. Yapılan haberler eleştirilebilir, tartışılabilir ama soruşturma konusu yapılamaz. Ben devlet içindeki kavgayı bilmek zorunda değilim” ifadesini kullandı. Savcı Çalışkan’ın “Haber yapmadaki saikiniz ve ısrarınızın nedeni nedir” sorusunu yönelttiği Gül, “Ben Ortadoğu’daki katliamların ülkemizde yaşanmaması için bu haberleri yaptım” dedi. Gül, savcının “Gazeteciliği yargılamıyoruz eyleminizi yargılıyoruz. FETÖ örgütüyle bağlantınız var mı” sorusunu ise “Gülen’i tanımam. Onları hükümet tanır” şeklinde yanıtladı.


    Salonda alkış koptu


    Savcı Çalışkan, savunmaların ardından Dündar ve Gül’ün tutuklanmasıyla ilgili bir talepte bulunmadı. Bunun üzerine salonda alkışlar yükseldi. Mahkeme, Dündar ve Gül hakkındaki yurtdışı çıkış yasağının kaldırılması talebini reddederek tanık Emre Erciş hakkında zorla getirme kararı verdi. Selam Tevhid davası ile birleştirme talebinin ileriki aşamalarda değerlendirilmesine hükmeden heyet, duruşmayı 22 Nisan’a erteledi.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    Kürt Dili Bayramı, ana dili ve sağlık

    14 Mayıs 2025

    Bahçeli’nin ‘totaliter’ fantezileri

    3 Nisan 2025

    RTÜK Başkanı Şahin’den ‘boykot’ açıklaması: Destek veren kanallar takip edilip gereği yapılacak

    2 Nisan 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Zeynel A. Göçer

    Tarihi bir dönemeç: PKK’nin feshi ve barışın kapısı

    Azad İzci

    Makine Bilinci ve Pozitivist Aklın Eleştirisi

    Tuncay Yılmaz

    PKK’nin Dönüşümü ve Stratejik İttifakın Yeni Eşiği

    Mehmet Murat Yıldırım

    Köy diye başladı, özgürlük diye büyüdü: Erdoğan Öven Engelliler Köyü

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Ercüment Akdeniz

    Erol Eğrek soruları

    Ertuğrul Kürkçü

    PKK’nin kendisini feshi üzerine

    Mehmet Murat Yıldırım

    Teslimiyete hayır; barışa davet var!

    Aslı Atasoy

    Soma faciası: Sizce kömür madeninde çalışan bir işçi ne kadar kazanıyordur?

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    Emeğin Son Çaresi: Boykot Stratejisini Anlamak – Eric Dirnbach

    7 Nisan 2025

    Ankara Tabip Odası, TTB, KESK, TMMOB: Barışçıl protesto haklarına müdahaleye son verin

    28 Mart 2025

    DİSK ve KESK’ten adliye önünde açıklama

    26 Mart 2025
    KADIN

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025

    Kadınlar Taksim’de yasağa rağmen yürüdü: Susmuyor, isyan ediyoruz

    8 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.