HABER MERKEZİ – Türkiye milletvekili seçimleri için sandık başında. 53 milyon 765 bin 231 seçmenden sandığa gidenlerin oy kullanma işlemi saat 08.00’de başladı.
Seçmenler 17.00’ye kadar sandık başına gidip oy kullanabilecekler. 20 siyasi partinin katıldığı seçimde 165 de bağımsız milletvekili adayı yarışıyor. AKP, AP, BTP, Cumhuriyet Halk Partisi, DP, DSP, HKP,, Halkların Demokratik Partisi, KP, MHP, MP, SP ve VP, 85 seçim çevresinde, Hak ve Özgürlükler Partisi 75 seçim çevresinde, Merkez Parti 73 seçim çevresinde, LDP 58 seçim çevresinde, DYP ve Yurt Partisi 56 seçim çevresinde, Toplumsal Uzlaşma, Reform ve Kalkınma Partisi 55 seçim çevresinde, Hak ve Adalet Partisi 43 seçim çevresinde seçime katılıyor.
KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN
Nerede oy kullanacağını ysk.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz. Oy kullanacaklar yanlarında kimlik, pasaport, ehliyet ya da evlenme cüzdanı götürmek zorunda.
7 Haziran genel seçimlerinde 174 bin 236 sandık kurulacak. Seçmenlerin öncelikle dikkat etmesi gereken husus T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu kimliklerini yanlarında bulundurmak. Seçmen kağıtları yanında olmayan seçmenler oy kullanacakları yerlerde asılı olan seçmen tablolarından da hangi sandıkta ve kaçıncı sırada oy kullanacaklarını öğrenebilirler. Seçmenler oy kullanma işleminin başında bütün partilerin amblemlerinin ve bağımsız adaylarının isimlerinin yer aldığı oy pusulasını sandık başkanından teslim alacak.
OY KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLECEK?
Seçmenlerin oy pusulasının üzerinde bir, pusulanın konulacağı zarfın üzerinde iki mühür olmasına dikkat etmesi de çok önemli. Oy pusulasını ve evet mührünü aldıktan sonra seçmenler kabine girerek oy verme işlemini gerçekleştirecek. Mührü basarken ‘Evet’i oy kullanılan parti veya bağımsız adayın isminin bulunduğu yuvarlağa denk getirmesiyle de oyunun geçersiz sayılmasını önlenmiş olacak. Oy verilen alan üste gelecek şekilde pusula dışa doğru katlanarak zarfa yerleştirilerek, zarfın ağzı kapatılacak. Zarf sandığa atıldıktan sonra seçmen oy kullandığına dair imzasını atacak. Engelli ve yaşlı vatandaşlar da ya bir akrabalarıyla ya da kendilerine yardımcı olacak bir seçmenle oy kullanabilecekler. YSK seçmenlere oy kullanma işlemi sırasında yanlarında cep telefonu ya da görüntü cihazı bulundurmama uyarısında da bulundu.
Oy verme günü saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.
YAYIN SAATİNE YSK KARAR VERECEK
Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.Bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.