Norveç İşçi Partisi Gençlik Teşkilatı Başkanı Eskil Pedersen, Utoya katliamının 4’üncü yıldönümü öncesi yaptığı açıklamada “polis katliamı önleyebilirdi” dedi.
22 Temmuz 2011 tarihinde önce hükümet binalarına bombalı saldırı, ardından Utoya adasındaki gençlik kampına silahlı saldırıda bulunarak çoğu genç toplam 77 kişiyi öldüren ve 33 kişiyi yaralayan Anders Behring Breivik’in katliamı tüm dünyayı dehşete düşürmüştü.
Katliamın engellenemememiş olmasını hayretle karşıladığını söyleyen, 4 yıl önceki katliam günü adada olan İşçi Partili Eskil Pedersen, “Herkes ‘22 Temmuz katliamı keşke olmasaydı’ diyor. Olmayabilirdi. Polis gerekli önlemleri alsaydı katliam yaşanmazdı. Ben polise kızgınım. Sadece ben değil evladını kaybeden çok sayda aile kızgın. 22 Temmuz komisyonu da ‘polis suçluyu katliam yapmadan önce yakalamalıydı’ şeklinde rapor yazdı. Zamanın Başbakanı Stoltenberg, Norveç halkının benzeri olaylara daha hazırlıklı olması gerektiğini söylemişti. Politikacılar Breivik katliamını hiçbir zaman siyasi malzeme yapmamalı. Aradan 4 yıl geçti, katliam yaşanmasa belki bugünkü tedbirler halen daha alınmamış olacaktı. İşte bu şeyler beni kızdırıyor. Biliyorum o gün kadınlı erkekli tüm polisler ellerinden geleni yaptılar ama geç kalınmıştı. O gün Gençlik Teşkilatı Başkanı olarak ilk kez kampa katılmıştım. Eski Başbakan Gro Harlem’i karşılayacağımız için heyecanlıydım. O gittikten sonra Utoya adasının üzerine kara bulutlar çöktü. Aradan 4 yıl geçti halen daha dün gibi heyecanlıyım” dedi.
Ağustos ayında yine kamp kuracaklar
564 kişinin kamp yaptığı ve 69 kişinin hayatını yitirdiği Utoya adasında, katliamın 4’üncü yılında ilk kez İşçi Partisi Gençlik Teşkilatı tekrar kamp kuracak. Ağustos ayında kurulacak kampa, olaydan sağ kurtulanlar ve yakınları, ölenlerin yakınları, yerel ve ulusal siyasetçiler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri gibi çok geniş çaplı katılım bekleniyor. Eskil Pedersen katılımın 1000 kişinin üzerinde olacağını söyledi. Polisin kamp boyunca alacağı çok geniş güvenlik önlemeleri için şimdiden hazırlıklarını tamamladığı bildirildi. Eskil Pedersen, 22 Temmuz 2011 katliamının ardından adadan sağ kurtulan gençler için “Utoya nesli”, “22 Temmuz Nesli” gibi deyimler oluştuğunu belirterek, demokrasinin korunması için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.