Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    İSİG: ‘Yarınımız’ olan gençlerimiz için ‘bugün’ mücadele etme zamanıdır…

    19 Mayıs 2025

    4 trilyon doların politik çerçevesi

    19 Mayıs 2025

    Birileri ‘İşsizlik azalıyormuş’ diyor!

    19 Mayıs 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      Tarihin sustuğu yüzyıl: Kürtler, Lozan ve barışın hikâyesi

      18 Mayıs 2025

      Demokratikleşme 19 Mayıs’la yüzleşmeden olmaz

      18 Mayıs 2025

      Gerilla’nın devletle bütünleşme örneği olarak Mujica ve Ortega

      17 Mayıs 2025

      Tarihi bir dönemeç: PKK’nin feshi ve barışın kapısı

      14 Mayıs 2025

      Makine Bilinci ve Pozitivist Aklın Eleştirisi

      13 Mayıs 2025
    • Seçtiklerimiz

      4 trilyon doların politik çerçevesi

      19 Mayıs 2025

      Birileri ‘İşsizlik azalıyormuş’ diyor!

      19 Mayıs 2025

      Orta Doğu’yu ‘ustalık’ çarptı

      19 Mayıs 2025

      Eski gerilla, yeni makul: José “Pepe” Mujica

      17 Mayıs 2025

      Lozan öncesine değil, dönebiliyorsak daha da öncesine dönelim

      16 Mayıs 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      Gençler geleceksizliğe mahkum edilişilerine baş kaldırıyor – Ertuğrul Kürkçü

      23 Mart 2025

      İzmir’in kadın itfaiyecileri ve muhtarları

      16 Mart 2025

      “Çelişkilerden imkân üretmek…” – Ertuğrul Kürkçü

      1 Mart 2025

      Kuzey Kore efsaneleri: Bir akıl dışı çılgınlıklar ülkesi mi? – Kavel Alpaslan

      26 Şubat 2025

      Suriye’de Aleviler hedef tahtasında: Tehcir, işkence, katliam* – Hamide Rencüs

      25 Şubat 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Birileri ‘İşsizlik azalıyormuş’ diyor!

    Birileri ‘İşsizlik azalıyormuş’ diyor!

    SÜLEYMAN KARAN İlke TV için yazdı: NEET (not in education, employment or training-öğretimde, istihdamda ve eğitimde yer almayan), günlük dilde ‘ne okulda,ne işte’ dediğimiz 15-24 yaş arasındaki demografik grup… Eurostat verilerine göre Türkiye, AB ülkeleri içinde en yüksek NEET oranına (yüzde 26.4) sahip ülke. (...) Ne diyorlardı; ‘bekâ meselesi’ değil mi? Alın size gerçek bir bekâ mesesi işte!
    Süleyman Karan19 Mayıs 2025
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    İstatistik önemlidir. Aynı zamanda istatistik biliminin belli ölçütleri vardır. Söz gelimi eksik verilerle sonuç almanız mümkün değildir, aynı şekilde istatistiğin konusunun bağlamını tahrif edebilecek bilgileri kullanamasınız veyahut bazı verileri kullanıp bazılarını görmezden gelemezsiniz. Aynı zamanda; şeffaf, denetlenebilir ve hesap verebilir olması gerekir istatistikleri yapan kurumun… Buraya kadar tarif ettiğim bu niteliklerinin hiçbirini Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) bulamazsınız!

    Enflasyon verileri en fazla manipülasyonun yapıldığı veriler, ancak bu kurumun yayımladığı pek çok istatistik kullanılan ya da kullanılmak istenmeyen veriler sebebiyle gerçekliği yansıtmıyor, eğer ki veriler yeterliyse, bu kez sonuçların veriliş tarzı ve yorumlamalarında çarpıtmalarla karşı karşıya kalıyorsunuz.

    Yakın bir örnekten yola çıkarak ne demek istediğimi açıklayayım. TÜİK’in 2025 yılı ilk çeyreğine ilişkin ‘Hanehalkı İş gücü Araştırması’ndan ve bunun manşetlere nasıl taşındığından… Araştırmaya geçmeden önce de bir veri paylaşayım: Sanayi sektöründe çalışan sayısı mart ayı itibarıyla son bir yılda 132 bin 638 azalarak 4 milyon 880 bine geriledi. Sanayi sektöründe 2019 Mayısı’ndan bu yana en büyük istihdam kaybı gözlendi. Ancak, TÜİK ve bir kısım medyaya göre işsizlik oranı düşüyor!

    TÜİK’e göre emek piyasasında her şey yolunda gidiyor ama…

    Gelelim araştırmaya… İşte sonuçlar: TÜİK’in ‘Hanehalkı İş gücü Araştırması’ sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2025 yılının birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 183 bin kişi azalarak 2 milyon 884 bin kişi oldu. Yani yeni iş alanları yaratılmış!.. İşsizlik oranı ise 0.4 puanlık azalışla yüzde 8.2 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 6.6, kadınlarda yüzde 11.2 olarak tahmin edildi. İstihdam edilenlerin sayısı 2025 yılının birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 266 bin kişi azalarak 32 milyon 389 bin kişi, istihdam oranı ise 0.5 puanlık azalışla yüzde 48.9 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 66.3’ken, kadınlarda yüzde 31.9…

    Devam edelim… İşgücü 2025 yılının birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 449 bin kişi azalarak 35 milyon 273 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0.8 puanlık azalışla yüzde 53.3 olarak gerçekleşti. İş gücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71, kadınlarda ise yüzde 36 oldu. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki çeyreğe göre 0.9 puanlık azalışla yüzde 15’e geriledi. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 10.8, kadınlarda ise yüzde 22.7 olarak tahmin edildi.

    İşsizlik oranını bırak, atıl işgücüne bak

    Bundan sonrası emek piyasasında olup bitenlerin, biraz önceki verilerin ortaya koyduğu gibi hiç de toz pembe olmadığının ipuçlarını verir nitelikte… Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı 2025 yılının birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 0.4 puanlık artışla yüzde 28.5 oldu. Bu oran, genişletilmiş işsizlik tanımının oranı… Yani istihdamın ‘çıplak görünümü’nün…  Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 18.4’ken, potansiyel iş gücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 19.6 olarak tahmin edildi. Yani istatisik verilerin ve yorumlarının gizlemeye çalıştığı gerçeklikle yüz yüze gelmeye başladık! Öyle manşetlere yansıdığı gibi işsizlik oranında azalma değil, gerçek işsizlikte artış olduğunu, hem de oranın hiç de azımsanmayacak bir oran olduğunu gösteriyor bu rakamlar. Yazının başında belirttiğim sanayi sektörü istihdam verileriyle çelişmeyen, bu eğilimi doğrulayan oran işte bu ‘atıl işgücü oranı’.

    İş aramaktan umudunu kesenlerin sayısı artıyor

    Bu istatistiklerde yer almayan, bir başka gizli işsizlik kategorisi daha var, iş bulma umudunu yitirmiş ya da diğer sebeplerle iş aramayanlar… Resmi işsiz sayısı 2 milyon 884 binken, bu kategoride yer alanların toplamı 5 milyon 37 bin! Bu insanların 2 milyon 779 bini iş bulma umudunu yitirenlerden, 2 milyon 258 bini ise ya uygun ücret beklentisine göre bir iş bulamayan veya pek çok diğer sebepten ötürü iş aramayı bırakmış olanlar. Sadece son dört yılda iş bulma umudunu yitirip iş aramayanların sayısı 1 milyon 65 bin kişi artış göstermiş. Daha netleştireyim: ‘Potansiyel iş gücü’ kategorisinde 5 milyon 180 bin yurttaşımız var; bunların 2 milyon 778 bini iş bulma umudu olmayanlar, 2 milyon 258 bini ise ‘işbaşı yapabilecek olup iş aramayanlar’ olarak tanımlanıyor. Bu iki grubun haricinde, ‘iş arayıp işbaşı yapamayacak olanlar’ın sayısı sadece 144 bin. Bu 144 bin kişi ailevi sebepler, hastalık ve benzer nedenlerle iş gücüne katılım sağlayamayanlar.

    Geniş tanımlı işsizlikte süreç içindeki artış eğilimine gelince… TÜİK 2025 yılı ilk çeyrek verilerine göre geniş tanımlı işsizlik, yani atıl işgücü oranı yüzde 28.5’e yükseldi. Bu oran 2023 yılının birinci çeyreğinde yüzde 22.1, 2024 yılının birinci çeyreğinde yüzde 24.8’di.

    Nitelikli istihdamın düşüklüğüne dikkat

    DİSK-AR tarafından yapılan ‘kayıtlı ve tam zamanlı istidamda’ (KATİ) hesaplamasıyla çalışma çağındaki (15+ yaş) 66 milyon kişinin sadece 22.3 milyonunun KATİ kapsamında çalıştığı ortaya çıktı. Bu durum nispeten nitelikli istihdamın düşüklüğünü ortaya koyuyor.

    TÜİK’e göre dar tanımlı işsizlik 2012’den bu yana en düşük oran olsa da geniş tanımlı işsizlik pandemi günlerindeki seviyelerde… Geniş tanımlı işsizlikle dar tanımlı işsizlik arasındaki makas açılmaya devam ediyor. Dar tanımlı işsizlik yüzde 7.9 olarak açıklandı. Geniş tanımlı işsizlik ise 2014 yılından bu yana (134 ay) en yüksek dördüncü ayında.

    Genç işsizliği demek geleceksizlik demek!

    Bitmedi… Bir de yapısal sorunlar var. Emek piyasasındaki en temel gösterge ‘atıl iş gücü oranı’, ancak bunun alt kırılımları başka yapısal sorunları da ortaya koyar cinsten… En önemlisi genç işsizliği, diğeri ise cinsiyetler arası iş gücüne katılım oranındaki uçurum.

    TÜİK’in resmi istihdam oranı 2025 birinci çeyreğinde yüzde 48.9 olarak açıklandı. DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden hareketle hesaplanan KATİ oranı ise yüzde 33.8. Kadınlarda resmi istihdam oranı yüzde 31.9’ken, KATİ oranı yüzde 19.7, erkeklerde ise resmi istihdam oranı yüzde 66.3’ken, KATİ oranı yüzde 48.1… KATİ oranı resmi istihdam oranından genelde 15.1 puan, kadınlarda 12.2 ve erkeklerde ise 18.2 puan düşük olarak gerçekleşti. Cinsiyetler arasındaki farkın ne denli yüksek olduğu açık seçik ortada! DİSK-AR tarafından yapılan KATİ hesaplamasıyla çalışma çağındaki 33.5 milyon kadının sadece 6.6 milyonu, çalışma çağındaki 32.8 milyon erkeğin ise 15.8 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda yer alabiliyor.

    Ebeveyn evinde gelecek umudu olmayan gençlik

    Gençlerin durumu ise daha da umut kırıcı… AK Parti hükûmetleri döneminde gençlerde işsizlik vahim bir hâl aldı. AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılının üçüncü çeyreğinden bu yana gençlerde geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 26’dan yüzde 37.5’e yükseldi. Genç kadınlarda geniş tanımlı işsizlik ise daha yüksek oranda seyretmeye devam ediyor. 2025 yılının birinci çeyreğinde 15-24 yaş arası erkeklerde dar tanımlı işsizlik yüzde 11.2 ve geniş tanımlı işsizlik yüzde 32 olarak hesaplanırken, 15-24 yaş arası genç kadınlarda ise dar tanımlı işsizlik yüzde 22.1, geniş tanımlı işsizlik yüzde 46.9 olarak hesaplandı. Yani gençlerde de cinsiyetler arasında istihdama katılım oranındaki makas çok yüksek.

    Genç nüfus içinde hızla yükselen bir grup var, NEET (not in education, employment or training-öğretimde, istihdamda ve eğitimde yer almayan), günlük dilde ‘ne okulda,ne işte’ dediğimiz 15-24 yaş arasındaki demografik grup… Eurostat verilerine göre Türkiye, AB ülkeleri içinde en yüksek NEET oranına (yüzde 26.4) sahip ülke. Türkiye’den sonra Avrupa ülkelerinde en yüksek NEET oranına sahip üç ülke Romanya (yüzde 14.5), İtalya (yüzde 15.2) ve Sırbistan (yüzde 14.9). Avrupa ülkeleri arasında NEET oranı en düşük olan dört ülke ise yüzde 4.9 ile Hollanda, yüzde 5 ile İzlanda, yüzde 6.3 ile İsveç ve yüzde 6.8 ile Norveç. AB üyesi ülkeler ortalamasında ise NEET oranı yüzde 11. Türkiye’nin NEET oranı AB üyesi ülke ortalamasının 2.4 katı!..

    NEET, genç bir insanın en verimli çağında salt işsiz olmasını ifade etmenin ötesinde toplumsal hayattan kopuşunu da ifade ediyor. Geleceksizlik duygusu gitgide artıyor ve aynı zamanda çok ciddi ruhsal sorunlara da yol açıyor. Bir ülkenin geleceği gençlerdir değil mi? Yani sorun salt bir demografik grubun sorunu olmanın ötesinde, bir ülkenin geleceği sorunu… Ne diyorlardı; ‘bekâ meselesi’ değil mi? Alın size gerçek bir bekâ mesesi işte! 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda böyle bir yazıyı yazıyor olmak da bir o kadar üzücü!..

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    4 trilyon doların politik çerçevesi

    19 Mayıs 2025

    Orta Doğu’yu ‘ustalık’ çarptı

    19 Mayıs 2025

    Eski gerilla, yeni makul: José “Pepe” Mujica

    17 Mayıs 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Mehmet Murat Yıldırım

    Tarihin sustuğu yüzyıl: Kürtler, Lozan ve barışın hikâyesi

    Tolga Güney

    Demokratikleşme 19 Mayıs’la yüzleşmeden olmaz

    Burak İmrek

    Gerilla’nın devletle bütünleşme örneği olarak Mujica ve Ortega

    Zeynel A. Göçer

    Tarihi bir dönemeç: PKK’nin feshi ve barışın kapısı

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Fehim Taştekin

    4 trilyon doların politik çerçevesi

    Süleyman Karan

    Birileri ‘İşsizlik azalıyormuş’ diyor!

    Akdoğan Özkan

    Orta Doğu’yu ‘ustalık’ çarptı

    Barış Yıldırım

    Eski gerilla, yeni makul: José “Pepe” Mujica

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    Emeğin Son Çaresi: Boykot Stratejisini Anlamak – Eric Dirnbach

    7 Nisan 2025

    Ankara Tabip Odası, TTB, KESK, TMMOB: Barışçıl protesto haklarına müdahaleye son verin

    28 Mart 2025

    DİSK ve KESK’ten adliye önünde açıklama

    26 Mart 2025
    KADIN

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025

    Kadınlar Taksim’de yasağa rağmen yürüdü: Susmuyor, isyan ediyoruz

    8 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.