24 Ocak’ta Ankara’da yaşamını yitiren Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi’nin (SYKP) kurucularından, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Parti Meclisi (PM) üyesi yazar Bereket Kar, memleketi Antakya, Samandağ’ın Ziri (Yeşilyazı) köyünde yapılan, yaklaşık 1000 kişinin katıldığı bir törenle sonsuzluğa uğurlandı.
Köyün girişinde yüzlerce kişi tarafından karşılanan Bereket Kar’ın tabutu törenin yapılacağı alana kadar omuzlarda taşındı. Törene ailesi ve köylülerinin yanı sıra, başta SYKP’liler ve DEM Partililer olmak üzere çeşitli devrimci ve demokratik kurumların temsilcileri ile Antakya’dan ve Türkiye’nin çesitli illerinden gelen yüzlerce kişi katıldı.
Törende SYKP Eş Genel Başkanı Feray Mertoglu, Toplumsal Emek ve Dayanışma Vakfı (TEDAV) adına 70’li yıllardan beri yoldaşı olan Cavit Uğur, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğullari, oğlu ve yoldaşı Nidal Kar birer konuşma yaptı. Ürdün Halkın Birliği Partisi adına İmad el Malhi, Lübnan Sendikalar Federasyonu (FENASOL) Başkanı Kastro Abdallah ve SYKP kurucularından Mahir Sayın’dan gelen yazılı mesajlar okundu. FHKC’den efsanevi gerilla Leyla Halid ve HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü’den de video mesajlar geldiği bilgisi verildi ama tören yeri fiziki bakımdan elverişli olmadığı için onların sunumu yapılamadı.
Törende konuşan SYKP Eş Genel Başkanı Feray Mertoğlu, sosyalist mücadelenin en kıymetli değerlerinden birini kaybettiğini, Kar’ın yaşamı ve mücadelesinin kendilerine yol göstereceğini ifade etti.
TEDAV adına söz alan Cavit Uğur da, Kar’ın enternasyonal mücadelesine dikkat çekerek, onun Asi nehri gibi asi, sınır tanımaz, kendi yolunu kendisi açan, ülkeden ülkeye geçen bir devrimci olduğunu ve kendilerinin de aynı mücadelenin yürütücüleri olacaklarını söyledi.
‘Ortadoğu halklarıyla bir arada mücadele yürüttü’
DEM Parti Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları, Bereket Kar’ın yaşamını yitirmesinin ardından dünyanın dört bir yanından, Ortadoğu’dan gönderilen mesajları hatırlatarak, “Ortadoğu halkları ile sadece mesaj düzeyinde değil, onlar ile bir arada olarak her türlü mücadeleyi yürüttü. Ben birebir onunla çalışan bir yoldaşı olarak kalıcı ilişkilerine tanığım. Türkiye’deki nadide devrimcilerden biriydi. Suriye’ye birçok ziyaretinde kendisine eşlik ettim. Beni bu çalışmalara katılmak için teşvik etti. Onunla bu çalışmaları yaptığım işin çok mutluyum. Ondan çok şey öğrendim. Hepimiz ondan çok şey öğrendik. Bizim için büyük bir kayıp” dedi.
‘Enternasyonalist, devrimci, sosyalist gerçek bir dosttu’
Bereket Kar’ın mütevazi bir devrimci olduğunu, mücadeleyi kıt olanaklarla yürütmesine rağmen hiçbir zaman şikayetçi olmadığını anlatan Hatimoğulları, “Hiç bıkmadan tekrar tekrar başarmak için mücadele verdi ve biz bu mücadeleyi hayranlıkla izledik. Bazen ‘Bunu yapmasak mı’ dediğimizde, ‘Hayır yapacağız’ derdi ve koşullarını yaratırdı. O bir enternasyonalist, devrimci, sosyalist ve gerçek bir dosttu” dedi.
‘Asla unutmayacağız’
Bereket Kar’ın HDP’nin felsefesine yürekten inanan ve devam etmesi için olanaklarını zorlayarak çaba sarf eden bir yoldaşları olduğunu kaydeden Hatimoğulları, onun Filistin halkının mücadelesini doğrudan sahiplenen ve aktörlerinden biri olduğunu da söyledi. Leyla Halit’in dün gönderdiği mesajda belirttiği gibi Kar’ın sadece Türkiye’nin değil Filistin halkının da “şehidi” olduğunu söyleyen Hatimoğulları konuşmasını şöyle sürdürdü: “O Filistin halkının mücadelesine yürekten sahip çıkmıştır. O Ortadoğu coğrafyasında kanayan iki yara olan Kürt sorunu ve Filistin sorununun çözümü noktasında sınır tanımadan enternasyonalist bir mücadelenin önemine vurgu yapan ve bunu filen yürüten bir devrimciydi. O bir Kürt, Filistinli, Arap, Alevi, Sünni idi. O tam bir enternasyonalist kişilikti. Onu asla unutmayacağız. Onun yerini doldurmak çok zor, biliyoruz. Bize düşen görev onun başlattığı ve büyüttüğü mücadeleyi başarıya ulaştırmak olacak. Kürt halkı özgürlüğüne kavuşana kadar, Filistin halkı bu topraklarda özgür olana dek mücadelemiz devam edecek. Emekçiler, kadınlar ve gençler için bu coğrafyada ortak, eşit bir yaşam tesis edene kadar ortak mücadele sözümüzü buradan veriyoruz. Kaybımız büyük. Bereket ağabey, Cavit yoldaşın da belirttiği gibi, Asi Nehri gibi akan ve suyunu bölgeden bölgeye taşıyan biriydi. Tıpkı Asi Nehri gibi hırçındı, ama yoldaşları ile ilişkilerinde bir o kadar yumuşaktı. Onu asla unutmayacağız.”
Lübnanlı sanatçı Feyruz’un sözlerini paylaşan Hatimoğulları, “Feyruz onun en sevdiği sanatçıydı. Ortadoğu’da kaldığımız yerlerde sabahları Feyruz’un şarkıları açılır ve insanlar birbirlerine ‘Sabah-el-Feyruz’ derdi. Ona veda ederken son olarak Feyruz’un şu sözlerini söylemek istiyorum” diyerek Arapça şarkı sözlerini paylaştı.
‘Bize gururla taşıyacağımız bir insanlık mirası bıraktı’
Babasının bu köyde, tek gözlü gözlü bir evde, sıradan bir ailenin 10 çocuğundan biri olarak doğup büyüdüğünü anlatan Nidal Kar ise, “Filistin, Libya, Ürdün, Mısır ve Suriye’de ‘güvercin tedirginliğinde’ bir hayat sürenler ile birçok ülkeden baş sağlığı mesajı aldık. Babamın evrensel bir kişilik olmasını sağlayan temel sebep başka bir dünyanın mümkün olduğuna dair duyduğu inançtı. O devrimci bir eş, devrimci bir baba, devrimci bir abi, devrimci bir dost, devrimci bir savaşçıydı. Hiçbir engel tanımadı ve istediği gibi yaşadı. Mülksüz geldi, mülksüz yaşadı, bize ömür boyu gururla taşıyacağımız iyi insanlık mirası bıraktı. Bugün benim 81 ilde kalacak bir evim ve büyük bir ailem var. Hoş geldiniz büyük ailem” diye konuştu.
Bereket Kar, konuşmaların ardından, “Bereket Kar ölümsüzdür”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, Biji biratiya gelan “Bereket’e sözümüz devrim olacak” sloganları, Feyruz’un şarkıları ve Enternasyonal marşı ile toprağa verildi.