AKP’nin sağlıkla ilgili düzenlemeleri içeren yasa teklifi, Meclis’te kabul edilerek yasalaştı. Tartışmalı 5. Madde de, yapılan değişiklik sonrası Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.
AKP’nin sağlıkla ilgili düzenlemeleri içeren yasa teklifi, Meclis’te kabul edilerek yasalaştı.
Tartışmalı 5. Madde de kabul edildi
Teklifin Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ihraç edilen ya da güvenlik soruşturması nedeniyle mesleğe alınmayan doktorların çalışma alanlarını kısıtlayacağı gerekçesiyle tartışılan 5. Maddesi de yapılan değişiklik sonrası Genel Kurul’da gerçekleştirilen oylamayla kabul edilen maddeler arasında.
Yapılan değişiklik
Yasa teklifindeki, “Kamu görevinden çıkarılan doktorlar, diş doktorları ve tıpta uzman olanların yalnızca SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) anlaşması olmayan özel hastanelerde çalışabileceklerine” yönelik hüküm, metinden çıkarıldı.
Yapılan değişikliğe göre, ihraç edilen ya da güvenlik soruşturması nedeniyle mesleğe alınmayan hekimler, çıkarma veya göreve alınmama kararının verildiği tarihten itibaren 450 gün sonunda mesleklerini icra edebilecek.
Daha önce bu süreyi beklemeden çalışmak isteyenler için belirlenen tazminat ise yapılan son değişiklikle birlikte kaldırılmış oldu.
Tabip Odası’ndan izin alamayacaklar
Diğer yandan yasa teklifinin Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) yetkilerini sınırlandıran 11. Maddesi de kabul edildi.
Teklifin yasalaşmasıyla birlikte tabiplerin birden fazla tabiplik görevi kabul etmeleri için tabip odasından izin almaları şartı kaldırıldı.
Bütçe Cumhurbaşkanlığı’nda
Yasa, Sağlık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı için tahsis edilen döner sermaye miktarının, her bütçe yılında Cumhurbaşkanı tarafından ihtiyaca göre artırılabilmesini öngörüyor.
Buna göre bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı için tahsis edilen döner sermaye miktarı 10 milyar lira olacak.
Sağlık Bakanlığına bağlı döner sermaye işletmelerinin muhasebe hizmetleri bakanlıkça yürütülecek ancak bakanlık tarafından teklif edilen ve Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygun görülen döner sermaye işletmelerinin muhasebe hizmetleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yerine getirilebilecek.
Sağlıkta şiddetin önlenmesi
Öte yandan teklifin yasalaşması ile birlikte sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle kasten işlenen suçlardan şüpheli olanlar, kolluk görevlilerince yakalanacak ve gerekli işlemleri yapılarak başsavcılığa sevk edilecek.
Başsavcı adli işlemleri yerine getirecek. Bu suçların soruşturmasında, kolluk tarafından müşteki, mağdur veya tanık olan sağlık personelinin ifadeleri iş yerlerinde alınacak. Bu hükümler, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle kasten işlenen suçlar hakkında da uygulanacak.
Teklifin 5. Maddesi nasıldı?
AKP’nin Meclis’e sunduğu yasa teklifinde yer alan maddeye göre bir doktor ya da diş hekimi, eğer KHK ile atıldıysa SGK anlaşmalı hiçbir hastane ve muayenehanede çalışamayacaktı.
Soruşturmayı geçip mesleğe başlayamayan hekimler ise zorunlu hizmet süresini beklemesinin ardından SGK anlaşmalı özel hastanelerde ve muayenehanelerde çalışabilecek, yazdıkları tıbbi raporların adli geçerliliği olmayacaktı.
Teklifteki söz konusu maddenin ilk hali şöyleydi:
“Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değendirilerek kamu görevinden çıkarılan veya güvenlik soruşturması sonucuna göre kamu görevine alınmayan tabipler ve diş tabiplerinin meslek icralarına ilişkin kurallar getirilmektedir. Bunların sadece sosyal güvenlik kuruluşu ile sözleşmesi bulunmayan sağlık kuruluşlarında veya muayenehanede çalışabileceği ve düzenledikleri raporların yargı kararlarına idari ilmelere esas alınmayacağı öngörülmektedir. Ayrıca devlet hizmet yükümlüsü olanların birinci grup ilçe merkezleri için belirlenen devlet hizmeti süresi kadar müddetle mesleklerin icra edemeyecekleri belirtilmektedir.”