Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ile mutabakata varılan “Müşterek Harekat Merkezi”nin önümüzdeki günlerde kurulacağını söyledi.
ABD ile Türkiye, Fırat’ın doğusunda güvenlik koridoruna ilişkin üç maddelik mutabakat hazırladı ancak Ankara, ABD’nin kendisini oyalama ihtimalinden endişeli. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Amerika’nın da artık bizi Münbiç gibi oyalama sürecine girmesine de müsaade etmeyeceğiz” açıklamasından sonra, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, herhangi bir aksilik karşısında Türkiye’nin B ya da C planları olduğunu ifade etti. Hulusi Akar, ABD ile müşterek harekat merkezinin önümüzdeki günlerde kurulacağı bilgisini de verdi.
'Belli noktalarda anlaşmaya varıldı'
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar soruları yanıtladı. ABD'nin askeri bir heyeti Türkiye'ye gönderdiğini ve 5-7 Ağustos'ta yapılan görüşmelerde belirli aşama katedildiğini söyleyen Akar, "Niyetimizi, endişelerimizi, taleplerimizi ortaya koyduk onlar da görüşlerini bize söylediler. Bununla alakalı geldiğimiz nokta, YPG'nin güvenli bölgeden çıkarılmasını, ağır silahlarının toplanmasını dile getirdik. Hava sahasının kontrol ve koordinasyonu, istihbarat değişimi önemli bir konu. Bu konularda da belli noktalarda anlaşmaya, mutabakata varıldı" dedi. Akar konuşmasının devamında "Önümüzdeki günlerde çok kısa bir süre sonra müşterek bir harekat merkezinin kurulması ve bu müşterek harekat merkezinin çalışmasıyla bu bahsettiğim aşamaların o merkezdeki ayrıntılı çalışmalarla arazide yerini bulmasını gündeme getirdik. Bu çalışma önümüzdeki günlerde başlayacak" ifadelerini kullandı.
Akar: B ve C planlarımız var
Suriye'nin kuzeyindeki alanda “güvenli bölge” kurulmasına ilişkin konuşan Akar, “Koridorun derinliği 30-40 kilometre olmalı, bu konuda adımın atılacağını tahmin ediyoruz” dedi. Mesafenin ABD Başkanı Donald Trump tarafından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a telefon görüşmesinde ifade edildiğini söyleyen Akar, "Burada hava sahasının kontrolü ve koordinasyonu çok önemli. Orada da epey ilerleme kaydedildi. Bu müşterek harekat merkezi kurulduktan sonra müttefiklik ve stratejik ortaklık ruhuna uygun bir şekilde ilerlemeyi ve ABD'li müttefiklerimizle beraber hareket etmek arzusuyla bunları söylüyoruz. Ama diğer taraftan da ister 'B', ister 'C planı' deyin eğer bunlar yürümezse kendi başımıza yapacağımız faaliyetlerimiz de hareketlerimiz de olacaktır" diye konuştu.
S-400 alımı
Hulusi Akar, Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemleri ve bu nedenle ABD ile yaşanan kriz hakkında da açıklama yaptı. “Ağustos, eylül ayında ikinci batarya intikali söz konusu. INF anlaşmasının iptalinin ardından S-400’e olan ihtiyacımız daha da artacak” diyen Akar, “ABD’li müttefiklerimizle yaptığımız görüşmelerde ikinci bir teklif daha verdiler. Biz paradigmanın değişmesini istiyoruz, stratejik ortaklık ruhuna uymalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Doğu Akdeniz
Doğu Akdeniz'de yaşanan gerginliğe dair de konuşan Akar, Atina ve Ankara'da Türkiye ve Yunanistan heyetleri arasında yapılan toplantılara değinerek "Biz bu toplantıların devamından yanayız. Dolayısıyla Ege'deki, Doğu Akdeniz'deki, Kıbrıs'taki bütün konularımızı karşılıklı konuşmak ve görüşmek suretiyle görüşmekten yanayız" ifadesini kullandı.
Çavuşoğlu: ABD'nin oyalamasına müsaade etmeyeceğiz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün, Fırat’ın doğusuna yönelik operasyona ilişkin, “Burada kararlılığımızda hiçbir şekilde değişiklik yoktur. Amerika’nın da artık bizi Münbiç gibi oyalama sürecine girmesine de müsaade etmeyeceğiz. Bunu açık söylüyoruz, kendilerine de söyledik” demişti.
(Evrensel)