Başkanlık sisteminde bakanların bir gece yarısı kararnamesiyle görevlerinden alınmaları “olağan” hale geldi. Siyaset literatüründe “istifa” yerine “görevden af” ifadesi kullanılmaya başlandı. İstifa eden Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yerine Bekir Bozdağ Atandı. Daha önce de Adalet Bakanlığı yapan Bekir Bozdağ’ın, Adalet Bakanı olduğu dönemde pek çok adaletsizlik yaşandı. Parti başkanları, gazeteciler, akademisyenler ya tutuklandı ya da ihraç edildi.
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “istikrar ve güven ortamının sağlanması” ısrarıyla savunduğu Başkanlık sisteminde bakanların değişimi “olağan” hale geldi. AKP’nin Başkanlık sistemi siyasi literatüründe, “istifa” yerine “görevden af” ifadesi kullanılmaya başlandı. Başkanlık sistemine geçişten bugüne kadar yedi bakan istifa etti. Merkez Bankası’nda üç başkan görevden alındı. Birçok verisi tartışmalı olan TÜİK’te beş kere koltuk değişti.
Ekonomi bakanları…
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı eski Hazine ve Maliye bakanı Berat Albayrak, istifasını 8 Kasım 2020’de Instagram hesabından duyurmuştu. 10 Kasım 2020 tarihindeyse yerine Lütfi Elvan atandı.
Erdoğan’ın faiz politikasıyla ‘yeteri’ kadar uyumlu davranmayan Elvan, 2 Aralık 2021’de istifa etti. Yerine yardımcısı Nureddin Nebati getirildi.
Merkez Bankası’ndaki değişiklikler
Erdoğan, başkanlık sistemine geçildiğinden bu yana çoğunlukla faiz politikalarındaki politikaları nedeniyle üç Merkez Bankası başkanını aniden görevden almıştı.
2019 yılında görevden ayrılan Murat Çetinkaya’nın yerine 6 Temmuz 2019’da göreve başlayan Murat Uysal 2020’nin kasım ayında görevden alındı. Uysal’ın yerine getirilen Naci Ağbal da kısa bir sürede göreve veda ederken yerine Şahap Kavcıoğlu atandı.
Cumhurbaşkanlığı kararıyla Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan görevden alındı, yerine Adil Karaismailoğlu atandı. Yolsuzluk yaptığı belgelerle ortaya çıkan Ticaret Bakanı’nın istifası Cumhurbaşkanı’nın “teşekkür”ü ile kabul edildi. Yerine dönemin AKP grup başkanvekili Mehmet Muş atandı.
Görevden “affını” isteyen bir diğer bakan da Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk oldu. İstifası kabul edilen Ziya Selçuk’un yerine Mahmut Özer getirildi.
Gül de bir gece yarısı kararnamesiyle görevinden “af” edildi
2022’nin ilk ayında “görevden affını isteyen”ler kervanına katılan Adalet Bakanı Aldülhamit Gül, “görevden affını” isteyen talebini, sosyal medya hesabından duyurdu. Gece yarısı görevden alınan Gül’ün yerine Bekir Bozdağ atandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile aralarında sorun olduğu bilinen Gül’ün, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yemek yediği görüntülerin MOBESE üzerinden servis edilmesi ile ilgili söylemlerinin, “görevden affını istemesi”nde etkili olduğu iddia edildi.
Gül konuyla ilgili olarak, “Geçmişte ‘FETÖ’nün istihbarat ve veri madenciliğine verdiği özel önemi hepimiz biliyoruz ve bu çerçevede delil üreterek, tezgahlarla, oluşturulan kumpaslarla nasıl insanların kişisel haklarını ihlal ettikleri, nasıl mahremiyet haklarını ihlal ettiklerini hepimiz gördük, yaşadık. Usulsüz dinlemeler, kişilerin mahrem görüntüleri, özel bilgilerin ifşa edilmesi, verilerin hukuk dışı yollarla ele geçirilmesi gibi tüm hukuk dışı bu fiilleri hep beraber yaşadık.
Hukuk devletinde esas itibarıyla haysiyet cellatlığı olmaz, itibar suikastı olmaz. Hukuk buna asla izin vermez, veremez, vermemelidir. Dijital kumpaslarla insanların hayatını tarumar eden, insanlara kumpas kuran, bu FETÖ’cü zihniyetin de asla ama asla unutulmaması gereken bir mücadele alanı olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz” ifadelerini kullanmıştı.
Gül’ün FETÖ’ye atıf yaptığı bu konuşmasının AKP içinde eleştirilere neden olduğu, Cumhurbaşkanlığı ve MHP’de de rahatsızlık yarattığı iddia edildi.
Süleyman Soylu ile yaşadığı tartışmalarda da Soylu’nun kazandığı ve Gül’ün bir gece yarısı kararnamesiyle görevden alınacağı belirtiliyordu.
Soylu, Peker’in hedefinde olduğu günlerde katıldığı televizyon programında kendini savunurken dahi Abdülhamit Gül’e yönelik eleştiriler yöneltmiş, bu başlıkta suçun İçişleri’nde değil, hukuk tarafında olduğunu öne sürmüştü. Soylu’ya verdiği destekle bilinen Bahçeli’nin de hukuk alanında yaşananlardan rahatsız olduğu ve Gül’ü istemediği öne sürülüyordu.
Gelinen noktada Gül de bir gece yarısı kararnamesiyle görevinden “af” edildi. Yerine Bekir Bozdağ atandı.
Bekir Bozdağ üçüncü kez Adalet Bakanı oldu
15 Temmuz 2016’da Fethullahçı terör örgütü tarafından düzenlenen darbe girişimi sonrası başlayan olağanüstü hal (OHAL) uygulamasında artan hak ihlalleri ve tutuklamalar nedeniyle gündemde olan Bozdağ, Adalet Bakanlığı’ndan Başbakan Yardımcılığı’na kaydırılmıştı. O dönem değişiklik kabinede terfi etmiş görünse de, kamuoyunda ‘görevde tenzil’ olarak yorumlanmıştı.
Adalet Bakanlığı döneminde Gülen Cemaati’ni savunan ve yargının siyasallaşmasıyla cemaat üyelerinin yargıda yer almasına izin veren Bekir Bozdağ, 15 Temmuz sonrası ‘O dönemde Fetullahçı D
Darbe girişimi sonrasında ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) sırasında da Adalet Bakanı olan Bozdağ’ın döneminde, Türkiye’de pek çok adaletsizlik yaşandı. Parti başkanları, gazeteciler, akademisyenler ya tutuklandı ya da ihraç edildi. Ülke OHAL döneminde KHK ile yönetilirken, Adalet Bakanı olan Bekir Bozdağ adalet arayanların samimi olmadığını iddia etti.
Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da, Gül’ün istifasına ilişkin “AKP içi güç savaşında dengeler değişti. Yeni Adalet Bakanının Bekir Bozdağ olması da Saray’ın tercihlerindeki temel ilkeyi ortaya koyuyor: Defosu olanlar kolaylıkla yönetilebilir ve rehin alınabilir” dedi.